Το μοντέλο «Test-to-Stay» που ακολουθείται σε κάποιες Πολιτείες της Αμερικής για τα σχολεία, αναμένεται να υιοθετήσει και η κυβέρνηση έπειτα από σχετική εισήγηση των ειδικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για ένα σύστημα που εστιάζει στα πολλά τεστ τόσο προληπτικά όσο κι αν εντοπισθεί κρούσμα σε μία τάξη.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr οι επιστήμονες που καλούνται να ορίσουν τον τρόπο που θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν χωρίς καθυστέρηση στις 10 Ιανουαρίου, θα επιμείνουν στα συνεχή τεστ για τους μαθητές στα πρότυπα μίας στρατηγικής που έχει εφαρμοσθεί στις ΗΠΑ και δεν φαίνεται να είναι αρνητικό και το CDC.
Ειδικότερα το μοντέλο «Test-to-Stay» προβλέπει συνεχή τεστ μέρα παρά μέρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα διανέμονται περισσότερα self test στους μαθητές ανά εβδομάδα ώστε να πραγματοποιούν 3 αντί για 2 που ισχύει σήμερα.
Ταυτόχρονα όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr οι επιστήμονες θα προτείνουν όταν εντοπίζεται ένα θετικό κρούσμα σε μία τάξη να γίνονται rapid test σε όλους τους μαθητές του τμήματος και όχι μόνο σε όσους κάθονταν κοντά στο παιδί που βρέθηκε θετικό.
Το σκεπτικό πάντως που υπερισχύει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους επιστήμονες παρότι η απόφαση είχε ήδη ληφθεί, είναι ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη τα σχολεία ανοίγουν έστω με πολλά μέτρα ώστε οι μαθητές να μην αποκοπούν για άλλη μία φορά από τον φυσικό τους χώρο.
Δείτε παρακάτω τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης:
Σύνοψη δεδομένων σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων μετά το πέρας των εορτών. 4 Ιανουαρίου 2022.