Στιγμές έντασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΙΝ που συνεδριάζει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά.
Οι αντιδράσεις κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο επίκεντρο καθώς φορείς και συλλογικότητες αντιδρούν έντονα στην προοπτική αυτή αναρτώντας μάλιστα και πανό διαμαρτυρίας στην αίθουσα της συνεδρίασης.

Η πρωτοβουλία πολιτών «Ανοιχτή Συνέλευση» για να εκφράσει την αντίθεση της στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας & το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς-Ιθάκης για την απόλυση από την εταιρεία σεκιούριτι του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, του μέλους του σωματείου και αιρετού περιφερειακού συμβούλου με το ψηφοδέλτιο της ΛΑ.ΣΥ. Νίκου Γκισγκίνη. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις δεν αποκλείεται να προστεθεί και άλλη, από πλευράς της Ακαδημαϊκής κοινότητας, για την αναστολή λειτουργίας των σχολών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι και Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Περιφερειακού ΙΝ

Τα δύο «καυτά» θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν μπει προς συζήτηση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με το θέμα των υδρογονανθράκων να έχει δύο ξεχωριστές εισηγήσεις από την επικεφαλής της παράταξης ΛΑΣΥ Αλεξάνδρα Μπαλού και από την επικεφαλής της παράταξης Αντικαπιταλιστική Αριστερά Βέρα Κορωνάκη.

Τέλος, το θέμα της αναστολής των δύο σχολών του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει ως εισηγητή τον πρώην περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο. Την Κυριακή η ΠΙΝ Ρόδη Κράτσα θα παρουσιάσει το σχέδιο δράσης της ΠΙΝ για το 2020 και την κατανομή πόρων στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες Ιονίων Νήσων.

Η 1η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ξεκινήσει σήμερα στις  10 το πρωί  στην αίθουσα Αντιόχου Ευαγγελάτου, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» και θα συζητηθούν τα πιο κάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο: Θέσπιση παγίων κατ’ αποκοπήν χορηγημάτων καθαριότητας για την αντιμετώπιση του καθαρισμού των υπηρεσιών της ΠΕ Ζακύνθου.

ΘΕΜΑ 2ο: Έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

ΘΕΜΑ 3ο: Αντιπλημμυρική προστασία στην Κεφαλονιά και Ιθάκη.

ΘΕΜΑ 4ο: Εκθέσεις αγροτικής προβολής 2019 -2020.

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση πρόσληψης προσωπικού, με διάρκεια σύμβασης δύο (2) μηνών, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων

ΘΕΜΑ 6ο: Γνωμοδότηση για ΜΠΕ του έργου : Εγκατάσταση Σταθμού Ξηράς Σταθερής Τηλεφωνίας ΟΤΕ Α.Ε. με κωδική ονομασία «Καμπί ΑΔ 0520029

ΘΕΜΑ 7ο: Η αναστολή λειτουργίας δυο Πανεπιστημιακών τμημάτων σε Λευκάδα και Ληξούρι.

ΘΕΜΑ 8ο: Έργα Αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά.

 

Η συνεδρίαση της Κυριακής

Στις 9 το πρωί της Κυριακής 24/11/19 θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η δεύτερη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι.Ν με δύο θέματα:

ΘΕΜΑ 1o: Κατανομή Προβλεπόμενων Πιστώσεων Κ.Α.Π. 2020 στις Περιφερειακές Ενότητες & Έγκριση Προσχέδιου Ετησίου Προγράμματος Δράσης 2020 Π.Ι.Ν.

ΘΕΜΑ 2o: Έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έτους 2020 που περιλαμβάνει : α) τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων οικονομικού έτους 2020 και β) τον Πίνακα Στοχοθεσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το έτος 2020.

Η πρωτοβουλία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Η  Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων αποφάσισε κινητοποίηση   στη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Αργοστόλι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, η κινητοποίηση γίνεται:

“Για να σώσουμε τα νησιά μας από την εξορυκτική καταστροφή.
Για να υπερασπιστούμε τις ζωές και τους τόπους μας.
Για να έχουν τα παιδιά μας το δικαίωμα να ζήσουν όμορφα και ελεύθερα.
Για να μεταφέρουμε στο θεσμικό όργανο του Π.Σ την δημοκρατική, μαζική εντολή μας:
ΟΧΙ στις εξορύξεις, όχι στην καταστροφή.

Να μην λείψει κανείς! Το Σάββατο  στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου
μιλάμε” εμείς, “μιλάνε” τα ΟΧΙ μας.”

To σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Κεφαλονιάς-Ιθάκης
Το Δ.Σ. του Σωματείου Ι/Υ Κεφαλονιάς και Ιθάκης , με ανακοίνωση του: “καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 23/11 και ώρα 09.30 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Κεφαλονιάς “Ο Κέφαλος”, όπου θα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβoύλιο Ιονίων Νήσων, ενάντια στην απαράδεκτη και εκδικητική απόλυση από την εταιρεία ESA Security Solutions του συναδέλφου Νίκου Γκισγκίνη, εκλεγμένου μέλους του ΔΣ του Σωματείου μας και εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβούλου Ιονίων Νήσων.

Η εν λόγω εταιρεία, που διαχειρίζεται, για λογαριασμό της FRAPORT την ασφάλεια του αεροδρομίου Κεφαλονιάς, απολύει το συνάδελφο για την πολιτική και συνδικαλιστική του δράση.

Η απόλυση αυτή είναι καθαρά τρομοκρατική και εκδικητική καθώς πρόκειται για το μόνο συνάδελφο που απολύεται και ενώ υπήρχε δέσμευση από πέρυσι ότι το σύνολο των συναδέλφων στο χώρο της φύλαξης του αεροδρομίου θα σταματούσε να δουλεύει με δίμηνες και δεκάμηνες συμβάσεις και θα μετατρεπόταν σε αορίστου χρόνου.

Καλούμε τώρα όλους τους φορείς που έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης για την ανάκληση της απόλυσης να παραβρεθούν μαζικά, όλους τους φορείς που δεν έχουν πάρει να συνεδριάσουν τώρα και να στηρίξουν αυτή τη δραστηριότητα και όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους του νομού να δώσουν βροντερό παρών στη συγκέντρωση για να διατρανώσουμε όλοι μαζί ότι δεν θα επιτρέψουμε στην εργοδοσία να επιβάλει σιγήν ιχθύος στους χώρους δουλειάς, να επιβάλλει το δόγμα «τάξις και ασφάλεια», να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Με τις πλάτες της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, με τα αντεργατικά μέτρα που θεμελίωσαν με τους “αναπτυξιακούς νόμους”, επιτίθεται σε όποιον μπαίνει εμπόδιο στους σχεδιασμούς της, σε όποιον απεργεί, προετοιμάζοντας και προλειαίνοντας το έδαφος και για άλλες απολύσεις.

Η μάχη για την ανάκληση αυτής της απόλυσης είναι μάχη για τα στοιχειώδη εργατικά μας δικαιώματα, για να μπορούμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και όχι με το “καρότο και το μαστίγιο” για ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους πως η τρομοκρατία δεν θα περάσει.
Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου μας.
Απαιτούμε εδώ και τώρα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου”.

Πηγή: kerkyrasimera.gr