ΣΥΡΙΖΑ: “Η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς είναι ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και όχι επιχείρημα ‘’ξεπλύματος’’ ζητημάτων ηθικής τάξης”

Η διάσπαση  του Δήμου Κεφαλονιάς  είναι ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και  όχι επιχείρημα ‘’ξεπλύματος’’  ζητημάτων  ηθικής τάξης

Το σημείο της δήλωσης του Δημάρχου Αργοστολίου, ότι « …Η διάσπαση του Δήμου Κεφαλονιάς, χωρίς την ύπαρξη σαφούς πλαισίου και διευκρινιστικών εγκυκλίων είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών προβλημάτων στην λειτουργία του Δήμου Αργοστολίου….» είναι τουλάχιστον ατυχής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενος  στο επίμονο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας προχώρησε στην νομοθέτηση των βασικών κανόνων για τον διαχωρισμό του ενιαίου Δήμου της Κεφαλονιάς και ορισμένων άλλων στην υπόλοιπη χώρα. Το όλο εγχείρημα δεν είχε νομικό προηγούμενο, μιας και μέχρι τώρα είχαμε συνενώσεις και όχι διασπάσεις. Τα νομικά κενά-ελλειψεις στο θεσμικό πλαίσιο  τα είχε επισημάνει ο ίδιος ο τότε υπουργός Αλέξης Χαρίτσης με την δέσμευση ότι αυτά θα αντιμετωπιστούν  με συμπληρωματικές  νομοθετικές πρωτοβουλίες εντός  του  2019 αλλά και στην πορεία της λειτουργίας  των νέων Δήμων, έτσι όπως αυτά θα αναδεικνύονται στην πράξη.  Η ανάληψη των κυβερνητικών υποθέσεων από την ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 επιβράδυνε εξαιρετικά  την απαραίτητη νομική προσαρμογή των νέων δήμων προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία τους, εφόσον ελάχιστα ασχολήθηκε με αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεχιζόμενη ακόμη και σήμερα εκκρεμότητα στην ΚΕΔΗΚΕ που οφείλεται στην εδώ και ένα έτος περίπου μη λήψη της απαιτούμενης απόφασης από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως υπηρεσιακή δομή του υπουργείου Εσωτερικών.

Αν όμως το σημείο αυτό της δήλωσης του κ. Μιχαλάτου είναι ατυχές, πως πρέπει  αυτό να χαρακτηριστεί,  όταν εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κείμενο που υπογράφει με την ιδιότητα του Δημάρχου προς υποστήριξη του βουλευτή της ΝΔ στα νησιά μας  σε μια χρονική στιγμή που ο κ. Καππάτος είναι ηθικά εκτεθειμένος από την αποκάλυψη για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων λόγω covid-19 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων;

Η συνεργασία  θεσμικών παραγόντων, ανεξάρτητα από την πολιτική και κομματική τοποθέτηση του καθενός, είναι απαραίτητη και επιβάλλεται για την αποτελεσματική προώθηση των ανοιχτών θεμάτων της τοπικής κοινωνίας κάτι που οι βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ το απέδειξαν στην πράξη καθόλη την περίοδο  της διακυβέρνησης του. Αυτό όμως δεν έχει  καμία σχέση με το ‘’ξέπλυμα’’ που επιχειρεί ο κ. Μιχαλάτος στον κ. Καππάτο.   

Αποτελεί δικαίωμα του κ. Δημάρχου να υποστηρίζει όποιο κόμμα επιθυμεί, όποιον βουλευτή θέλει και με όποιον τρόπο νομίζει. Κρίνεται γι αυτό , όπως όλα τα δημόσια πρόσωπα, από τους πολίτες.

Σίγουρα όμως δεν έχει το δικαίωμα να παραποιεί γεγονότα και πολιτικές προκειμένου να στηρίξει τις όποιες επιλογές του.

Αργοστόλι 16/5/2021

Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς-Ιθάκης  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