Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη για τα αεροπορικά ταξίδια – Τα τρία σενάρια

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές καταβάλουν προσπάθειες για να βρεθεί η χρυσή τομή
Δύσκολες και σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη για το πώς θα γίνονται τα διακρατικά ταξίδια εντός της ηπείρου με τους ειδικούς των κρατών-μελών να αναζητούν μία φόρμουλα συμφωνίας, στην οποία μάλιστα θα συμφωνήσουν πολιτικοί και οικονομικοί φορείς. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Open TV Δέσποινα Βλεπάκη το μεγάλο στοίχημα των υγειονομικών αρχών είναι τι θα γίνει με τις πτήσεις εξωτερικού και με τους αλλοδαπούς τουρίστες καθώς απορρίφθηκε η ελληνική πρόταση που είχε ως βασική προϋπόθεση για την άφιξη ότι οι τουρίστες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ 72 ώρες πριν την έλευσή τους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους στην Ευρώπη και κυβερνητικούς παράγοντες. Μάλιστα γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί η χρυσή τομή που θα αφορά μία εφαρμόσιμη λύση.

Επιπλέον και οι Έλληνες επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου. Στο τραπέζι των συσκέψεων υπάρχουν πολλά μοντέλα υπό επεξεργασία χωρίς όμως να έχουν καταλήξει κάπου. Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τρία σενάρια που είναι υπό διαβούλευση. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι να υπάρχει θερμομέτρηση στην επιβίβαση και την αποβίβαση των τουριστών από το εξωτερικό. Ένα ακόμη σενάριο είναι να υπάρχουν ειδικά ερωτηματολόγια. Τέλος ένα ακόμη σενάριο που εξετάζεται είναι η ύπαρξη δειγματοληπτικών ελέγχων σε κάποιους τουρίστες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κατάληξη των συζητήσεων.

Την ίδια ώρα, το απόγευμα του Σαββάτου δημοσιεύθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα διέπει τις οδικές και τις αεροπορικές μεταφορές που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Ανάμεσα στα μέτρα που κυριαρχούν είναι η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας, τα γάντια και τα αντισηπτικά τζέλ.

Τα μέτρα στα αεροδρόμια

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στη Θεσσαλονίκη Αναστασία Αργυριάδου από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα δοθεί σε χρήση η νέα υπερσύγχρονη αίθουσα του αεροδρομίου Μακεδονία για τις πτήσεις εσωτερικού και θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί. Όσοι επιβάτες θα βρίσκονται τόσο εντός αεροδρομίου, όσο και εντός αεροσκάφους θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν μάσκα. Μάλιστα και η επιβίβαση στο αεροπλάνο αλλά και ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τμηματικά. Αναφορικά με τις λεκάνες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των αποσκευών θα πηγαίνουν σε ειδικό σημείο όπου και θα υποβάλλονται σε απολύμανση.

Τι θα γίνεται με τους επιβάτες

Οι επιβάτες θα κινούνται πεζοί προς το αεροσκάφος με τη συνοδεία εκπροσώπων των αρμόδιων υπηρεσιών. Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας θα τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητάς τους.

Επίσης στην είσοδο του αεροσκάφους θα βρίσκονται συσκευασίες με νερό και σνακ. Τα συγκεκριμένα είδη θα τα παίρνουν μόνοι τους οι επιβάτες χωρίς να τους τα προσφέρει το προσωπικό. Όταν το αεροπλάνο θα φτάνει στον προορισμό του θα υποβάλλεται σε καθαρισμό και απολύμανση έτσι ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη πτήση.

Τι θα ισχύσει για τα υπεραστικά λεωφορεία
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open TV Μαρίνο Αλειφέρη, όσοι θέλουν να μετακινηθούν με τα υπεραστικά λεωφορεία για να πάνε στον προορισμό τους θα πρέπει να φορούν την απαραίτητη μάσκα προστασίας. Παράλληλα σε λεωφορείο που έχει χωρητικότητα 50 ατόμων θα πρέπει να μπαίνουν μόνο 25 επιβάτες. Μάλιστα οι εταιρείες συνιστούν όπου είναι εφικτό η έκδοση του εισιτηρίου να γίνεται ηλεκτρονικά. Την ίδια ώρα οι εταιρείες καλούνται να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό για τα μέτρα που λαμβάνουν και τα οποία θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά μέχρι το τέλος του ταξιδιού. Επίσης οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί την προστατευτική μάσκα, γάντια και αντισηπτικό τζέλ. Ακόμη πριν την επιβίβασή τους οι επιβάτες θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις 1,5 μέτρου, για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα τηρούνται μέχρι τις 31 Μαΐου.

Μετακινήσεις: Τι ισχύει σε αερομεταφορές, σιδηροδρομικά ταξίδια και ΚΤΕΛ
Mε αφορμή την μετακίνηση εκτός νομού, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, το υπουργείο Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:

Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:

Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Πηγή: ethnos.gr