Τέλος στα αυτοκίνητα που καίνε βενζίνη και diesel, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιo-Μόνο ηλεκτρικά!

Εφόσον υιοθετηθεί το ψήφισμα – μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών – θα πρόκειται για το «τέλος» των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ, σε μόλις 13 χρόνια από σήμερα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν σήμερα Τετάρτη υπέρ μιας αυστηρής ευρωπαϊκής απαγόρευσης στην πώληση νέων αυτοκινήτων που θα καίνε βενζίνη και ντίζελ από το 2035, ως μέρος μιας ευρείας δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – γνωστής και ως «Fit for 55».

Πιο συγκεκριμένα οι νομοθέτες ενέκριναν την πρόταση που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι, για την επιβολή 100% μείωσης των εκπομπών CO2 από νέα αυτοκίνητα έως το 2035.

Μια τέτοια κίνηση πρακτικά θα τερματίσει τις πωλήσεις οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο προτεινόμενος κανόνας δεν είναι ακόμη οριστικός, ωστόσο αυτή η ψηφοφορία επιβεβαιώνει τη θέση του Κοινοβουλίου για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ για την διαμόρφωση του τελικού κανονιστικού πλαισίου.

Η φιλόδοξη αναθεώρηση των προτύπων εκπομπών CO2 είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Με τα πρότυπα αυτά, δημιουργούμε ένα σαφές πλαίσιο για την αυτοκινητοβιομηχανία και ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τις επενδύσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Επιπλέον, η αγορά και η οδήγηση αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών θα είναι φθηνότερη για τους καταναλωτές.

Είμαι ευτυχής που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε μια φιλόδοξη αναθεώρηση των στόχων για το 2030 και τον στόχο του 100% για το 2035, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, δηλώσε ο Ολλανδός εισηγητής Jan Huitema.

Πηγή: dikaiologitika.gr