Θεόφιλος: Δίνει απαντήσεις για το θέμα της “πέργκολας” στην κεντρική αγορά, τις αναπλάσεις στο Αργοστόλι & την Πολεοδομία

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος.

Ο κ Μιχαλάτος απάντησε σε δημοσιεύματα  σχετικά με την πρόσληψη δικηγόρου εξ Αθηνών για το θέμα της πέργκολας επιχειρηματία στην αγορά Αργοστολίου, ενημερώνοντας ότι : «Η Γ. Γραμματέας του Δήμου δεν έχει αυτές τις αρμοδιότητες και η Δικηγόρος του Δήμου Νίκη Χριστοφοράτου όπως συνηθίζεται για θέματα που ο Δήμος κρίνει ως πολύ σπουδαία να συνεργάζεται με εξειδικευμένο Δικηγόρο εκτός Κεφαλονιάς σε αυτά τα θέματα θα πράξει τα ανάλογα. Επειδή ο Δήμος πρέπει να ασκήσει κάθε μέσο για να πετύχει του στόχου του για το δημόσιο συμφέρον αυτό έχει συμβεί πάρα πολλές φορές.

Θυμίζω ότι πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ έχει πάρει το Δικηγορικό γραφείο του κ Μπρέγιαννου στην Αθήνα για τις αντιπαραθέσεις που είχε με το ΙΚΑ η με την ΕΤΑΔ ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς και ο Δήμος Αργοστολίου και επίσης ο κ. Κατσίκης και πάρα πολλοί δικηγόροι των Αθηνών έχουν συνεργαστεί παράλληλα με την Δικηγόρο του Δήμου για τις υποθέσεις του Δήμου, και είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο. Άρα τα ΜΜΕ αυτά, θα πρέπει να ανατρέξουν στην λειτουργία του Δήμου τα προηγούμενα χρόνια που αυτό έχει συμβεί πάρα πολλές φορές και δεν υπάρχει θέμα με την Νομική Σύμβουλο του Δήμου μας τη οποία ευχαριστώ και δημόσια γιατί πιστεύω ότι θωρακίζει το συμφέρον του Δήμου Αργοστολίου».

Όσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης της πέργκολας όπως αυτή έχει εξελιχθεί ο κ. Μιχαλάτος, δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Για τα έργα ανάπλασης της παραλιακής ζώνης από το άγαλμα Καββαδία έως Λιμεναρχείο και της ανάπλασης της αγοράς Αργοστολίου, Δήλωσε: « Ακούγονται φωνές ότι το έργο της αγοράς ο Δήμος το χειρίζεται αλαζονικά και δεν ενημερώνει του επαγγελματίες . Με τον ΝΟΑ -για την παραλιακή ζώνη- έγινε συνάντηση και έχουμε λύσει τα θέματα μας και με τους επαγγελματίες της αγοράς, έχουμε ήδη έρθει σε επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία από τον Οκτώβρη για την απελευθέρωση των χώρων για να μπορέσει να εκτελεστεί το έργο.

Έχουν φύγει δύο έγγραφα από την Τεχνική Υπηρεσία που ενημερώνει για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και το τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες για να λειτουργήσει το έργο.

Με τον συγκεκριμένο επαγγελματία που προέκυψε το πρόβλημα, αρνήθηκε να συνεργαστεί   και να δεχτεί τα έγγραφα του Δήμου για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς και να συνεχιστεί το έργο και από την στιγμή που δεν υπήρχε καμία συνεννόηση, ο Δήμος κίνησε την διαδικασία της ανάκλησης της παλιάς απόφασης της Δημαρχιακής Επιτροπής του 2009 .

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που ήρθε το θέμα, ήταν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας με το Δικηγόρο του, τοποθετήθηκε και βγήκε απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία για την αφαίρεση της πέργκολας και προχωράμε για να την υλοποιήσουμε.

Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είχε απευθυνθεί στην Δημαρχιακή Επιτροπή το 2009 που ήταν και λάθος όργανο και του έδωσε την άδεια να τοποθετήσει μία πέργκολα στον χώρο τον συγκεκριμένο. Όμως σε κοινόχρηστο χώρο όταν κατασκευάζεται μία πέργκολα έστω και με δαπάνες του ιδιώτη, η πέργκολα αυτή ανήκει στον Δήμο. Ο κοινόχρηστος χώρος είναι του Δήμου και δεν πουλιέται στον επαγγελματία , ούτε και η χρήση του χώρου που είχε από το 2009 σημαίνει ότι είναι αφ όρου ζωής και δεν αλλάζει στη πορεία για το δημόσιο συμφέρον. Γι αυτό ανακαλέσαμε την προηγούμενη απόφαση με το κορυφαίο όργανο του Δήμου το Δημοτικό Συμβούλιο και ζητήσαμε τον χώρο αυτό να το πάρει ο Δήμος και να τον αναπλάσει και να τον δώσει στην χρήση του κόσμου.

