Θεόφιλος: Πήγε σήμερα στα Λουρδάτα και άκουσε τα προβλήματα-Τι υποσχέθηκε

Τ’ άκουσε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί, εν μέσω οικονομικής… ένδειας.

Από τους “δημογέροντες” του χωριού και κάποιους νέους πολίτες τ΄άκουσε ο δήμαρχος. Πολλά τα τοπικά προβλήματα και ίσως τον… βραχυκύκλωσαν, αλλά σαν συγχωριανός και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χωριό των Λουρδάτων, πιστεύω ότι τα γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι και με καλή θέληση ίσως δοθούν σε κάποια απ’ αυτά λύση.

Τα προβλήματα που απαρίθμησαν οι “δημογέροντες”, ήταν:

Δυσάρεστες οσμές στο περιβάλλον

Ο α΄δημογέρων αναφέρθηκε στις δυσάρεστες οσμές που αναδύονται από τα πηγάδια και γενικά στην παραλία, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει το ίδιο πρόβλημα και σε σημείο του δρόμου προς την παραλία, αν και παραδέχτηκε ότι φέτος το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο. “...πάνε να φάνε οι τουρίστες, και αντί να μυρίζουν τα φαγητά μυρίζουν την…βοθρίλα” ισχυρίστηκε.

Ο β΄ δημογέρων μίλησε για τις δυσάρεστες οσμές και το πρόβλημα της ρύπανσης των δρόμων από τα κοπάδια των προβάτων.

Τώρα, να γίνω ο δικηγόρος του διαβόλου; Αλλά, από μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ βλέπεις ότι “…από τα πηγάδια αναδύεται υδρόθειο που βρωμάει σάπια αυγά. Το υδρόθειο μπορεί να βρίσκεται στο πηγαδίσιο νερό, συχνά ως αποτέλεσμα δράσης βακτηρίων που ανάγουν θειικά ιόντα. Είναι συχνά το αποτέλεσμα της αναερόβιας βακτηριδιακής αποικοδόμησης (διαφόρων) θειούχων οργανικών ουσιών, σε έλη και αποχετεύσεις. Αυτή η διεργασία είναι συχνά γνωστή ως αναερόβια πέψη (anaerobic digestion). Το υδρόθειο βρίσκεται, επίσης, στα ηφαιστειακά αέρια, στο φυσικό αέριο και στο νερό κάποιων πηγαδιών” μας πληροφορεί η el.wikipedia.

Δεν λέω ότι δεν μπορεί να έχει κολοβακτηρίδια ή άλλα επιβλαβή για την υγεία στοιχεία αφού στραγγίζουν όλα τα επιφανειακά ύδατα με ότι φέρνουν μαζί τους.

Για τα πηγάδια δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι ο δήμαρχος, αλλά, όσον αφορά την… άλλη δυσοσμία – ξέρει αυτός – εκεί ίσως μπορεί να κάνει κάτι.

Ούτε και για τα πρόβατα νομίζω ότι θα κάνει κάτι, η πληγή είναι πολύ παλιά. Αν και η νομοθεσία λέει τα μαντριά να βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές. Εδώ έχουμε πρόβλημα. Τα προβοστάσια προϋπήρχαν της εκρηκτικής τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Ναι είναι παράνομα τώρα αλλά ποιος θα το πει στους γνωστούς συγχωριανούς βοσκούς; Αν και προσωπικά, προτιμώ την μυρωδιά της κοπριάς από την βοθρίλα. Η ρύπανση και το έτσι θέλω κλείσιμο του δρόμου είναι άλλη υπόθεση.

Αυτοκίνητα, αυτοκίνητα παντού – παραλία

Το πρόβλημα της έλλειψης στάθμευσης γνωστό. Στενός ο δρόμος προς την παραλία, κλείνει σε μεγάλο μέρος του από τους εργαζόμενους τουριστικής επιχείρησης στο ένα μέρος, και επαγγελματικά από την άλλη πλευρά κάνουν επικίνδυνη την κατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στο σύμβολο του χωριού, τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Για το μεγαλύτερο πρόβλημα της στάθμευσης στην παραλία δεν νομίζω ότι θα υπάρξει άμεση λύση, εκτός και αν γίνει κάποια ολοκληρωμένη μελέτη για την παραλία που περιμένει για λύσεις σε πολλά προβλήματα, όπως διαμόρφωση ώστε να μη πέσει κάποιο αυτοκίνητο σε κάποιον από κάτω αφού οι ομπρέλες είναι ακριβώς κάτω από τον δρόμο, κάδοι μικρών απορριμμάτων και πολλά άλλα. Για το λόγο που δεν πήραμε την Γαλάζια Σημαία, ο δήμαρχος μας είπε ότι φταίει που δεν ανταποκρίθηκε κανείς ναυαγοσώστης στην προκήρυξη διαγωνισμού.

Νερό

Για το νερό που πίνουμε σύντομα θα σας έχω νέα. Έτσι κι αλλιώς αφορά μόνον εμάς αφού οι τουρίστες πίνουν εμφιαλωμένο.

Δημοτικό Σχολείο

Τονίστηκε η ανάγκη να κατεδαφιστούν οι επικίνδυνες να πέσουν τουαλέτες που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο του π. Δημοτικού Σχολείου και να γίνουν καινούργιες για τις ανάγκες της πλατείας και της υπάρχουσας παιδικής χαράς.

Παλεύουμε, κάνουμε ότι μπορούμε...” είπε ο κ. Μιχαλάτος τονίζοντας την οικονομική ένδεια που διανύει η χώρα, δίνοντας παράλληλα την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις σε ότι μπορεί.

Σίγουρα, το πιθανότερο είναι τα περισσότερα να μείνουν στην κουβέντα. Αλλά, η επαφή και η πιεστική υπενθύμιση των προβλημάτων είναι απαραίτητες για να μην μείνουμε στις υποσχέσεις.

Τονίζεται και πάλι, ότι το περιβάλλον και ο τουρισμός είναι ατμομηχανή της οικονομίας μας.

Καθαριότητα. Αποκομιδή απορριμμάτων τακτική και σε ώρες που δεν κυκλοφορεί κόσμος και όχι στις 9 το πρωΐ. Και τελευταίο, μη ξεχνάμε την ανακύκλωση.

Ας ελπίσουμε! Έτσι κι αλλιώς η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Λιβέριος Πετρίδης

Πηγή: lourdas.gr