«Στο “τραπέζι” δρόμοι, χωροταξικό και εγκαταλελειμμένα μηχανήματα» – Όλα όσα θα συζητηθούν στο κρίσιμο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κεφαλονιά

Συνεδριάζει στην Κεφαλονιά το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων – Στο επίκεντρο έργα, χρηματοδοτήσεις, Κρανιά και Θαλάσσιο Πάρκο

Σημαντικές εξελίξεις για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή στην Κεφαλονιά, με κρίσιμα ζητήματα υποδομών, περιβάλλοντος και διοικητικών αλλαγών να ανοίγουν νέο κύκλο συζητήσεων για το μέλλον των νησιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, μιλώντας στον δημοσιογράφο Σάκη Βούτο στην εκπομπή «Το Βήμα του Πολίτη» στον Ionian Galaxy 90.8, παρουσίασε την ατζέντα της συνεδρίασης, κάνοντας λόγο για «σημαντικές αποφάσεις που αφορούν συνολικά την Περιφέρεια αλλά και ειδικά την Κεφαλονιά και την Ιθάκη».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρή, βασικά θέματα του Συμβουλίου θα είναι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, οι τροποποιήσεις στα προγράμματα δράσης, αλλά και οι αλλαγές στον οργανισμό λειτουργίας της Περιφέρειας, οι οποίες – όπως τόνισε – θεωρούνται κομβικές για τη μελλοντική διαχείριση υπηρεσιών και έργων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στην ενημέρωση για τις μελέτες και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς – Ιθάκης, καθώς και σε περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Παρέμβαση για τα εγκαταλελειμμένα μηχανήματα στην Κρανιά

Ένα από τα θέματα που προκάλεσαν συζήτηση στη συνέντευξη ήταν η κατάσταση στην περιοχή της Κρανιάς, όπου παραμένουν εγκαταλελειμμένα παλιά μηχανήματα και βαρέα οχήματα εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Ο κ. Κουρής αποκάλυψε ότι προχωρά η διαδικασία απόσυρσης των κατεστραμμένων μηχανημάτων, ενώ παράλληλα εξετάζεται συνολική διαχείριση και αξιοποίηση του χώρου ώστε να αλλάξει η εικόνα της περιοχής.

Όπως διευκρινίστηκε, ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Βαλλιάνειο Ίδρυμα, με την Περιφέρεια να αναζητά λύσεις για την αποκατάσταση της εικόνας του σημείου.

Νέα συζήτηση για τον δρόμο Πόρου-Σκάλας

Στο τραπέζι μπήκε και το πολυσυζητημένο θέμα του δρόμου Πόρου-Σκάλας, όπου έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες βελτίωσης, ωστόσο – σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη – απαιτούνται επιπλέον κονδύλια για την πλήρη και ασφαλή αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες που ενημερώνουν ότι ο δρόμος παραμένει κλειστός για λόγους ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη χωρίς να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες τεχνικές παρεμβάσεις.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει έντονα το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής ζητούν άμεσες λύσεις.

Ανησυχία για Χωροταξικό και Θαλάσσιο Πάρκο

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο Χωροταξικό Σχέδιο αλλά και στο Θαλάσσιο Πάρκο, ζητήματα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Κεφαλονιάς.

Ο δημοσιογράφος εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις σε 24 παραλίες του νησιού, με τον κ. Κουρή να απαντά ότι αναμένονται οι τελικές νομοθετικές ρυθμίσεις και η ψήφιση του πρώτου μέρους της συνολικής διαχείρισης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση προς τους πολίτες, καθώς πρόκειται για ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την αναπτυξιακή πορεία και τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών της Κεφαλονιάς.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε από τον Ionian Galaxy 90.8 και το voutospress.gr.

Για περισσότερες εξελίξεις σχετικά με το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις αποφάσεις που αφορούν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αναμένονται οι επίσημες τοποθετήσεις μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων.