Στον αέρα το ιδιοκτησιακό των ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Τέσσερα ανοιχτά θέματα για το ιδιοκτησιακό των εκτός σχεδίου ακινήτων, στις πράξεις σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας σε πολυκατοικίες για ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες, στη διοικητική διαδικασία δήμευσης ιδιωτικής περιουσίας από το δημόσιο και τα ανείσπρακτα τέλη των παλαιών κτηματογραφήσεων αναδείχθηκαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο στη Βουλή. O αρμόδιος υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι ανοιχτό σε βελτιώσεις

-«Στην ΠΟΜΙΔΑ ζήσαμε από πρώτο χέρι το δράμα εκατοντάδων ιδιοκτητών ακινήτων στις 36 κτηματογραφημένες περιοχές, που για λόγους που δεν καταλάβαμε ποτέ αποκλείστηκαν από κάθε παράταση της δυνατότητας δικαστικής διόρθωσης των πρώτων εγγραφών, με αποτέλεσμα την μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, απώλεια των περιουσιών τους», τόνισε ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων στη Βουλή.

Κατά την διαδικασία ακρόασης των εκπροσώπων φορέων στην Επιτροπή της Βουλής, ο Στράτος Παραδιάς δικηγόρος και πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα που λύνονται αλλά και τα μεγάλα θέματα για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, που παραμένουν ανοιχτά στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, που ψηφίζεται την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 στην Ολομέλεια. Και όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι ανοιχτό σε βελτιώσεις.

Τα τέσσερα ανοιχτά θέματα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

-«Χρειάζεται ένα αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου», είπε απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ζητώντας «να επιλυθούν νομοθετικά τέσσερα σοβαρότατα προβλήματα των πολιτών, εκ των οποίων τα δύο πρώτα προκλήθηκαν από την εφαρμογή της Ταυτότητας Κτιρίου στις εμπράγματες συναλλαγές, όπου σήμερα οι μηχανικοί μετρούν τα ακίνητα «με το υποδεκάμετρο», τα οποία παρουσίασε αναλυτικά ως εξής:

1.Η δυνατότητα των συμβαλλομένων να διορθώνουν μονομερώς στο ορθό προφανή λάθη των τίτλων ιδιοκτησίας τους και η δυνατότητα των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών να τροποποιούν στο ορθό την περιγραφή των ιδιοκτησιών τους στις πράξεις σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την ταυτότητα κτιρίου της κάθε ιδιοκτησίας, ώστε οι πάμπολλες χιλιάδες ιδιοκτητών σε όλη τη χώρα να μπορούν να τις μεταβιβάσουν.

2.Η δυνατότητα των ιδιοκτητών να δηλώνουν στο κτηματολόγιο σε οποιοδήποτε μελλοντικό χρονικό σημείο (“διαρκής κτηματογράφηση”) τις ιδιοκτησίες τους αν δεν μπόρεσαν να το κάνουν εγκαίρως, ώστε η διοικητική διαδικασία της σύνταξης Κτηματολογίου να μην γίνεται αιτία να χαθούν περιουσίες.

3. Η νομοθετική επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας. Ζητούμε να σταματήσει το Δημόσιο να διεκδικεί τα πάντα, από τους πάντες και για πάντα, και συγκεκριμένα να επεκταθεί άμεσα και στα εκτός σχεδίου ακίνητα η ρύθμιση που έγινε το 2003 για τα εντός σχεδίου, με βάση την οποία το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα όταν κάποιος νέμεται με ένα εκτός σχεδίου ακίνητο αγορασμένο με νόμιμο τίτλο για δέκα χρόνια ή χωρίς αυτό για τριάντα χρόνια, εκτός εάν κατά την κτήση της νομής βρισκόταν σε κακή πίστη.

4. Η ρητή «Σεισάχθεια» για τα ανείσπρακτα έως τώρα παλαιά (πιλοτικά) και τα αναλογικά (1 ο/οο) τέλη Κτηματογράφησης, που παραμένουν ως «δαμόκλεια σπάθη», έως ότου κάποια κυβέρνηση να πάρει τη σωστή απόφαση διαγραφής τους.

