Τα “γκάζια” Μητσοτάκη στους υπουργούς του – Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο του πρωθυπουργού

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό το καλοκαίρι ουδόλως σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός σταμάτησε να αξιολογεί τους υπουργούς του.

Πολλώ δε μάλλον να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να παρεμβαίνει όπου αυτό είναι απαραίτητο, όπως λένε συνεργάτες του.

“Γκάζια”

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να ειδωθεί και η χθεσινή παρέμβασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επί της ουσίας, ήταν η πρώτη φορά που αποφάσισε να βάλει «γκάζια» στους υπουργούς του, καθώς έπρεπε να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως τα «φάλτσα» των τελευταίων εβδομάδων δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αλλά και ότι όλοι βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση.

«Η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης. Για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν είναι πολιτικά  και ηθικά αποδεκτό οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα».

Οι αποδέκτες των “μηνυμάτων”

Ποιους εννοούσε λοιπόν ο πρωθυπουργός; Με δεδομένο ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είχε αναφερθεί με τον όρο «αστοχία» στην υπόθεση με τις μάσκες στα σχολεία, αλλά και όσα συνέβησαν σχετικά, με τις ευθύνες να γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ υπουργείων, ο συνειρμός για τα λεγόμενα του πρωθυπουργού είναι αναπόφευκτος.

Διότι το υπουργείο Εσωτερικών «έδειξε» αρχικά το υπουργείο Παιδείας ως υπεύθυνο, αλλ’ όμως ήταν αναρμόδιο. Ενώ και το υπουργείο Υγείας φέρεται να βαρύνεται με την ευθύνη πως δεν έδωσε τις σωστές προδιαγραφές για την κατασκευή των μασκών.

Τα τελευταία 24ωρα πάντως υπήρξαν και άλλοι υπουργοί (σ.σ.: με παραγωγικό χαρτοφυλάκιο) που δήλωσαν «αναρμόδιοι» για την πανδημία και τις συνέπειές της, ενώ εντύπωση προκάλεσε η κίνηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη, δημοσιοποίησε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας την αντίθεσή του στην κατασκευή κέντρου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στις Θερμοπύλες (σ.σ.: στην εκλογική του περιφέρεια. Μόλις πριν από ένα 24ωρο, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης είχε στραφεί κατά του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και του δημάρχου Λαμιέων που ανήκουν πολιτικά στη ΝΔ και η θέση τους για το ζήτημα ταυτίζεται με αυτή του κ. Σταϊκούρα!

Ενόχληση για την “αστοχία” με τη συμφωνία των Πρεσπών

Προχθές, εξάλλου, υπήρξε και η αστοχία με την «ιστορική» συμφωνία των Πρεσπών και παρά το γεγονός ότι γι’ αυτήν δεν φαίνεται να βαρύνεται απευθείας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι λογικό να προκάλεσε ενόχληση στο Μαξίμου για δύο λόγους: πρώτον, διότι προκάλεσε αχρείαστη αναστάτωση στη ΝΔ και την υπόθεση στο σύνολό της εκμεταλλεύτηκε πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερο και σπουδαιότερο, διότι με την απαλειφή του όρου «ιστορική» από το κείμενο της Κοινής Δήλωσης Ελλάδας-ΗΠΑ και την πολιτική θύελλα που ακολούθησε επισκιάστηκαν η επιτυχημένη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και τα θετικά αποτελέσματά της.

Ενδεχομένως πάντως δεύτερη ευθεία προειδοποίηση από την πλευρά του πρωθυπουργού να μην υπάρξει και να προχωρήσει έτσι αργά ή γρήγορα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ιδίως εάν η ένταση με την Τουρκία εκτονωθεί μετά τις διερευνητικές επαφές και εάν η κατάσταση με τον κορονοϊό δεν χειροτερεύσει τους επόμενους, χειμερινούς μήνες, οπότε είναι πολύ πιθανό ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει στον ανασχηματισμό που δεν έκανε τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμά του μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι σαφές: όλοι βρίσκονται υπό διαρκή αξιολόγηση και θα πρέπει ν’ ακολουθούν τους κανόνες που θέτει ο ίδιος.

Πηγή: newsit.gr