Θ. Γαλιατσάτος: «Η θέση της ΠΙΝ είναι εξαρχής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της ζωής στον τόπο μας»

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει εξαρχής τοποθετηθεί διεξοδικά για την αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της ζωής στον τόπο μας. Δεν έχουμε αλλάξει ούτε λέξη από όσα έχουμε πει, δεν έχουμε κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από όσα διεκδικούμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, από το βήμα της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη του Αργοστολίου, σήμερα το μεσημέρι.

«Επιδιώξαμε με συνεχή λόγο και συνέπεια να γίνουν αποδεκτοί οι όροι και προϋποθέσεις που θέσαμε για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και θεωρώ ότι είναι τιμή για την Αυτοδιοίκηση η απόφαση να συμπεριληφθούν οι προβληματισμοί μας στους περιβαλλοντικούς όρους», συνέχισε ο κ. Περιφερειάρχης. Ως κατακτήσεις της Αυτοδιοίκησης ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε επίσης την έρευνα βυθού, ώστε να εντοπιστούν τα ενεργά και μη ενεργά σεισμικά ρήγματα καθώς και τη δημιουργία Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.

«Τα ανταποδοτικά οφέλη, σε έκταση τέτοιας κλίμακας, είτε τα θεσμοθετημένα με την μορφή του ποσοστού που αναλογεί στην Αυτοδιοίκηση, είτε με τη μορφή των δωρεάν παροχών είναι στη σωστή κατεύθυνση και η παρουσία μας είναι εδώ, να διεκδικούμε και να συνεργαζόμαστε», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και κατέληξε: «Αποτελεί πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή, ώστε η διαχείριση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας να αποκτήσει δημόσιο χαρακτήρα».

Τέλος ο Περιφερειάρχης δήλωσε την ικανοποίησή του γιατί οι προτάσεις του υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους από τα ΕΛΠΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία της Κεφαλονιάς, ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, εξοπλισμός σε σχολικά εργαστήρια, ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και ενίσχυση πολιτιστικών σωματείων.

Το πρόγραμμα και η συνεργασία συνεχίζεται, με παρέμβαση του Περιφερειάρχη, προκειμένου να ωφεληθούν όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.