ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: ΤΟ ΑΡΝΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΗΒΕΝΙΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ

  Έχει ήδη συμπληρωθεί ένας μήνας από το δημοτικό συμβούλιο της 31ης Μαρτίου 2018 με θέμα την συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Ιονίου (γράφε Κερκυραϊκού) Πανεπιστημίου και άπαντες ησυχάζουν.

Ανατρέχοντας  στην πρόταση της επιτροπής καθηγητών Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την  συνεργασία των δύο ιδρυμάτων αλλά και από το περιεχόμενο των σπουδών των τριών τμημάτων της Κεφαλλονιας αλλά και των υπολοίπων σχολών προκύπτουν δυστυχώς τα εξής συμπεράσματα.

Η μελέτη  της επιτροπής των καθηγητών για την συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ έχει υποβληθεί στον υπουργό Παιδείας από τις 10 Νοεμβρίου 2017 και θεωρούμε ότι  ήταν γνωστή τουλάχιστον στον περιφερειάρχη από τότε ( και γιατί όχι και στους περιφερειακούς συμβούλους).

Στην ως άνω μελέτη    δεν υπάρχει  καμία πρόταση για ίδρυση μίας τουλάχιστον  πανεπιστημιακής  σχολής ούτε στην Κεφαλλονιά ούτε στην Ζάκυνθο ούτε στην Λευκάδα όπως ζητεί με το ψήφισμα του το περιφερειακό συμβούλιο.

Και δεν θα μπορούσε άλλωστε να περιλαμβάνει τέτοια πρόταση,  επειδή τα τρία τμήματα της Κεφαλλονιάς δεν έχουν καμία επιστημονική συνάφεια μεταξύ τους,   δεν μπορούν να συγκροτήσουν  σχολή με κανένα συνδυασμό μεταξύ τους και επομένως τέτοια  πρόταση  είναι αντιεπιστημονική και ανεφάρμοστη.

Επομένως το ψήφισμα  του Περιφερειακού Συμβουλίου για την συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ το οποίο λήφθηκε στις 17 Μαρτίου 2018 δηλαδή τέσσαρις  ολόκληρους μήνες μετά την πρόταση της επιτροπής, επιμενουμε ότι εκδόθηκε ως προπέτασμα καπνού για να καλύψει την συμφωνία όλων όσων το προσυπέγραψαν  με την πρόταση της επιτροπής.

Αποτελεί δε εμπαιγμό η επανάληψη αυτής της πρότασης στο δημοτικό συμβούλιο της 31ης Μαρτίου.

Και επειδή οι συντάκτες της  μελέτης  για την συνεργασία Πανεπιστημίου και ΤΕΙ μας ομιλούν  για την ακαδημαϊκότητα των κριτήριων της πρότασης τους  ευλόγα προκύπτει η απορία  με ποια ακαδημαϊκά κριτήρια  προτείνεται :

1ον  Η παραμονή του τμήματος Ψηφιακών μέσων με ενσωμάτωση μέρους του τμήματος Διοίκησης επιχειρήσεων της Λευκάδας με έδρα το Αργοστόλι και ένταξη του στην σχολή επιστήμης της πληροφορίας και πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου

2ον Η Ίδρυση τμήματος τουρισμού και δημιουργικής οικονομίας στην Κέρκυρα με συγχώνευση -απορρόφηση μέρους του τμήματος Διοίκησης επιχειρήσεων της Λευκάδας και ένταξη του στην σχολή επιστήμης της πληροφορίας και πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Από την ως ανά πρόταση φαίνεται ότι για μερικούς το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων της Λευκάδας είναι κάτι σαν αρνί .

Μια μαχαιριά και  μισό τμήμα  στο Αργοστόλι και μισό στην Κέρκυρα!!!

Διερωτάται  κανείς κκ αρμόδιοι του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με ποία κριτήρια  το 2013 και ύστερα από δέκα  χρόνια λειτουργίας στο Ληξούρι το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων με δικά του κτίρια και με επτά μόνιμους καθηγητές κρίθηκε ωφέλιμο, αναγκαίο και ακαδημαϊκά βιώσιμο να μεταφερθεί στην Λευκάδα  και τώρα  ελαφρά “τη καρδία” δέχεσθε να διαμοιραστούν  τα ιμάτια του στο Αργοστόλι και στην Κέρκυρα.

