Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάει καλά στις ευρωεκλογές (δηλαδή αν τις κερδίσει ή χάσει με μικρή διαφορά), αμέσως μετά θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές μέσα στον Ιούνιο για να εκμεταλλευτεί το κυβερνών κόμμα το θετικό μομέντουμ, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το «ρίσκο του καλοκαιριού».
Εν αναμονή των ανακοινώσεων με τα οποία θα «κλείσουν» τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για την Ευρωβουλή, συνεχίζεται το γαϊτανάκι των σεναρίων και των διαρροών για τον χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων.
Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι να ολοκληρωθεί κανονικά η κυβερνητική θητεία και να γίνουν οι εκλογές κανονικά τον Οκτώβριο.
«Πολλοί με έχουν γαργαλήσει να κάνω εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωπαϊκές για να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν. Δεν θα γίνει, θα γίνουν στην ώρα τους οι εθνικές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση με νέους που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.
Ο πρωθυπουργός λίγο πριν είχε επισημάνει το σημασία των ευρωεκλογών τονίζοντας τη σημασία οι νέοι να πάνε να ψηφίσουν. «Υπήρχε η αντίληψη πως οι ευρωπαικες εκλογές δεν κρίνουν πολλά πράγματα γιατί δεν κρίνουν κυβερνήσεις», συμπλήρωσε.
Και στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ήταν τόσο κατηγορηματικός που δύσκολα μπορεί να κάνει πίσω: «Να συνεχίσουν τη πολιτική τη απάτης αλλά να μη προσδοκούν ότι θα τους κάνουμε τη χάρη να επισπεύσουμε τις εθνικές εκλογές. Τα πικρά ποτήρια θα πιούν ένα ένα.»
Η τροπολογία
Ωστόσο, το θέμα των τριπλών εκλογών (4 κάλπες) παραμένει στο τραπέζι, έστω και αποδυναμωμένο. Αυτό φαίνεται και από την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ταυτόχρονης διεξαγωγής των τριών εκλογών.
Η τροπολογία δίνει την ευχέρεια στον υπουργό να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών. Πρακτικά δηλαδή αυτό σημαίνει ότι κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.
Προφανώς αν είχε αποκλειστεί τελείως ο Μάιος, δεν θα υπήρχε λόγος να περάσει μια τέτοια τροπολογία. Διπλές εκλογές είχαμε και τον Ιούνιο του 2014 χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα με καθυστερήσεις.
Οι δύο εκδοχές
Πέρα όμως από τον Οκτώβριο και τον Μάιο κυκλοφορεί ένα τρίτο σενάριο σε δύο εκδοχές. Πρόκειται για το σενάριο της διεξαγωγής εκλογών τον Ιούνιο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα πάει καλά στις ευρωεκλογές (δηλαδή αν τις κερδίσει ή χάσει με μικρή διαφορά), αμέσως μετά θα προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές μέσα στον Ιούνιο για να εκμεταλλευτεί το κυβερνών κόμμα το θετικό μομέντουμ, αποφεύγοντας ταυτόχρονα το «ρίσκο του καλοκαιριού».
Η δεύτερη εκδοχή αυτού του σεναρίου προβλέπει άμεση προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά μια ενδεχόμενη βαριά ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έρθει ως λύση ανάγκης αφού η κυβέρνηση δε θα μπορεί να σταθεί πολιτικά.
Η άλλη τροπολογία για την άρση του ασυμβίβαστου ανακήρυξης βουλευτών ως υποψηφίων στις ευρωεκλογές ενδεχομένως να θέτει ζητήματα για την κυβερνητική πλειοψηφία μετά τις ευρωεκλογές. Αν εκλεγούν στην Ευρωβουλή είτε η κ. Κουντουρά είτε ο κ. Δανέλλης, η κυβέρνηση θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151, αφού την 1η Ιουλίου θα αναλάβουν καθήκοντα στην Ευρωβουλή. Το αντεπιχείρημα είναι ότι τον Ιούλιο θα είναι σε λειτουργία Θερινό Τμήμα του κοινοβουλίου, οπότε δεν μπορεί να τεθεί θέμα δεδηλωμένης.
Αναδημοσιευση από www.newpost.gr