ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
Δήμαρχο Ιθάκης
Αγαπητέ κ Δήμαρχε ,
Του χρόνου θα κλείσω 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι προσωπικές επιθέσεις σε μένα , ιδιαίτερα από νέους αντί να με δυσαρεστούνε μου δίνουν την ευκαιρία πατρικών συμβουλών και παραινέσεων .
Στα πλαίσια μιας καλής συνεργασίας με τους Δήμους της Περιφερειας μας έχουμε αποδοθεί σε ένα συνεχές έργο ενημέρωσης και συνεργασίας για την στήριξη τους σε επίπεδα όμως που δεν άπτονται της αρμοδιότητας της Περιφερειας και της δικαιοδοσίας της , αλλά των Δήμων . Ο πρωτογενής τομέας στο μεγάλο του εύρος είναι αρμοδιότητα των Δήμων οι οποίοι όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και ιδιαίτερα της υποστελέχωσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν . Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές αυτές δυσκολίες στηρίζει ποικιλοτρόπως ιδιαίτερα τους δήμους των μικρών νησιών .
Η αγροτική οδοποιία , η ύδρευση , η ενημέρωση και στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μαζί για να υπάρχει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα .
Τέλος οι αποζημιώσεις από κάθε είδους καταστροφή είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας κάθε δήμου και σαν ομπρέλα της Περιφερειας και του κράτους . Οι αποζημιώσεις από τον Μεσογειακό Κύκλωπα ΙΑΝΟ είναι καθαρά θέμα Κεντρικής Κυβέρνησης . Ανάλογα δε με την δυνατότητα κάθε Υπουργείου δρομολογούνται και δίνονται στους δικαιούχους . Για τους επαγγελματίες ψαράδες που έχασαν τα σκάφη τους ή έπαθαν ζημιές ήδη από την πρώτη στιγμή επικοινωνήσαμε με το ΥΠΑΑΤ και στείλαμε την καταγραφή και την βεβαίωση της καταστροφής για τα 28 επαγγελματικά σκάφη σε Κεφαλονιά, Ιθάκη , Ζάκυνθο και Λευκάδα.
Η διαβεβαίωση ήταν και είναι ότι θα αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναμένουμε χωρίς βέβαια να έχουμε σταματήσει τίς ποικιλοτρόπες πιέσεις προς το ΥΠΑΑΤ.
Γνωρίζοντας την πολύ δύσκολη κατάσταση που είχαν έλθει οι επαγγελματίες ψαράδες, αναλάβαμε και την πρωτοβουλία να δηλώσουμε και να βεβαιώσουμε παράλληλα τίς ζημιές στα επαγγελματικά σκάφη σαν επιχειρήσεις , καταθέτοντας από το τμήμα Αλιείας της ΠΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ τίς σχετικές αιτήσεις . Παράλληλα έγιναν και οι εκθέσεις καταστροφής από τίς επιτροπές της Περιφερειας . Λόγω του lock down , δυστυχώς έχει καθυστερήσει η συνολική διαδικασία .
Οι υπάλληλοι της ΠΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ πράγματι με αυταπάρνηση και την δυνατή ελαστικότητα κάνουν ότι είναι δυνατόν να διεκπεραιώσουν την όλη διαδικασία . Είναι λοιπόν , τουλάχιστον άδικη και αδικαιολόγητη η « οργισμένη επιστολή» του Αντιδημάρχου Ιθάκης για το θέμα αυτό όταν είχε και δια ζώσης την ενημέρωση .
Με πολύ φροντίδα και σεβασμό προσπαθούμε να λύσουμε τα παρουσιαζόμενα προβλήματα και ιδιαίτερα με πολύ καλή συνεργασία .
Οι κόντρες μπορεί να αντιμετωπίζουν μικρά και ασήμαντα τα θέματα , δυναμιτίζουν όμως ένα κλίμα συνεργασίας και σύμπνοιας και το μέλλον κάθε τόπου.
Και μην ξεχνάμε ότι την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ στην Ιθάκη εκπροσωπεί ο Επαρχος ο οποίος είναι ο άμεσος Συνεργατης μας και τον στηρίζουμε στην κοινή προσπάθεια μας !
Σωτήρης Κουρής 15/1/2021;

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Δήμαρχο Ιθάκης…

Posted by Sotiris Kouris on Friday, January 15, 2021