Δύτες και διασώστες, ανέσυραν σήμερα Κυριακή 10 Ιανουαρίου, από την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, την Τζακάρτα, αθρώπινα μέλη, ρούχα και συντρίμμια από τα νερά. Παράλληλα, ο στρατός της χώρας βρήκε ένα σήμα που ελπίζει πως προέρχεται από το μοιραίο Boeing ώστε να οδηγήσει σε περισσότερες απαντήσεις.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το Sriwijaya Air Boeing 737-500 συνετρίβη όταν έπεσε σχεδόν τέσσερα λεπτά αφότου απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο στην ινδονησιακή πρωτεύουσα και χάθηκε το σήμα του από τα ραντάρ.

Μάλιστα, ένα στρατιωτικό σκάφος «βρήκε το σήμα από την Sriwijaya Air SJ182» και οι δύτες εντόπισαν κατεστραμμένα κομμάτια του αεροπλάνου σε περίπου 23 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, σύμφωνα με το υπουργείο μεταφορών της χώρας, επικαλούμενο τον στρατιωτικό αρχηγό της Ινδονησίας, Χαντ Τιατζάντο.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε εάν το σήμα προερχόταν από το μαύρο κουτί του κατεβασμένου αεροπλάνου, ενώ από τη σαρωτική αναζήτηση φαίνεται πως δεν υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες.

Ο Μπαγκούς Πουρουχίτο, επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης της ασιατικής χώρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους πάνω σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση έρευνας τόνισε πως: «Εντοπίσαμε σήματα σε δύο σημεία, μπορεί να πρόκειται για το μαύρο κουτί, θα ερευνήσουμε».

«Έχουν βρεθεί πολλά ανθρώπινα υπολείμματα και έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό νοσοκομείο για αναγνώριση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Τζακάρτα, Γιούρι Γιουνούς στο AFP.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι από ένα άτομο. Πιστεύουμε πως ανήκουν στους επιβάτες του αεροσκάφος» πρόσθεσε, ενώ μάλιστα βρέθηκαν και ένα ροζ παντελόνι ενός παιδιού, σωσίβια και συντρίμμια από το αεροπλάνο.

Η πτήση SJ182 κατευθύνθηκε για την πόλη Pontianak στο τμήμα του νησιού του Μπόρνεο της Ινδονησίας, περίπου 90 λεπτά χρόνο πτήσης πάνω από τη θάλασσα της Ιάβας.

Το αεροσκάφος της εταιρείας Sriwijawa με 62 επιβαίνοντες εκτελούσε δρομολόγιο από την Τζακάρτα στην Ποντιάνακ, στο ινδονησιακό τμήμα του νησιού Βόρνεο, όταν η επαφή του με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας χάθηκε χθες Σάββατο λίγο μετά τις 14:40 (τοπική ώρα· 09:40 ώρα Ελλάδας), κάπου 4 λεπτά μετά την απογείωση.

Οι μαρτυρίες των ψαράδων και τα ευρήματα στη θάλασσα

Ψαράδες που μίλησαν στο CNNi ανέφεραν πως την ώρα που το αεροσκάφος «αγνοούνταν» άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη και ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα κύμα. «Άκουσα μια πολύ δυνατή έκρηξη. Νόμιζα πως είναι βόμβα ή πολύ δυνατός κεραυνός» λέει ντόπιος, ενώ συνάδελφός του περιέγραψε τον θόρυβο σαν μια «βόμβα που έσκαγε στο νερό». «Ήταν πολύ κοντά μας, τα θραύσματα σχεδόν χτύπησαν το σκάφος μας» δήλωσε ο ψαράς Solihin στο BBC.

Την ίδια στιγμή, πολλοί κάτοικοι της περιοχής, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, δήλωσαν πως έχουν βρει αντικείμενα τα οποία πιστεύουν πως είναι κομμάτια του αεροπλάνου.

Λίγο μετά την είδηση της «εξαφάνισης» του αεροσκάφους της Sriwijaya Air, ανέβηκε στο twitter βίντεο που είχε ανέβασε στο Instagram της μια από τους επιβάτες του αεροπλάνου. Σε αυτό φαίνεται να αποχαιρετά τους συγγενείς

Πηγή: pronews.gr