Τα σενάρια για το «σπάσιμο» των δήμων

Μόνο αν γίνουν πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών δεν θα προχωρήσει ο διαχωρισμός των ΟΤΑ σε πέντε νησιά. Παυλίδης: Εντός 15 ημερών θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Συναντήσεις Θεοπεφτάτου στο ΥΠΕΣ. Τεχνοκρατικές διευθετήσεις για προσωπικό, χρηματοδοτήσεις, δάνεια και διαχειριστική επάρκεια των νέων δήμων

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του κειμένου της νομοθετικής πρωτοβουλίας για το διαχωρισμό των πέντε ενιαίων νησιωτικών δήμων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Λέσβου και Ρόδου έχουν μπει τα τεχνοκρατικά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να έχουν γίνει έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, εκτός αν οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες πολιτικά με προκήρυξη εκλογών το Μάρτιο.

Αυτή πάντως, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση στην Αθήνα, θα είναι και η μοναδική περίπτωση να μην προχωρήσει τελικά η διάσπαση των ενιαίων δήμων, κάτι που πάντως φαίνεται να απομακρύνεται καθώς, ακόμα και στην περίπτωση που αύριο δεν ληφθεί τελικά η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, το πιθανότερο σενάριο είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν το Μάιο, μαζί με τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των τοπικών.

Τεχνοκρατικές διευθετήσεις

Τα στελέχη του ΥΠΕΣ προετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά εκθέσεων που θα αποτελέσουν την προπαρασκευαστική νομοθετική πρωτοβουλία, στις οποίες θα περιγράφεται ο τρόπος του διαχωρισμού με το «μοίρασμα» του προσωπικού, τις «επιστροφές» υπαλλήλων στις έδρες τους ή και τα κίνητρα για τοποθέτηση σε έναν εκ των νέων δήμων, την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ και άλλων εργαλείων ούτως ώστε να αντεπεξέλθουν στις όποιες έκτακτες ανάγκες και προβλέψεις λόγω της διάσπασης, το πως θα μοιραστούν οι δανειακές υποχρεώσεις και ποιες από αυτές θα καλυφθούν άπαξ με την έκτακτη χρηματοδότηση, αλλά και η διαχειριστική επάρκεια των νέων δήμων.

Για τα όρια

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο σημείο θα είναι και το βασικό κριτήριο για την τελική απόφαση των ορίων των νέων δήμων τα οποία, ωστόσο, θα συμπίπτουν εκτός ίσως σημειακών τροποποιήσεων στα όρια των παλαιών «καποδιστριακών» δήμων.

Παυλίδης: Μόνο έτσι δεν θα γίνει…

Εντός του επόμενου 15νθημέρου θα έχουν γίνει οι ανακοινώσεις για τη διάσπαση συγκεκριμένων νησιωτικών δήμων μεταξύ των οποίων και της Κέρκυρας, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο βουλευτής Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η διαδικασία θα ανακοπεί, κατά την εκτίμηση του κ. Παυλίδη, μόνο στην περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές το Μάρτιο, κάτι που όμως θεωρεί ότι δεν είναι πιθανό σενάριο όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Κέρκυρας.

Συνάντηση Θεοπεφτάτου με Πουλάκη

Η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με το Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη για τις διαδικασίες διάσπασης του ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς.
Σε δήλωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα εγχείρημα που έρχεται ως αντιστάθμισμα στις συνεχείς συνενώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν, κόστισε σε εγκατάλειψη ολόκληρων περιοχών και συρρίκνωση υπηρεσιών της περιφέρειας της Κεφαλονιάς, αλλά και της πρωτεύουσας».

Αντίθετος για Ρόδο ο Σαντορινιός

Στη Ρόδο, αντιδράσεις από μερίδα αυτοδιοικητικών στη Ρόδο δεν φαίνεται να έχουν ακόμα καμφθεί. Το ενδεχόμενο για νέο «σπάσιμο» Δήμων μεταξύ αυτών και του ενιαίου Δήμου Ρόδου, σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ρόδου ο αναπληρωτής Υπ. Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος τάσσεται κατά της διάσπασης του Δήμου Ρόδου διαχωρίζοντας πάντως την άποψή του αυτή από τις άλλες περιοχές, με χαρακτηριστική αναφορά μάλιστα στην Κέρκυρα και τη διαφορά στις υποδομές μεταξύ των δύο νησιών: «Με την μεταρρύθμιση του ‘’Κλεισθένη’’ η βασική αιτία για να σπάσει ή όχι ένας Δήμος, έχει πάψει να υπάρχει διότι οι κοινότητες θα έχουν αποκτήσει, σημαντικά πλεονεκτήματα και υπάρχει δυνατότητα πλέον, να έχουν προϋπολογισμό και τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, περισσότερες ελευθερίες. Και νομίζω ότι αυτό είναι που θα αποτελέσει και την ουσιαστική αλλαγή και μεταβολή στον διοικητικό χάρτη της χώρας αλλά και του νησιού της Ρόδου», ανέφερε ο κ. Σαντορινιός για να συμπληρώσει: «Οι κοινωνικές και οι πολιτικές συνθήκες σε κάθε τόπο, είναι διαφορετικές. Να μην ξεχνάμε ότι αν κάποιος επισκεφθεί την Κέρκυρα και θέλει να πάει στο βόρειο ή στο νότιο άκρο του νησιού, παρ όλο που οι αποστάσεις είναι μικρότερες, ο χρόνος είναι πολύ μεγαλύτερος. Το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας, είναι τραγικό. Άρα, κανείς μπορεί να μιλήσει για τις υποδομές στα δύο νησιά και πώς μπορούν μεταξύ τους να συνδεθούν οι κοινότητες. Υπάρχει δηλαδή και αυτό το επιχείρημα το οποίο δεν είναι τόσο αριθμητικό, αλλά περισσότερο ποιοτικό».

Η Λέσβος περιμένει τη διάσπαση

Αντίθετα με τη Ρόδο, φαίνεται πως στη Λέσβο υπάρχει συντριπτικό ρεύμα υπέρ της διάσπασης. Χαρακτηριστική είναι η δημόσια επιστολή του γνωστού Μητυλινιού αρθρογράφου και συγγραφέα Αριστείδη Κυριαζή που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η διάσπαση του Δήμου Λέσβου θα αποτελέσει μία αναγκαία υπενθύμιση του σημερινού κυβερνητικού ενδιαφέροντος για το μεγαλύτερο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, το οποίο φθίνει πληθυσμιακά λόγω της εγκατάλειψης της παραγωγικής υπαίθρου της Ελλάδας και της επί δεκαετίες αγνόησης των μεγάλων προβλημάτων της Λέσβου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση την προηγούμενη Παρασκευή που μεταξύ άλλων συζήτησε τις λεπτομέρειες για τη διάσπαση.

Αναδημοσίευση από www.corfupress.com