Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο Ληξούρι η δημόσια τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Παλικής, Βασίλη Ρουχωτά, σχετικά με τον σχεδιασμό για το λιμάνι και τις παράκτιες υποδομές της περιοχής.
Με ανάρτησή του, απευθυνόμενος τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες αλιείς, υποστηρίζει ότι ήδη από το 2024 έχει ανατεθεί μελέτη για την αναβάθμιση του νότιου τμήματος του λιμανιού του Ληξούρι, συνοδευόμενη από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αντί η διαδικασία αυτή να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση, με έμφαση πλέον στην ανάπτυξη μαρίνας στην περιοχή των Λεγατάτα.
«Ξαφνικά θυμήθηκε τα Λεγατάτα», σχολιάζει με αιχμηρό τόνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός απομακρύνεται από τις αρχικές προτεραιότητες για το λιμάνι.
⚓ «Μοντέλο Μόντε Κάρλο» ή τοπική ανάγκη;
Ο πρώην δήμαρχος χρησιμοποιεί ιδιαίτερα έντονη γλώσσα, κάνοντας λόγο για μια συνολική προσέγγιση που μετατρέπει το Ληξούρι σε «Μόντε Κάρλο», με μαρίνες τόσο στο λιμάνι όσο και στα Λεγατάτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια κατεύθυνση ενδέχεται να θέσει στο περιθώριο την τοπική αλιευτική κοινότητα, δημιουργώντας ανησυχίες για το μέλλον των επαγγελματιών ψαράδων.
🎣 Οι αλιείς στο επίκεντρο της ανησυχίας
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους ψαράδες του Ληξουρίου, για τους οποίους εκφράζεται ο φόβος ότι θα περιοριστούν σημαντικά οι δυνατότητές τους, με χαρακτηριστική φράση ότι θα μείνουν «για μια χούφτα καΐκια».
Παράλληλα, γίνεται λόγος για πιθανή μετακίνησή τους προς το αλιευτικό καταφύγιο της Κουνοπέτρα, κάτι που –όπως αφήνεται να εννοηθεί– δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του κλάδου.
📊 Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ο ίδιος καλεί τους πολίτες να ανατρέξουν στη Διαύγεια, όπου –όπως αναφέρει– υπάρχουν αναρτημένα στοιχεία για τις σχετικές μελέτες και αποφάσεις.
Η υπόθεση αναμένεται να απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία το επόμενο διάστημα, καθώς συνδυάζει ζητήματα ανάπτυξης, περιβάλλοντος και επαγγελματικής δραστηριότητας.



