Σύντομα δεν θα έχουμε εισαγωγές στις ΜΕΘ – Αισιοδοξία για το φετινό καλοκαίρι

Τόσο η Αναστασία Κοτανίδου όσο και ο Νίκος Σύψας επιμένουν: Διακοπές φέτος θα κάνουμε

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου. Η ίδια αναφέρθηκε με πολύ ενθαρρυντικά λόγια για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα πάνε πολύ καλά, έχουμε αρχίσει και αποσωληνώνουμε περισσότερους ασθενείς. Σε λίγο δεν θα έχουμε εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», για να συμπληρώσει ότι μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα η καθημερινότητα όλων θα αλλάξει. Οσον αφορά την πιθανότητα ο ιός να εξασθενεί σε υψηλές θερμοκρασίες, η κυρία Κοτανίδου σημείωσε ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, ωστόσο όπως πρόσθεσε το «ευχάριστο είναι ότι στην Ελλάδα όσο ο καιρός φτιάχνει όλοι θα είναι σε εξωτερικούς χώρους και δεν θα συνωστίζονται».

«Διακοπές θα κάνουμε»

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση που της έγινε για το εάν φέτος θα υπάρξουν καλοκαιρινές διακοπές η κυρία Κοτανίδου απάντησε θετικά. «Διακοπές θα κάνουμε σίγουρα φέτος, απλώς θα πρέπει να έχουμε σχετική απόσταση ο ένας από τον άλλο ακόμα και στις παραλίες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Για το θέμα των καλοκαιρινών διακοπών και όχι μόνο μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «θα μπορέσουμε φέτος να πάμε διακοπές», ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται βασικοί κανόνες, ακόμα «και αποστάσεις στις παραλίες».

Σχετικά με τον τουρισμό και κατά πόσο θα μπορούν να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως θα μπορούν να έρθουν τουρίστες, αλλά όχι μαζικά. «Θα πρόκειται για επιλεγμένο τουρισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά στον τηλεοπτικό σταθμό.
Για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών, τόνισε ότι είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συνεχίζει να πηγαίνει καλά, καθώς αν υπάρξει πισωγύρισμα θα είναι χειρότερη και η υγειονομική και η οικονομική επιβάρυνση! Τέλος, ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των σχολείων, δηλώνοντας πως σύντομα η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα εξετάσει το πότε οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν στα θρανία, με προτεραιότητα όπως είπε την Γ’ Λυκείου, αλλά και τους φοιτητές που αναμένεται να πάρουν πτυχίο.

Πηγή: ethnos.gr