Πιστεύουν όλοι οι  κ.κ  της επιτροπής ότι προσθέτοντας στον τίτλο του νέου τμήματος τουρισμού, που προτείνουν να γίνει στην Κέρκυρα, το βαρύγδουπο και “δημιουργικής οικονομίας” μαζί με το “μισό αρνί” από το τμήμα διοίκησης της Λευκάδας ότι το νέο τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα θα είναι βιώσιμο;

Και τέλος πάντων με ποια ακαδημαϊκότητα  αυτή η σχολή  επιστήμης της πληροφορίας και της πληροφορικής σαν μαύρη συμπαντική τρύπα απορροφά όλα τα τμήματα ;

 Και εσείς κκ Δήμαρχε, Περιφερειάρχη, δημοτικοί  και περιφερειακοί σύμβουλοι και κα Βουλευτή δέχεσθε ότι αυτή η διαδικασία ενέχει ακαδημαϊκότητα,   συμφωνείτε και δεν αντιδράτε;

Αλήθεια  κκ της επιτροπής ποια   έμπνευση σας  οδήγησε τον Νοέμβριο του σωτηρίου έτους 2017 που συντάξατε την έκθεση σας  να ξαποστείλετε την “κατεύθυνση” του τμήματος   “Συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης” της Ζακύνθου στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής  αφού  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ στις 2 Μαρτίου 2018;

Προφήτες είσαστε;;;;;;;;;

Και εσείς κκ Αυτοδιοικητικοί και κα Βουλευτη δέχεσθε την σοβαρότητα αυτής της διαδικασίας και δεν μπορείτε να παρέμβετε!!!

Και αναφερόμενοι στους κκ εκπροσώπους του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αφού το τμήμα ήχου είναι κατά την άποψη σας κουτσό, παρά το γεγονός ότι είναι το αρχαιότερο τμήμα του ΤΕΙ, και πρέπει να το κλείσετε,  γιατί δεν φροντίσατε τόσα χρόνια να το ενισχύσετε, αλλά ξαποστείλατε τους μονίμους καθηγητές  που υπηρετούσαν στο Ληξουρι άλλους στην Χαλκίδα και άλλους στο Αργοστόλι;

Γιατί δεν έχετε ολοκληρώσει τις διαδικασίες διορισμού των εκλεγμένων καθηγητών που αναμένουν διορισμό στο τμήμα τεχνολογίας ήχου στο Ληξούρι;

Και μια και μιλάμε για μονίμους καθηγητές στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πως εξηγείτε το φαινόμενο το ίδρυμα να διοικείται επί 18 συναπτά έτη από διοικούσες επιτροπές  και με τις ενέργειες η παραλείψεις εσας όλων μελών των διοικουσών και των υπουργών να μην έχει γίνει κατορθωτό να αυτοδιοικηθεί το ΤΕΙ ;

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να βλέπει κανείς όλες τις πιο πάνω ανακατατάξεις και το μόνο πρόβλημα που διαπιστώθηκε ότι εμποδίζει την συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ είναι το τμήμα του Ληξουρίου το οποίο έχει αξιόλογους και επαρκείς καθηγητές,  καλή εξωτερική αξιολόγηση ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, και αποδοχή από τους σπουδαστές του.

Και εσείς κκ Αυτοδιοικητικοί και κ Βουλευτή δέχεσθε την σοβαρότητα αυτής της διαδικασίας και δεν μπορείτε να παρέμβετε!!!

Αποτελεί όμως  εξοργιστική πρόκληση, η  επιτροπή για την συνεργασία Ιονίου Πανεπιστήμιου και ΤΕΙ να φθασει να ασχοληθεί με την ενσωμάτωση του τμήματος λαϊκής μουσικής της Άρτας στη σχολή Μουσικής της Κέρκυρας.

Τόσο εξοργιστική που ακόμη και ο υπουργός παιδείας την αποδοκίμασε!!!!

Και εσείς κκ Αυτοδιοικητικοί και κ Βουλευτή δέχεσθε την σοβαρότητα αυτής της διαδικασίας και των προτάσεων και δεν μπορείτε να παρέμβετε!!!

Όσοι νομίζουν ότι το νέο Πανεπιστήμιο Ιονίου θα επιβιώσει με την εξαμβλωματική πρόταση που κατέθεσε η επιτροπή των καθηγητών “πλανώνται πλάνην οικτράν” εκτός βεβαίως εκείνων που κινούνται με προσωπικά κριτήρια.

Προφανώς η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της συζήτησης ακαδημαϊκών και άλλων φληναφημάτων τύπου επιτηβενηνιων επαίνων που καιρό τώρα μας ταΐζουν διάφοροι επιτήδειοι.

Αντίθετα πρέπει να απαιτήσουμε  ένα Ιόνιο πανεπιστήμιο που θα διατηρήσει όλα τα υπάρχοντα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και θα διέπεται με το πνεύμα που επικράτησε στην πρόταση συνεργασίας του ΤΕΙ Ηπείρου  και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου .

Η απραξία και η σιωπή για το θέμα βαρύνει τον Δήμαρχο τον Περιφερειάρχη και την Βουλευτή

Κινηθείτε λοιπόν και οι τρείς σας απαιτείστε την συνάντηση με τον υπουργό  προγραμματίστε και κλιμακώστε τις αναγκαίες ενέργειες και μην παριστάνετε τους πόντιους Πιλάτους.

Από το Γραφείο Τύπου

Αργοστόλι 2 Μαίου 2018