Συνάντηση Θεόφιλου-Καππάτου με τον Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη-Τα θέματα υγείας του Νομού επί τάπητος

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο

 

Σήμερα με το Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου της 24ης Οκτωβρίου, με θέμα την κατάσταση του Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Ο κ. Δήμαρχος παρέδωσε στον κ. Υπουργό το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με τις θέσεις της τοπικής μας κοινωνίας. Η συνάντηση λόγω της πανδημίας έγινε με περιορισμένο αριθμό προσώπων και στο προσεχές μέλλον θα υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας με όλους τους φορείς και τα πρόσωπα, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συζητήθηκε το πρόβλημα που υπάρχει λόγω έλλειψης παθολόγων και αναισθησιολόγων. Ο κ. Δήμαρχος ανέλυσε στον κ. Υπουργό τα κίνητρα που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου για την οικονομική ενίσχυση των ιατρών που θα καλύψουν θέσεις που έχουν προκηρυχθεί στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Συμφωνήθηκε να προκηρυχθούν εκ νέου θέσεις που αφορούν σε αυτές τις ειδικότητες μετά και τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει επιπλέον αποζημίωση σε αναισθησιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους και εντατικολόγους ύψους 250 ευρώ, για κάθε 24η εφημερία σε νοσοκομεία εκτός Αθηνών, και αντίστοιχη δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς. Το ίδιο συμφωνήθηκε και για τις θέσεις προσωπικού στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αργοστολίου, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να τις καλύψουν.

Επίσης συζητήθηκε το κτιριολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, λόγω της επιβάρυνσης από το σεισμό του 2014 και την διαχρονική έλλειψη συντήρησης. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και ο πεπαλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός του κτιρίου. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και την ΚΤΥΠ γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι σχετικές ανάγκες του νοσοκομείου να καλυφθούν από χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Τέλος συζητήσαμε για τις δωρεές και τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αφενός για την πολύ σημαντική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» 230.000 ευρώ, που θα επιτρέψει τη λειτουργία ενός σύγχρονου Γαστρεντερολογικού ιατρείου στο Νοσοκομείο, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα κλινική. Αφετέρου για τη δωρεά του Κληροδοτήματος «Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή» 1.200.000 ευρώ, για το νέο κτίριο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό κ. Πλεύρη. Είναι η τρίτη φορά που είχαμε συνάντηση εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου εργαζόμαστε για να έχουμε θετικά αποτελέσματα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί για το σύστημα υγείας η πανδημία του κορονοϊού.

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης