«Στις καλένδες παραπέμπεται από την κυβέρνηση η υλοποίηση του οδικού άξονα Πατρών – Πύργου – Καλό Νερό – Τσακώνα»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών κατέθεσα χθες, σχετικά με τους πρόσφατους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την απευθείας ανάθεση της κατασκευής και διαχείρισης του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Πύργου στην Ολυμπία Οδό και τις νέες καθυστερήσεις που θα επιφέρει η απόφαση αυτή στην υλοποίηση του έργου. Την ερώτηση συνυπογράφουν 28 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο που βρισκόταν σε εκκρεμότητα επί 40 χρόνια με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα πλήθος θανατηφόρων ατυχημάτων. Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε μόλις την τελευταία τετραετία, με την έγκριση και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από μαραθώνιες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα είχε ολοκληρωθεί η δημοπράτηση και ήταν έτοιμο προς υλοποίηση το έργο αναβάθμισης του οδικού άξονα Πύργος-Καλό Νερό, ενώ και το έργο αναβάθμισης του δρόμου Καλό Νερό-Τσακώνα -πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της #Μεσσηνίας, που θα επέτρεπε πλέον την διασύνδεση της Ολυμπίας Οδού με τον Μωρέα- ήταν ώριμο μελετητικά.

Η απόφαση του Υπουργού Υποδομών να παγώσει τις εργολαβίες που ήδη υλοποιούνταν και να υποβάλλει εκ νέου αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απ’ ευθείας ανάθεση του αυτοκινητοδρόμου #Πατρών#Πύργου στην Ολυμπία Οδό, θα οδηγήσει το πολύπαθο έργο σε νέες μεγάλες καθυστερήσεις. Όπως παραδέχεται και ο Υπουργός, η πιθανότητα να μην δώσει την έγκρισή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπαρκτή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού και επομένως σε επιπλέον καθυστερήσεις.

Η πρακτική αυτή δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Ακολουθεί μια συγκεκριμένη λογική της κυβέρνησης της #ΝΔ σε μείζονα έργα, όπως στον #ΒΟΑΚ στην Κρήτη, στο #Μετρό Θεσσαλονίκης και άλλα, με συνέπεια την κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Alexis Charitsis – Αλέξης Χαρίτσης