Σε ρωσικά χέρια σχεδόν όλος ο ουκρανικός νότος – Η Οδησσός ο επόμενος στόχος

Σε ρωσικά χέρια έχει πέσει σχεδόν όλο το νότιο τμήμα της Ουκρανίας, αφήνοντας την χώρα του Ζελένσκι χωρίς διάδρομο προς την Μαύρη Θάλασσα.

Τις τελευταίες ώρες τα ρωσικά στρατεύματα πολιορκούν την πόλη – λιμάνι Νικολάεφ, που αποτελεί «κλειδί» για να φτάσουν στην Οδησσό.

Αν πέσει και η Οδησσός, οι Ρώσοι θα έχουν κατακτήσει όλο το νότιο τμήμα της Ουκρανίας και θα ελέγχουν πλήρως την πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα.

Σε βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας, Βιτάλι Κιμ, ανέφερε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της πόλης. «Ας μην ταραζόμαστε» πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική πόλη έχει σταματήσει.

«Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές», επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Επόμενος στόχος η Οδησσός

Ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, δήλωσε ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι, όπως φαίνεται, να περικυκλώσει την Οδησσό με χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις, αποκόπτοντας την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και τον κύριο σύνδεσμο της χώρας με την παγκόσμια οικονομία.

«Η αίσθηση μου είναι ότι θα περικυκλώσουν την Οδησσό και θα κρατήσουν αυτή τη θέση όσο συνεχίζουν την επίθεσή τους στο Κίεβο» είπε ο Τρουχάνοφ, άποψη την οποία συμμερίζονται και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

H Μαριούπολη παρά τη συνεχή επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις, παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, αν και το νερό και το ρεύμα έχουν διακοπεί και οι γραμμές μεταφοράς έχουν αποκλειστεί.

Ο ουκρανικός στρατός εκτιμά ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για την απόβαση πεζοναυτών στη Ζάτοκα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η δήλωση αναφέρει: «Στη Μαύρη Θάλασσα, μια ναυτική ομάδα Ρώσων κατακτητών αποσύρθηκε από τις ναυτικές βάσεις με στόχο να χτυπήσει τις δυνάμεις επιφανείας μιας ομάδας διαφορετικών δυνάμεων του Ουκρανικού Ναυτικού.

«Ταυτόχρονα ο εχθρός συνεχίζει να προετοιμάζεται για την απόβαση πεζοναυτών στη Ζάτοκα».

Στο Τσερνιχίβ συνολικά 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές σε κατοικημένη περιοχή της πόλης της βόρειας Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν ακόμη το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στα ανατολικά, παρά το γεγονός ότι έχουν ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της.

Πηγή: aftodioikisi.gr