Σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα όσοι φτάνουν στα νησιά- Κινούνται άμεσα οι διαδικασίες απέλασης

Σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα θα οδηγηθούν όσοι έφτασαν στα νησιά τις προηγούμενες μέρες, με την προοπτική να απελαθούν άμεσα, καθώς δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

Σε κλειστά κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα θα οδηγούνται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν στα νησιά αυτές τις μέρες, καθώς και για τα νησιά ισχύει η άρση των αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα, με βάση την ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Εντός των επόμενων ημερών και σε κάθε περίπτωση ως την Παρασκευή, θα έρθει πλοίο σε κάθε περίπτωση στη Λέσβο, προκειμένου να τους παραλάβει. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν εντός του Σαββατοκύριακου δεν οδηγήθηκαν σε hotspots της Λέσβου, όπως η Μόρια και το Καρά Τεπέ, παρά παράμειναν σε έναν πρόχειρο καταυλισμό που δημιουργήθηκε στη Σκάλα Συκαμιάς.

Την υπόσχεση άμεσης μεταφοράς των νέων αφίξεων στην ενδοχώρα έδωσε σε χθεσινή συνάντησή του με τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες των νησιών ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες και μετανάστες οδηγηθούν σε κλειστά κέντρα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την απέλασή τους, καθώς δεν τίθεται ζήτημα επεξεργασίας ασύλου. Μάλιστα, ο Νότης Μηταράκης συναντήθηκε σήμερα και με τον πρέσβη του Αφγανιστάν, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι απευθείας επιστροφές στην Τουρκία, καθώς η Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας είναι «νεκρή» και θεωρείται απίθανο η Τουρκία να δεχθεί επιστροφές από την Ελλάδα.

Πηγή: reader.gr