Μετά την καταγραφή των υποψήφιων περιφερειαρχών της ΝΔ, η aftodioikisi.gr προχωράει στην χαρτογράφηση όσων βρεθούν απέναντί τους. Δηλαδή, όσα ονόματα συζητούνται στην Κουμουνδούρου για υποψήφιοι στις 13 περιφέρειες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, το κυβερνών κόμμα πιθανότατα θα καθυστερήσει να ανακοινώσει ονόματα υποψηφίων, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει προς το Νοέμβριο. Παράλληλα, μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, υπάρχουν δύο «γραμμές» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη υποστηρίζει ότι είναι ευκαιρία να προκριθεί η αυτόνομη κάθοδος προκειμένου το κόμμα και οι υποψήφιοί του να καταγράψουν τις δυνάμεις τους και οι συνεργασίες να γίνουν στον β΄γύρο και η δεύτερη που θεωρεί ότι αυτή είναι η στιγμή για συνεργασίες και ανοίγματα προς την κεντροαριστερά από τον α΄γύρο.

 

Αττικής

Στην Κουμουνδούρου αλλά και στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι στην περιφέρεια Αττικής θα είναι εκ νέου υποψήφια η Ρένα Δούρου, καθώς, όπως τονίζουν, «δεν έχει δηλώσει κάτι διαφορετικό». Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, καθώς υπάρχουν ψίθυροι ότι η νυν περιφερειάρχης δεν θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφια, ειδικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, στον ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζουν και αλλού. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του πρώην υπουργού Εσωτερικών των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση. Μάλιστα, στο πλαίσιο ανοίγματος προς το χώρο της Κεντροαριστεράς, έχει ακουστεί το σενάριο ακόμη και στήριξης του πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ.

 

Ιονίων Νήσων

Παρά τα προηγούμενα λοξοκοιτάγματα προς την ΛΑΕ, ο νυν περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος θα είναι εκ νέου υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

 

Δυτικής Μακεδονίας

Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγκαστεί να αποσύρει τη στήριξή του στον  νυν περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη, μετά την αποκάλυψη δηλώσεων του με αντισημιτικό περιεχόμενο. Όμως, στις εκλογές του 2019 ο κ. Καρυπίδης, όπως όλα δείχνουν, θα στηριχθεί, ως ανεξάρτητος υποψήφιος (σ.σ. δηλαδή, όπως είχε κατέβει και προ τετραετίας) από το κυβερνών κόμμα.

 

Κεντρικής Μακεδονίας

Μια ιδιαίτερα δύσκολη Περιφέρεια λόγω, κυρίως, «Μακεδονικού». Στις εκλογές του 2014 η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (σ.σ. έχει μετακινηθεί στη ΛΑΕ) είχε λάβει μόλις 11,7%. Βεβαίως, δεν είναι αυτός ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και γι’ αυτό συζητούνται ονόματα του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και δεύτερου στη σειρά βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, Γιάννη Αμανατίδη, αλλά και του διαδόχου του στο υπουργείο Εξωτερικών, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, επίσης βουλευτή της Α΄Θεσσαλονίκης Μάρκου Μπόλαρη. Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και το όνομα της νέας υφυπουργού Μακεδονίας Κατερίνας Νοτοπούλου τόσο για την περιφέρεια όσο και για τον δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης

Πολλές συζητήσεις γίνονται με κατεύθυνση «υποψηφιότητες αυτοδιοικητικού προσανατολισμού», ωστόσο καμία δεν έχει καταλήξει μέχρι στιγμής. Μέχρι τότε και αναμένοντας να ολοκληρωθούν οι κόντρες στην «γαλάζια» παράταξη της ΠΑΜ-Θ μεταξύ του νυν περιφερειάρχη και αντιπεριφερειαρχών του, στο κυβερνητικό κόμμα δεν αποκλείουν να υποστηριχθεί ο υποψήφιος του 2014, Κωνσταντίνος Μορφίδης, σημερινός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος πάντως στις προ τετραετίας εκλογές είχε λάβε μόλις 11,4%.

 

Ηπείρου

Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται οι διερευνητικές επαφές στην Περιφέρεια Ηπείρου με φόντο τον «γαλάζιο» εμφύλιο μεταξύ του νυν περιφερειάρχη Α.Καχριμάνη και του επικοινωνιολόγου Σπ.Ριζόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2014 απέναντι στον νυν περιφερειάρχη ήταν η νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ό.Γεροβασίλη η οποία πάντως δεν είχε καταφέρει, έστω και την οριακή (σ.σ. 50,83%) επικράτησή του, από τον α΄ γύρο. Παρόλ’ αυτά ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να είναι εκ νέου υποψήφια η κ. Γεροβασίλη.

 

Θεσσαλίας

Δεδομένων των αρνητικών επιδόσεων του «γαλάζιου» νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, σε μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή αλλά και του γεγονότος ότι η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, Ηρώ Διώτη είναι πλέον στη ΛΑΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν νέο πρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το όνομα του νυν δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, ωστόσο ο ίδιος θέλει να διεκδικήσει εκ νέου το δήμο. Ένα ακόμη όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι στη λογική των συνεργασιών, είναι του καρδιοχειρουργού-καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκου Τσιλιμίγκα, που είχε κατέβει το 2014 υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μία τέτοια υποψηφιότητα απέναντι στον «φθαρμένο» νυν περιφερειάρχη μπορεί να περπατήσει.

 

Στερεά Ελλάδα

Σε φάση «προσεκτικής αναζήτησης υποψήφιου» βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Κι αυτό γιατί μετά την αποχώρηση του Κ. Μπακογιάννη αλλά και την δυσκολία εξεύρεσης υποψηφίου από την πλευρά της ΝΔ (σ.σ. καταρχήν άρνηση του Σίμου Κεδίκογλου) στο κυβερνών κόμμα βλέπουν ευκαιρία να έχουν καλύτερες επιδόσεις από αυτές του 2014, που ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, είχε πάρει μόλις 18,7%. Παρότι ακούστηκε στο παρελθόν, στην Κουμουνδούρου δεν είναι θετικοί σε μία στήριξη του νυν δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου και φαίνεται πως διερευνούν υποψηφιότητα από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά από τον μεγάλο νομό, Φθιώτιδας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συζητηθεί το όνομα του, προβεβλημένου βουλευτή Δημήτρη Βέττα, που έχει θητεία και στην Αυτοδιοίκηση (σ.σ. ήταν το 2011 πρόεδρος του ΔΣ στο δήμο Στυλίδας). Εναλλακτική, πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί και το Β. Αποστόλου.

Αναδημοσίευση από www.aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε τις προπονήσεις ο ΑΟ Σάμης -“Ζούγκλα” θυμίζει το Γήπεδο Καραβομύλου – ΚΕΔΗΚΕ ακούει ;
Επόμενο άρθροΟι Κωστάκηδες στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης