Το πείραμα της Σουηδίας την εποχή του πρώτου lockdown τη μετέτρεψε ως γνωστόν σε case study, η αξιολόγηση του όμως είναι ένα σύνθετο ζήτημα που θα παραμένει ανοιχτό όσο διαρκεί η πανδημική περίοδος.
Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η αφοσίωση στην αρχική – άνευ περιορισμών – προσέγγιση και η επιδίωξη της περίφημης «ανοσίας της αγέλης» διαταράχθηκε προϊόντος του χρόνου, με τη σουηδική κυβέρνηση να ανακρούει πρύμναν στην πορεία και να επιβάλει μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Υπό αυτή την έννοια το μοντέλο της θα μπορούσε να κριθεί ως αποτυχημένο.
Από την άλλη όμως, η σκανδιναβική χώρα δεν προχώρησε ποτέ σε καθολικό lockdown και παρά ταύτα οι απώλειες της σε ανθρώπινες ζωές είναι λιγότερες απ’ ότι π.χ. της Ελλάδας, που έχει πάνω-κάτω τον ίδιο πληθυσμό. Αισθητά λιγότερες μάλιστα, καθώς η Σουηδία, που στην αρχή της πανδημίας «έγραφε» έως και διψήφια νούμερα απωλειών καθημερινά και αναδείχθηκε σε παράδειγμα προς αποφυγή, έχει ανακοινώσει συνολικά 15.440 θανάτους, όταν η χώρα μας έχει ξεπεράσει τους 21.500. Που σημαίνει ότι για να κριθεί μια στρατηγική θα πρέπει να τεθεί σε σύγκριση με τις αντίστοιχες άλλων χωρών.
Όπως και να ‘χει, η Όμικρον δεν κάνει διακρίσεις σε διαφορετικές νοοτροπίες, μοντέλα και κλίματα.
Η Σουηδία, όπως και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη, βιώνει τώρα την επέλαση της νέας μετάλλαξης και για μία ακόμη φορά αποφάσισε να μην μείνει αδρανής. Την Τετάρτη 12/01 η χώρα ανακοίνωσε τα περισσότερα κρούσματα από το ξεκίνημα της πανδημίας, συγκεκριμένα 25.215. Το νούμερο αυτό όμως ουδόλως τρομάζει κυβέρνηση και επιστήμονες. Και ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μοντέλα της Υπηρεσίας Υγείας, η κορύφωση του τέταρτου κύματος απέχει περίπου δύο εβδομάδες, αλλά κυρίως καμιά 40αρια χιλιάδες κρούσματα. Η πρόβλεψη είναι ότι το peak σε αριθμό κρουσμάτων θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου και ο αριθμός τους χωρίς λήψη μέτρων θα προσέγγιζε τα 70.000!
«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αναμφίβολα. Το επίπεδο των μολύνσεων στη Σουηδία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο», είπε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ανακοινώνοντας νέα μέτρα.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η τηλεργασία –όπου είναι εφικτό–, το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων και η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Τα εστιατόρια θα κλείνουν πλέον στις 23:00 και θα επιτρέπεται η παραμονή στον χώρο μόνο σε καθήμενους αλλά σε τραπέζια με ανώτατο αριθμό πελατών τους οκτώ.
Επίσης οι ενήλικες καλούνται να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους σε εσωτερικούς χώρους.
Τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες, αλλά αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον για ένα μήνα.
«Δυστυχώς, πρέπει να κάνουμε άλλη μια προσπάθεια για να μειώσουμε τον αριθμό των νέων μολύνσεων», είπε η Άντερσον, ευελπιστώντας ότι με τα μέτρα αυτά θα αποτραπεί η αφόρητη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.
Πάντως η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Σουηδία μαρτυρά και κάτι άκρως ελπιδοφόρο. Ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός θανάτων και νοσηλειών παραμένει πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το επίπεδο που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου Ιανουαρίου οι θάνατοι υπερέβαιναν τους 80 κάθε ημέρα, ενώ τώρα ζητούμενο είναι αν θα ξεπεράσουν τους 10. Είναι το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ή η μικρότερη ισχύς του στελέχους της Όμικρον που κάνει τη διαφορά; Πιθανότατα μια σύνθεση και των δύο, για την ώρα όμως οι επιστήμονες θεωρούν πρόωρο να παρομοιάσουν την Όμικρον με μια απλή γρίπη.
Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας ανακοίνωσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας επιτείνεται από την εξάπλωση άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού και από τις ελλείψεις στο προσωπικό, ενώ ο μεγάλος σκόπελος είναι αυτός που έρχεται με την έξαρση των μολύνσεων.
Πηγή: menshouse.gr