Ένα θέμα που είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Επιτροπής με αντικείμενο την προετοιμασία του νόμου για τη Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους Ξενοφών Κοντιάδης, επανέφερε με επίσημο τρόπο κατά τη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Πρόκειται για την μεταφορά της αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους, για την οποία, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του πορίσματος της «Επιτροπής Κοντιάδη», όπως ο ίδιος έχει πει, τόνισε: «Η κρίση ανέδειξε την Αυτοδιοίκηση ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Το τοπικό είναι πιο αποτελεσματικό σε αυτόν τον τομέα. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, μέσα από την αναβάθμιση προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και το «Πρόληψη στο Σπίτι». Είναι απολύτως βέβαιο, ότι για να μπορέσουν τα προηγούμενα να είναι λειτουργικά, η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είναι φυσικά αυτός ο τομέας μου και αργότερα, σήμερα, είμαι σίγουρος ότι ο υπουργός Υγείας θα μιλήσει γι’ αυτό, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι έχει έρθει η ώρα η Αυτοδιοίκηση να εμπλακεί αποτελεσματικά στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην οποία η Ελλάδα έχει μείνει πάρα πολύ πίσω. Και είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα, δίπλα στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, να κάνουμε πράξη τη θεσμική μεταρρύθμιση που θα δώσει τέτοιου είδους αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση».

Ενόχληση Κικίλια

Πλην της χρονικής συγκυρίας, η αναφορά του κ. Θεοδωρικάκου στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την θέση του οποίου επιχειρεί να προκαταλάβει, δεν είναι καθόλου τυχαία. Κι αυτό γιατί όταν τον περασμένο Μάιο, το θέμα της μεταφοράς της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στους δήμους είχε επανέλθει μέσω δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», ο υπουργός Υγείας είχε, μέσω διαρροών, αντιδράσει έντονα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

Πρώτον, το Υπουργείο Υγείας δεν συμμετέχει σε καμία τέτοια επιτροπή, τόνιζαν εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ενόχληση του υπουργού Βασίλη Κικίλια για τον υΠΕΣ Τάκη Θεοδωρικάκο που όρισε την συγκεκριμένη επιτροπή. 

Δεύτερον, η κρίση του κορωνοϊού κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η κεντρική διοίκηση και ο κεντρικός σχεδιασμός στο σύστημα υγείας. Τρίτον, έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, νομοθετική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Δίκτυα Υγείας).

Πάντως, για την μεταφορά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους δήμους, είχε μιλήσει κατά την παρουσίαση του «Αντώνης Τρίτσης» τον περασμένο Ιούνιο και ο πρωθυπουργός. Μόνο που τότε ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ πιο προσεκτικός από τον υπουργό του, λέγοντας ότι «θα συζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με οδηγό τα πολύτιμα διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας»

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΔήμος Ληξουρίου: Συγκροτήθηκε δημοτική επιτροπή ισότητας-Ποιοι συμμετέχουν (ονόματα-απόφαση)
Επόμενο άρθρο“Ισχυρός Δήμος σημαίνει ισχυρές πολιτικές θέσεις”