Πιθανό το ενδεχόμενο για ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε περιοχές που είναι στο “κόκκινο”. Προβληματισμός και πάλι για τα κρούσματα. Στην Θεσσαλονίκη σήμερα ο Χαρδαλιάς.
Το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του lockdown σε τοπικό επίπεδο εν όψει των γιορτών εξετάζει τώρα η κυβέρνηση, ακολουθώντας πάντοτε τις εισηγήσεις των ειδικών.
Συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Δυτική Αττική, η Κοζάνη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένης – εξακολουθούν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο και το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή τακτική σύσκεψη στο Μαξίμου, καθώς τα έως σήμερα μέτρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα ως προς τη μείωση των κρουσμάτων. Τουναντίον, σε περιοχές όπως Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.
Προς την κατεύθυνση αυτή έδειξαν με δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα ως τις 7 Ιανουαρίου για τη μείωση των κρουσμάτων και γι’ αυτό η κυβέρνηση δεν συζητάει χαλάρωση των μέτρων, αλλά, ενδεχομένως, τη σκλήρυνσή τους.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ οι τελικές εισηγήσεις των ειδικών θα γίνουν το πρωί.
Εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση, δεν θα ισχύσει γι’ αυτές τις περιοχές το μέτρο του ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με εννέα άτομα και μία συν μία οικογένεια σε κάθε σπίτι, ενώ πιθανότατα θα διακοπεί και το click away. Με αποτέλεσμα το lockdown να είναι πιο αυστηρό και να θυμίζει αυτό του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου.
Προβληματισμός και πάλι για τα κρούσματα
Την ίδια στιγμή, τα νέα από το μέτωπο του ημερήσιου δελτίου επιδημιολογικών δεδομένων προκάλεσαν για μία ακόμη φορά ανάμεικτα συναισθήματα. Αφενός ο δείκτης θετικότητας κινήθηκε στο 4,3% – δηλαδή πολύ κοντά στο όριο ασφαλείας του 4% – και σε κάθε περίπτωση κάτω από διψήφιο ποσοστό για σχεδόν μία εβδομάδα. Όμως, τα κρούσματα παρέμειναν για μία ακόμη μέρα σε τετραψήφιο νούμερο (1.190), ενώ αυτός των διασωληνωμένων παραμένει επίσης σταθερός (552), με αποτέλεσμα ν’ απομακρύνεται ο στόχος που είχαν θέσει οι ειδικοί για 300 διασωληνωμένους έως τις γιορτές.
Ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει πριν από το νέο έτος και στην Ελλάδα, λόγω της επιτάχυνσης της αδειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όμως, η προμήθεια λιγότερων δόσεων από την ΕΕ συνεπάγεται την προμήθεια, αντίστοιχα, μικρότερου αριθμού και από την Ελλάδα σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα παραληφθούν 300.000 δόσεις κι έτσι θα εμβολιαστούν μόνο 150.000 άτομα άμεσα.
Εντός των επομένων ημερών θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη λεγόμενη προτεραιοποίηση, δηλαδή για τις ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν πρώτες. Σήμερα, μάλιστα, θα ξεκινήσει η καταγραφή των υγειονομικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, καθώς ο εμβολιασμός τους θα γίνει κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Πηγή: newsit.gr