Τα οκτώ ονόματα-έκπληξη του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου και η πριμοδότηση Μαξίμου στον Βελόπουλο

Πολίτες ψηφίζουν για τις Ευρωεκλογές και τις επαναληπτικές Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014 σε εκλογικό κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και τον 2ο γύρο των Αυτόδιοικητικών εκλογών, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 το απόγευμα, για τους 446 συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών (211 δήμοι και 12 περιφέρειες) και για τους 40 συνδυασμούς των ευρωεκλογών (1.251 υποψήφιοι) . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Στην οδό Πειραιώς αποφάσισαν να δώσουν νωρίς τα ονόματα στη δημοσιότητα προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν την ευκαιρία να «τρέξουν» τις καμπάνιες τους

Πρόσωπα – έκπληξη, ευρείας αποδοχής αναμένεται να είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, οι 8 που απομένουν για να κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Την περασμένη Τρίτη, η οδός Πειραιώς έδωσε στη δημοσιότητα άλλα 12 ονόματα, ενώ είχαν ανακοινωθεί πριν λίγες εβδομάδες ακόμη 15 υποψήφιοι, που μαζί με τους νυν ευρωβουλευτές, συμπληρώνουν τις 34 από τις 42 θέσεις που έχει η γαλάζια λίστα για τις ευρωεκλογές, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προβεί ακόμη σε ανακοινώσεις για τη σύνθεση του δικού του ψηφοδελτίου (οι μόνοι σίγουροι είναι οι νυν ευρωβουλευτές και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής), στην οδό Πειραιώς αποφάσισαν να δώσουν νωρίς τα ονόματα στη δημοσιότητα προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να «τρέξουν» τις καμπάνιες τους και να τους γνωρίσουν καλύτερα οι πολίτες. Και αυτό γιατί στη γαλάζια λίστα, εκτός από πολιτικούς με θητεία στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, περιλαμβάνονται και στελέχη με πείρα στα ευρωπαϊκά θέματα, στην αυτοδιοίκηση, στην επιχειρηματικότητα, όπως και άτομα που έχουν διακριθεί στον τομέα τους, που δεν είναι όμως γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Όλα τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν, αλλά και οι 8 που απομένουν έχουν πάρει το «ok» προσωπικά από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς ο ίδιος έχει δώσει ήδη στις κάλπες που θα στηθούν για την Ευρωβουλή, χαρακτήρα εθνικών εκλογών. Ο λόγος που στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν τις ευρωεκλογές μητέρα των μαχών, είναι απλός: σε περίπτωση που οι εθνικές κάλπες δεν στηθούν νωρίτερα ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, αλλά μετά τις 26 Μαΐου, θέλουν να αποφευχθεί η χαλαρή ψήφος.

Οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη κάλπη μέσα από την οποία οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση. Αν ο βαθμός απόρριψης του ΣΥΡΙΖΑ από το εκλογικό σώμα είναι μεγάλος, τότε ακυρώνεται το αφήγημα που φαίνεται να στήνει ο κ. Τσίπρας, πάνω στο ενδεχόμενο η διαφορά με την ΝΔ να είναι μικρή, θέτοντας σε συνεντεύξεις του πονηρά το ερώτημα «τι θα γίνει τελικά αν συμβεί κάτι τέτοιο;». Ένα κακό ποσοστό για τον κ. Τσίπρα και ένα καλό για τον κ. Μητσοτάκη, ενισχύει για την οδό Πειραιώς τον πόλεμο φθοράς κατά της ιδιόρρυθμης κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στο γαλάζιο επιτελείο δίνουν ιδιαίτερα σημασία στην επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς απαντά και στη διπλή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, αφενός να διεμβολίσει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, που μπορεί να είναι οι δύο πόλοι σταθερότητας την επόμενη μέρα και αφετέρου να ενισχύσει προκλητικά μικρότερα κόμματα με στόχο τον πολυκερματισμό του πολιτικού σκηνικού, ο οποίος είναι σαφές ότι εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Τσίπρα για ακυβερνησία μετά τις εθνικές εκλογές. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα που επεξεργάζεται τις δημοσκοπήσεις για το Μέγαρο Μαξίμου, «το ΚΙΝΑΛ μπορεί να μην εκπροσωπηθεί στην επόμενη Βουλή», και ο «ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα. Όποιο κόμμα είναι πρώτο θα έχει αυξημένες πιθανότητες αυτοδυναμίας επειδή η επόμενη Βουλή δεν θα είναι οκτακομματική». Εντύπωση προκαλεί και η δημόσια πριμοδότηση από τον υπουργό Επικρατείας του Κυριάκου Βελόπουλου, για τον οποίο εκτίμησε ότι θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «οι κοινωνικές διεργασίες είναι πέραν των προσώπων».

Τα ονόματα που έχει ανακοινώσει ήδη η ΝΔ ως υποψηφίους για την Ευρωβουλή είναι τα εξής:

1.       Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πρώην πρόεδρος της ΝΔ – επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου

2.       Ελίζα Βόζενμπεργκ, νυν ευρωβουλευτής

3.       Θοδωρής Ζαγοράκης,  νυν ευρωβουλευτής

4.       Μανώλης Κεφαλογιάννης,  νυν ευρωβουλευτής

5.       Γιώργος Κύρτσος, νυν ευρωβουλευτής

6.       Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, νυν βουλευτής

7.       Κατερίνα Μάρκου, νυν βουλευτής

8.       Μανώλης Μαυρομάτης, πρώην ευρωβουλευτής

9.       Νίκη Τζαβέλλα πρώην ευρωβουλευτής

10.   Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ψυχίατρος – επιμελητής Β’ στο Αττικό Νοσοκομείο

11.   Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης βραβευμένος με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

12.   Καλυψώ Γούλα, δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος του Γιάννη Μπουτάρη

13.   Παύλος Eλευθεριάδης, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Οξφόρδης

14.   Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής, υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν

15.   Μιχαήλ Μασουράκης, Οικονομολόγος στο ΔΝΤ, στο ΣΟΕ και στον ΣΕΒ

16.   Δημήτρης Μελάς, ειδικός στα αγροτοκτηνοτροφικά, πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ

17.   Γιάννης Πάϊδας, συνδικαλιστής , πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ

18.   Κώστας Δέρβος, μηχανικός, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

19.   Νίκος Δούκας, διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών στον αγροτικό τομέα

20.   Θοδωρής Καλαμπόκης, σύμβουλος επιχειρήσεων, Ευρωπαϊκό Think Tank 89 Initiative

21.   Λευτέρης Βαρουξής, πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ηλείας

22.   Ελισάβετ Κυρίτση, ειδικός στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική

23.   Κλεοπάτρα Σαραντάκου Βογιατζάκη, διδάσκουσα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης

24.   Ελένη Παναγιωταρέα, πολιτικός επιστήμων-οικονομολόγος, ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ

25.   Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου, με εμπειρία στην Ε.Ε. στο μεταναστευτικό

26.   Γιάννης Ανδρουλάκης, δικηγόρος

27.   Τόνια Αράχωβα, φιλόλογος και στέλεχος του Μητρώου

28.   Άγης Βερούτης, επιχειρηματίας

29.   Νίκος Γιαννής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

30.   Βασίλης Μιχαλολιάκος, πρώην δήμαρχος και υφυπουργός

31.   Πέγκυ Σταθακοπούλου, ηθοποιός

32.   Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, οινοπαραγωγός

33.   Άκης Τσελέντης, σεισμολόγος

34.  Γιώργος Ξηραδάκης, διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants.

Αναδημοσίευση από www.newpost.gr