Σκληρό lockdown ή στοχευμένα μέτρα τα δυο σενάρια – Μέρα αποφάσεων

Από τη μια κάποιοι από τους ειδικούς που ζητούν lockdown ανάλογο του περασμένου Μαρτίου, από την άλλη οι… άλλοι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση που θεωρούν πως η τήρηση των μέτρων που ισχύουν ήδη αρκεί. Απαγορεύσεις το Σαββατοκύριακο, δεν «περπατάει» ο… κόφτης στο SMS 6. Όλο το δραματικό παρασκήνιο.

Σε στοχευόμενα περιοριστικά μέτρα αλλά όχι σκληρό lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς το 3ήμερο που προηγήθηκε τα ημερήσια κρούσματα δεν ξεπέρασαν κατά πολύ, το «ψυχολογικό» όριο των 1000!

Χθες (04.02.2021) το βράδυ οι λοιμωξιολόγοι παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την εκτίμηση τους για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ενώ το μεσημέρι θα παραδώσουν την τελική εισήγηση τους για τη λήψη και το είδος των μέτρων που προτείνουν στην κυβέρνηση.

Δραματικό παρασκήνιο

Πριν ο πρωθυπουργός πάρει σήμερα την τελική απόφαση, καλείται να σταθμίσει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που επικρατούν μεταξύ των κόλπων των ειδικών αλλά και στα κυβερνητικά γραφεία.

Η μία προσέγγιση είναι ότι θα πρέπει προληπτικά η χώρα να μπει σε αυστηρή καραντίνα, τύπου Μαρτίου του 2020, διάρκειας 2-3 εβδομάδων, ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά του φονικού ιού, η οποία γίνεται ακόμη πιο επιθετική με τις μεταλλάξεις, με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Αυτό το σενάριο προβλέπει, μεταξύ άλλων, κλείσιμο σχολείων και λιανεμπορίου και πιο αυστηρούς όρους στις μετακινήσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να έχουν δείξει πολλοί επιστήμονες της Επιτροπής.

Η άλλη προσέγγιση βάζει στη ζυγαριά, από τη μία τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων με τα ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν από τα λύματα, και από την άλλη την μακρά κόπωση των πολιτών και τις ανάγκες της οικονομίας… Η κατακλείδα είναι ότι υπάρχει χώρος στην παρούσα φάση για συντηρητικά βήματα και ετοιμότητα ακόμη και για ολικό lockdown αν υπάρξει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Ώρα αποφάσεων: Τι αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο Χαρδαλιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να δοθεί έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων και να μην υπάρξει πιο σκληρό lockdown.

Σε αυτό συνηγορούν αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά και ότι το κλειδί είναι οι έλεγχοι και η τήρηση των μέτρων. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός 1000 των κρουσμάτων δεν θα… «εκτιναχθεί» στα ύψη!

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για στοχευμένα μέτρα το Σαββατοκύριακο, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να περιοριστεί η αυξημένη κινητικότητα, λόγω και του καλού καιρού.

Επίσης συζητήθηκε και η απαγόρευση μετακινήσεων με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση) σε μακρινούς δήμους, καθώς έχει διαπιστωθεί κατάχρηση από τους πολίτες. Ωστόσο αυτό το μέτρο έχει πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Εφόσον η κυβέρνηση κινηθεί προς την κατεύθυνση μη αυστηρού lockdown, τα σχολεία (δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια) παραμένουν ανοιχτά, όπως και το λιανεμπόριο, σίγουρα με τη μέθοδο του click away, ίσως και με φυσική παρουσία εντός των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης.

Εφόσον ωστόσο απαγορευτεί το click in shop, τότε κατεβάζουν ρολά κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ, και τα βιβλιοπωλεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με click away.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα τοπικού χαρακτήρα, κυρίως στην «κόκκινη» Πάτρα, η εικόνα της οποίας συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη;

Καμπανάκι κινδύνου έχει σημάνει για τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου. Η συμπρωτεύουσα «φλερτάρει» επικίνδυνα με το «κόκκινο», ενώ ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και για την Εύβοια.

Εφόσον χαρακτηριστούν «κόκκινες» περιοχές, αμέσως θα υπάρξουν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα και περιορισμοί στην κίνηση.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους αρμόδιους υπουργούς θα μετάσχουν σε σύσκεψη υπό τα νέα δεδομένα, και το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Πηγή: newsit.gr