Οι νέες ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο και πως θα εφαρμοστούν

Παρουσιάζοντας τα θέματα που αντιμετωπίζονται με τις ρυθμίσεις που έχουν περιληφθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο και εξηγώντας πως αυτές θα εφαρμοστούν, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ είπε στην Επιτροπή της Βουλής ότι:

-«Η σύνταξη Κτηματολογίου στη χώρα μας έχει εισέλθει στην τελική φάση της. Τα Υποθηκοφυλακεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο, όμως ο απαιτούμενος χρόνος κατάρτισης και εν συνεχεία ο χρόνος καθυστέρησης της μεταγραφής των εμπραγμάτων δικαιοπραξιών στα νέα Κτηματολογικά Γραφεία παραμένει απογοητευτικός. Πολύμηνος Γολγοθάς πολιτών και συμβολαιογράφων για την σύνταξη ενός μεταβιβαστικού συμβολαίου, πολύμηνο έμφραγμα στη συνέχεια για τη μεταγραφή του. Εκεί επιχειρεί να παρέμβει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, με τις εξής αλλαγές σε κάθε μια από τις δύο αυτές διαδικασίες».

Ο κος Παραδιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σημειώνοντας ότι:

Στο στάδιο της υπογραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων επιδιώκει την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, θεσμοθετώντας:

1. Την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), καθιερώνοντας διαδικασία εντοπισμού και είσπραξης τυχόν οφειλών ώστε να μην θιγούν τα έσοδα των Δήμων.

2.Την κατάργηση της πολλαπλής προσκόμισης του ίδιου αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος σε περίπτωση διηρημένων ιδιοκτησιών στο ίδιο γεωτεμάχιο, ή ψηφιακής αίτησης στο ίδιο το Κτηματολογικό Γραφείο.

3.Την υποβολή στα Κτηματολογικά γραφεία, ψηφιακών πλέον και όχι έντυπων αντιγράφων των συμβολαιογραφικών πράξεων, όπως και ψηφιακών περιλήψεών τους, ελπίζοντας ότι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και οι επιφυλάξεις των καθ’ύλην αρμόδιων για την ασφάλεια των συναλλαγών, των συμβολαιογράφων.

Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας μεταγραφής των εμπραγμάτων δικαιοπραξιών στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, επιδιώκει την ταχύτερη επίλυση των υφισταμένων σοβαρών καθυστερήσεων και εκκρεμοτήτων θεσμοθετεί:

1. Τη διεύρυνση και διευκόλυνση της διαδικασίας διόρθωσης των πάμπολλων πρόδηλων σφαλμάτων των κτηματολογικών εγγραφών, χωρίς μάλιστα την υποχρεωτική ρητή συναίνεση του Δημοσίου, αλλά και τη δυνατότητα από το Κτηματολόγιο να καθοριστούν κατηγορίες αιτήσεων, στις οποίες η διόρθωση θα είναι υποχρεωτική ώστε να τερματιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών από την καθολική σχεδόν άρνηση των Προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων να τις κάνουν δεκτές.

2.Την 11μηνη παράταση της προθεσμίας άσκησης αγωγών διόρθωσης πρώτων εγγραφών

3.Την παροχή επιτέλους της δυνατότητας διόρθωσης πρώτων εγγραφών στις 36 περιοχές στις οποίες έχει λήξει η δυνατότητα αμφισβήτησης ανακριβούς εγγραφής με την ένδειξη «αγνώστου ιδιοκτήτη». Στην ΠΟΜΙΔΑ ζήσαμε από πρώτο χέρι το δράμα εκατοντάδων ιδιοκτητών ακινήτων στις 36 κτηματογραφημένες περιοχές που για λόγους που δεν καταλάβαμε ποτέ, αποκλείστηκαν από κάθε παράταση της δυνατότητας δικαστικής διόρθωσης των πρώτων εγγραφών με αποτέλεσμα την απώλεια των περιουσιών τους.

4. Τη δυνατότητα μεταγραφής οριζοντίων ιδιοκτησιών ακόμη και καθ’ υπέρβαση των χιλίων χιλιοστών, ένα πολύ σύνηθες λάθος στις πράξεις οροφοκτησίας.

-«Όλα αυτά συνιστούν ένα αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου», είπε ο κος Παραδιάς ζητώντας νομοθετικές λύσεις και για τα ανοιχτά θέματα των ιδιοκτητών και του Κτηματολογίου.

πηγή: ecopress.gr