Με θλίψη διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά πως οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης θέλησαν με σημερινή ανακοίνωση στις τοπικές ιστοσελίδες, να ισοπεδώσουν  κάθε προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής – Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και των υπαλλήλων της, για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση  προβλημάτων που επέφερε στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο η κακοκαιρία “Ελπίδα”.

Ωστόσο τα πραγματικά γεγονότα έρχονται να διαψεύσουν κάθε αχθοφόρο θολής ενημέρωσης.

Από το βράδυ της 22ας Ιανουαρίου,  η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας είχε αποστείλει μηχανήματα έργου με υπαλλήλους της και επιπλέον μηχανήματα έργου από το Μητρώο Μηχανημάτων Έργου όπου ήταν απαραίτητο, προκειμένου να διατηρηθούν ανοικτές στους χρήστες οι επαρχιακές οδοί Αργοστόλι – Σάμη, Σάμη – Τζανάτα και Διλινάτα – Διβαράτα (Φάλαρη).

Από την πρώτη στιγμή και μέχρι και σήμερα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας,  προχωρήσαμε σε διαρκείς καθαρισμούς του οδοστρώματος και ρίψεις άλατος, προκειμένου να μείνει το οδόστρωμαανοιχτό αλλά και για να αποφευχθούν φαινόμενα παγετού. Οι ενέργειες αυτές δεν αναιρούν βέβαια, τη  χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων (όπου είναι αναγκαίο), την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν οι οδηγοί οχημάτων σε τέτοιες συνθήκες αλλά και την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.

Για τις ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, είχε ενημερωθεί ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Κεφαλονιά από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Πιθανόν προκειμένου να ασκήσουν την άκαμπτη κομματική τους γραμμή, αδιαφορώντας για τη μεταφορά μη πραγματικών γεγονότων, αγνοώντας την επίσημη ενημέρωση που έλαβαν για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής – Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και ισοπεδώνοντας κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας προτίμησαν τη δημοσιότητα από το σεβασμό στους πολίτες των νησιών μας και τους υπαλλήλους μας!

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Κεφαλληνίας και Ιθάκης 

Σταύρος Π. Τραυλός

 

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ Ε.Ο. ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Για ακόμη μια φορά και μπροστά στην εκδήλωση της νέας κακοκαιρίας «Ελπίδα», η εγκατάλειψη του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου από την πλευρά κυβέρνησης και της Π.Ι.Ν., βάζει εμπόδια στην απρόσκοπτη χρήση του, ενώ δημιουργούνται προϋποθέσεις επικινδυνότητας για τους πολίτες, τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες του νομού Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της κακοκαιρίας βρεθήκαμε στο ορεινό Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Κεφαλονιάς (είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων), που είναι κομβικής σημασίας για την επικοινωνία και την ασφάλεια των κατοίκων. Διαπιστώσαμε ότι ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο οδικός άξονας Σάμη – Αργοστόλι, καθώς και ο άξονας Πύλαρος – Αργοστόλι μέσω Φάλαρης.
Τα προβλήματα σε αυτούς τους άξονες (μέχρι στιγμής), δίκαια προκαλούν έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων και οδηγών. Συγκεκριμένα στον οδικό άξονα Σάμης- Αργοστολίου στην θέση «Καλλιθέα» έως και τη διασταύρωση προς Αίνο σε κάποια σημεία τα αυτοκίνητα αντιμετωπίζουν προβλήματα (η μια λωρίδα είναι κλειστή) ενώ για ασφάλεια πρέπει να διαθέτουν αλυσίδες. Προβλήματα υπάρχουν επίσης και στον δρόμο Σάμης – Πόρου, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου από τα Διλινάτα έως τον δρόμο στο «Αμπελάτο», όπου χωρίς αλυσίδες, γίνεται επικίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών.
Στο οδικό δίκτυο ακινητοποιήθηκαν φορτηγά και αυτοκίνητα, ενώ κάποια που μετέφεραν ασθενείς στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, επέστρεψαν λόγω επικινδυνότητας και ολισθηρότητας του οδοστρώματος.
Σε αυτήν την κατάσταση που υπάρχει έως τώρα, η παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) είναι μηδενική. Υπάρχει άμεση ανάγκη τουλάχιστον να υπάρξει η επιβεβλημένη σήμανση για την επικινδυνότητα του δικτύου, καθώς και η ρήψη αλατιού, προκειμένου να γίνεται το οδικό δίκτυο λειτουργικό για όλους, αλλά κυρίως για τα μηχανήματα που παρεμβαίνουν. Ουσιαστικά, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών βρίσκονται στο έλεος του χιονιά. Σε λίγο πέφτει η νύχτα και τα φαινόμενα μόλις ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν και τις επόμενες ημέρες.
Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων έχουν τεράστιες ευθύνες. Η χιονόπτωση που σημειώθηκε αλλά και αυτή που θα εκδηλωθεί τις επόμενες ημέρες, έχει προβλεφθεί πολύ ενωρίτερα. Δεν είναι ¨ακραίο καιρικό φαινόμενο¨ άλλη μια κακοκαιρία, αλλά ακραία είναι η εγκατάλειψη που υπάρχειΝστο οδικό δίκτυο του νομού.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Περιφερειακή Αρχή ως Λαϊκή Συσπείρωση, ζητήσαμε να παρθούν άμεσα μέτρα για να μην κλείσει το οδικό επαρχιακό δίκτυο καθώς και το αγροτικό , να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, ζωικό κεφάλαιο και περιουσίες:
Συγκεκριμένα απαιτήσαμε:
 Αποστολή μηχανημάτων εκχιονισμού για το καθάρισμα του οδικού δικτύου και παραμονή τους σε ετοιμότητα, ώστε να μείνει ανοικτό το κεντρικό οδικό δίκτυο.
 Να υπάρχουν ποσότητες αλατιού κοντά στα σημεία με τα μεγάλα προβλήματα, ώστε να
υπάρχει προληπτική και έγκαιρη αντιμετώπιση.

 Να υπάρξει σήμανση και φύλαξη των δρόμων και για τις επόμενες ημέρες.
 Εκτενής και συχνή ενημέρωση των κατοίκων για την κατάσταση που επικρατεί.
 Συνεργασία με τους Δήμους Σάμης και Αργοστολίου, για την συνολική αντιμετώπιση των
προβλημάτων που υπάρχουν και ιδιαίτερα στο Αγροτικό Οδικό Δίκτυο και την πρόσβαση των κτηνοτρόφων.
 Να υπάρξουν αίθουσες κλιματιζόμενες, εξοπλισμένες και εφοδιασμένες με είδη πρώτης
ανάγκης, που θα μπορούν να πάνε όσοι δεν έχουν δυνατότητα θέρμανσης.
 Να υπάρξουν ειδικά μέτρα για τα σχολεία ιδιαίτερα τα περιφερειακά τα Ειδικά και τα
ΕΠΑΛ που μεταφέρουν μαθητές από τις περιοχές αυτές.
23.01.2022

Προηγούμενο άρθροΣάκης Βούτος: Θετικός στον κορωνοιό ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός
Επόμενο άρθροΚλειστά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα – Δείτε αναλυτικά τις περιοχές