Τα νοσοκομεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης εκπέμπουν «SOS» -Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η κατάσταση στα Νοσοκομεία (ΓΝ Κεφαλονιάς και Μαντζαβινάτειο Ληξουρίου), καθώς και τις υπόλοιπες δομές υγείας της Κεφαλονιάς και Ιθάκης επιδεινώνεται, ως αποτέλεσμα των πολιτικών υποστελέχωσής τους, επιδείνωσης των όρων εργασίας για το προσωπικό και λειτουργίας τους με όρους εμπορεύματος και αγοράς. Κανένα μέτρο δεν δρομολογείται για τη πλήρη στελέχωση με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό. Αυτή η πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ – ΣΕΒ που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Την ώρα που τη θερινή περίοδο, αυξάνονται οι ανάγκες περίθαλψης για ντόπιους, επισκέπτες και τουρίστες, όχι μόνο παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά διακυβεύεται ακόμη και η παραμονή υπάρχοντος μόνιμου προσωπικού, που εξωθείται σε παραίτηση. Σε αυτό το πλαίσιο νέα προβλήματα προστίθενται στις βάρδιες του ακτινολογικού, ενώ υπάρχει κίνδυνος να αποψιλωθεί ακόμη και η παθολογική στο ΓΝΝ Κεφαλονιάς,  οδηγώντας όλο το σύστημα υγείας στο Νομό σε κατάρρευση. Συγκεκριμένα ενώ αναμένονται εδώ και αρκετούς μήνες τώρα οι επικουρικοί γιατροί, (όπως και η προκήρυξη κάποιων νέων θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό),  ο ένας εκ των δύο παθολόγων έχει δηλώσει παραίτηση που διαδικαστικά ολοκληρώνεται αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα το ΓΝΝ Κεφαλονιάς, να μένει πλέον μόνο με ένα παθολόγο για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες.

Παράλληλα συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσωπικού από δομή σε δομή, χωρίς να δίνεται μόνιμη λύση πουθενά. Η ΜΕΘ και η ψυχιατρική κλινική συνεχίζουν να μην λειτουργούν και η αερομετακομιδή αποτελεί, πλέον, καθεστώς για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και συνέπειες για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Γενικά όλα τα προβλήματα που αφορούν τις υποδομές, την ταλαιπωρία και τη συμμετοχή στη νοσηλευτική και φαρμακευτική δαπάνη οξύνονται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα στα Νοσοκομεία και τις υπόλοιπες δομές υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με πλήρη κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο προσωπικό, λειτουργία των απαραίτητων υποδομών και διασφάλιση του δικαιώματος των κατοίκων και των επισκεπτών του Νομού σε δημόσια – δωρεάν υγεία .