Τα σχολεία ανοίγουν στις 7 Σεπτεμβρίου και το ερώτημα είναι ένα: Οι μαθητές θα φορούν μάσκα ή όχι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Να ανοίξουν τα σχολεία και οι μαθητές να μην είναι αναγκασμένοι να φορούν μάσκα είναι ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι λοιμωξιολόγοι με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Γι’ αυτό και στο τράπεζι υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία και οι μαθητές να είναι αναγκασμένοι να μην φορούν μάσκα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του ethnos.gr, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε μεγάλος προβληματισμός ως προς την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και από τους μαθητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό, μάλιστα, είναι κάτι που θα αποφασισθεί τις επόμενες μέρες, καθώς οι αρμόδιοι εξέφρασαν σοβαρό προβληματισμό για τους μικρούς μαθητές (Δημοτικά) και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.

Έτσι, αν τελικά αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αυτό θα αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, δηλαδή του Γυμνασίου και του Λυκείου και μόνο αν η κατάσταση με τη μετάδοση του ιού πάρει δραματικές διαστάσεις.

Συνεπώς, τις πρώτες μέρες ανοίγματος των σχολείων, εάν δεν υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις, η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική. Τι ακριβώς θα ισχύσει για τους καθηγητές θα ανακοινωθεί, επίσης, το επόμενο διάστημα αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Για το θέμα της μάσκας, πάντως, το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει ειδική καμπάνια για τους μαθητές και γενικά για την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς να έχουν τη σωστή ενημέρωση.

Το άνοιγμα των σχολείων, φέτος, θα γίνει κάτω από δύσκολες συνθήκες και βέβαια κάθε φορά που θα σημειώνεται κάποιο κρούσμα οι σχολικές μονάδες θα κλείνουν σε τοπικό επίπεδο για όσους μέρες κρίνουν οι ειδικοί και το υπουργείο Παιδείας.

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου

Με πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας (διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.) θα ξεκινήσουν φέτος στις 7 Σεπτεμβρίου τα σχολεία της χώρας.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα από την επιτροπή των επιδημιολόγων σήμερα, Τρίτη 18 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τις επόμενες θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Αναλυτικά η δήλωση της Νίκης Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων:

«Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε.

Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

Η τηλεδιάσκεψη της πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19 έγινε σήμερα και συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και ο Υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου – όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου – να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας».

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΟ χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα: 49 εισαγόμενα κρούσματα – 98 Αττική – 70 Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθρο“Πραγματικά ενδιαφέρον φθινόπωρο”