Ο επαγγελματίας που δεν έχει και την χρήση του χώρου , γιατί άλλο η τέντα και άλλο η χρήση του χώρου από κάτω, που πλέον με την πρόσφατη απόφαση την χρήση την έχει ο Δήμος, είχε βολευτεί και την πέργκολα την είχε φτάσει μέχρι τον δρόμο- τώρα έχει κόψει την μισή- και δεν άφηνε τα αυτοκίνητα να παρκάρουν. θεωρεί ότι η πέργκολα που θυμίζει τριτοκοσμικό χώρο πρέπει να μείνει, αλλά δεν ταιριάζει πλέον με την ανάπλαση του χώρου και πρέπει να απομακρυνθεί. Πιστεύω ότι θα υπερισχύσει το δίκιο των πολλών και των δημοτών και δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα τις επόμενες μέρες».

Στην συνέχεια τόνισε ότι θα πρέπει στα όσα δύσκολα έρχονται για τον Δήμο σε σχέση με το ξεβόλεμα κάποιων προκειμένου να υλοποιηθούν έργα για τον Δήμο η αντιπολίτευση να μείνει μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και με σαφήνεια να πάρει θέση και να στηρίξει όχι την δημοτική Αρχή, αλλά τον Δήμο: « Θα πρέπει να αποφεύγει τις υπεκφυγές και άλλα επικοινωνιακά τρικ

και να παίρνει ξεκάθαρα θέση και να λέει εμείς στηρίζουμε τον Δήμο γιατί πρέπει να φύγει η πέργκολα, για να ανοιχτούν και να δοθούν οι κοινόχρηστοι χώροι στους πολίτες. Θα πρέπει να είμαστε και για τα δύσκολα και όχι μόνο για τα εύκολα.

Επίσης ο κ. Μιχαλάτος μίλησε και έδωσε απάντηση και για το θέμα της Πολεοδομίας σε σχέση με τους άλλους 3 Δήμους του Νομού: « Η απόφαση δεν έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές με τον Δήμαρχο Ληξουρίου. Έχει να κάνει με το ότι η ΔΟΜ Αργοστολίου με τα λίγα άτομα τα οποία έχει θα πρέπει το Τμήμα Αυθαιρέτων να βρίσκεται 3 μέρες στο Ληξούρι η στην Σάμη η στην Ιθάκη για να διευθετήσουν την διαφορά δύο γειτόνων και μάλιστα με Εισαγγελική παρέμβαση. Ταυτόχρονα να έρχονται και να με απειλούν επενδυτές από Σάμη, η Ληξούρι η Ιθάκη ότι αν δεν έχουν το χαρτί για να αιτηθούν στο ΕΣΠΑ, θα κινηθούν νομικά εναντίον μου, Τρία τέσσερα χρόνια ο Δήμος Αργοστολίου δεχόταν απειλές , οχλήσεις και παράπονα από όλη την Κεφαλονιά , για ένα έργο στο οποίο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Τρείς άδειες βγαίνουν τώρα και έβγαιναν και πριν, δεν έχει αλλάξει κάτι. Την απόφαση την πήραμε για να απευθυνθούμε και στο Υπουργείο που δεν έχει δώσει λύση όλα αυτά τα χρόνια με το να προσλάβει κόσμο η να γίνει μία προγραμματική με την Περιφέρεια που έχει μηχανικούς για να λυθεί το πρόβλημα της Πολεοδομίας. Στόχος είναι να μεταφέρουμε ένα μήνυμα ότι δεν μπορούμε πλέον να είμαστε ο σάκος του μποξ και να δεχόμαστε εμείς όλα τα κακά. Οι συνάδελφοι Δήμαρχοι επειδή είχανε βολευτεί όλα αυτά τα χρόνια δεν τους ενδιέφερε αυτό που περνάει ο Δήμος Αργοστολίου , αυτό έγινε για να μπορέσει να ξεκινήσει ένας διάλογος για να δούν πως μπορούν να βοηθήσουν οι άλλοι Δήμοι. Εγώ ζητούσα από τον Δήμο Ληξουρίου έναν υπάλληλο να αναλάβει τις υποθέσεις του Ληξουρίου. Με έναν υπάλληλο θα είχε βγάλει 300 άδειες ο Δήμος Ληξουρίου, 300 οικοδομές για τον δήμο του κλπ. Πιστεύω ότι μετά από αυτό θα ξεκινήσει ένας διάλογος και ελπίζω να βρεθούν λύσεις. Τώρα έχουν καταλάβει οι συνάδελφοι επειδή παραπονιούνται οι μηχανικοί και οι πολίτες, ότι είναι ένα πρόβλημα μεγάλο , το οποίο δεν το είχαν καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα που πάνε οι πολίτες στον Δήμαρχο Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης και του λένε λύσε μας το πρόβλημα, τώρα βλέπουν τι έχω τραβήξει εγώ στα 4 χρόνια.

Πιστεύω ότι θα καθίσουμε την επόμενη εβδομάδα που νομίζω ότι έρχεται και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κεφαλονιά , να βρούμε μια λύση για να βοηθήσουμε την ΥΔΟΜ να προχωρήσει για να δώσει λύση στην έντονη ανάγκη για να εκδοθούν οι άδειες».

πηγή: inkefalonia.gr