Αρχική Πολιτική Στα σκαριά βαλκανική τετραμερής για τουρισμό – Σήμερα σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου

Στα σκαριά βαλκανική τετραμερής για τουρισμό – Σήμερα σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου

Σύσκεψη κορυφής με υπουργούς σήμερα για το πακέτο του τουρισμού, ενώ η κυβέρνηση ήδη «δουλεύει» συμμαχίες, με έμφαση και στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τις τελικές της αποφάσεις για τη στρατηγική και το πακέτο του τουρισμού καλείται να πάρει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και των συναρμόδιων υπουργών, προκειμένου να συζητηθούν οι βασικές λεπτομέρειες της δέσμης μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί Τρίτη ή Τετάρτη.

Η στρατηγική της κυβέρνησης έχει τέσσερις θεμελιώδεις άξονες, οι οποίοι βαίνουν προς…κλείδωμα: τον υγειονομικό, την υποδοχή των ταξιδιωτών, τα εργασιακά και τα μέτρα οικονομικής στήριξης στον κλάδο του τουρισμού. Ως προς το οικονομικό σκέλος και τα μέτρα στήριξης που ετοιμάζονται, τόσο τα πιο μόνιμα όσο και τα εποχικά, συζήτηση έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου στη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο (Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης) και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Για το υπόλοιπο πακέτο, στη σημερινή συζήτηση θα συμμετάσχουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, αλλά και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Στο τραπέζι είναι, βεβαίως, τα περίφημα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ταξίδια, αλλά και οι μεταφορές, με αρκετές απαγορεύσεις πτήσεων από και προς την Ελλάδα να έχουν επεκταθεί ως το τέλος Μαΐου και με ορισμένες χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία) ως τις 14 Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έχει δώσει το σήμα ότι από την 1η Ιουλίου, επί της ουσίας, η χώρα ανοίγει για τους τουρίστες, αν και οι Έλληνες θα μπορούν να επισκέπτονται τα εποχικά ξενοδοχεία ήδη από το Σαββατοκύριακο στις 13-14 Ιουνίου.

Παράλληλα, όμως, είναι σε εξέλιξη και για εργώδεις προετοιμασίες για διακρατικές συμφωνίες, στη βάση των οδηγιών της Κομισιόν. Εκτός από την Κύπρο και το Ισραήλ, όπου οι συζητήσεις είναι αρκετά ώριμες, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, στο τραπέζι είναι και μια τετραμερής διακρατική συμφωνία με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία, χώρες που αποτελούν βασικές πηγές του οδικού τουρισμού για τη χώρα μας. Η συζήτηση βασίζεται στην αρχή «τουρισμός χωρίς καραντίνα», ενώ κατά τις πληροφορίες του Reader.gr στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται και μια τηλεδιάσκεψη σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών.

Επίσης, συζητήσεις υπάρχουν και με άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία. Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr επίσης για τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί μια τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο στελεχών των υπηρεσιών τουρισμού μεταξύ των χωρών που αποτελούν το Smart Covid Management Group, δηλαδή την ομάδα των 8 χωρών που έχουν επιτυχημένα αντιμετωπίσει το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναδείξει το θέμα του τουρισμού. Στη σύνθεση αυτής της ομάδας συμμετέχουν Αυστρία, Τσεχία, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ Αυστραλία, Σιγκαπούρη, ενώ είχε συμμετάσχει σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Πηγή: reader.gr