Τι έγινε τελικά με την εκλογή Προέδρων στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους

Στο πλήθος αλλαγών (32 συνολικά  ) που κατέθεσε χθες ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, στο Ν/Σ για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, περιλαμβάνεται και η αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους.

Από χθες δεχθήκαμε πάρα πολλά ερωτήματα, που έδειχναν ότι αρκετοί αυτοδιοικητικοί έχουν καταμπερδευτεί από το διαρκές “ράβε – ξήλωνε”.

Λίγο το γεγονός ότι η αλλαγή ήταν “χαμένη” μέσα στη μακρά Λίστα τροποποιήσεων, λίγο ότι ήταν γραμμένη ως δήθεν “νομοτεχνική βελτίωση” (ενώ είναι αλλαγή ουσίας), συν το δεδομένο ότι είναι ο 4ος (!) διαφορετικός τρόπος εκλογής που “σκαρφίζεται” η νυν Κυβέρνηση, πολλοί “έχουν χάσει τη μπάλα” του τι ψηφίζεται.  

Πάμε, λοιπόν, να το δούμε με πολύ απλά λόγια:

– Μιλάμε τώρα ειδικά για τις Κοινότητες έως 300 κατοίκους.

– Ξεχνάμε τις προηγούμενες εκδόσεις του Ν/Σ (πολλοί αναμειγνύουν διάσπαρτα σημεία που θυμούνται από την καθεμιά και εκεί εντείνεται το μπέρδεμα)

– Έχουμε δεδομένο ότι καταργείται η 3η κάλπη.

– Είναι, επίσης, δεδομένο ότι απαγορεύονται οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες για την Κοινότητα. Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Κοινότητας πρέπει υποχρεωτικά να καταφέρει να “χωθεί” σε κάποιο Συνδυασμό Υποψήφιου Δημάρχου. Θα γραφτεί μέσα σε κάποιο κεντρικό δημοτικό ψηφοδέλτιο, που πάνω – πάνω θα έχει “καπέλο” έναν υποψήφιο Δήμαρχο.

Προχωράμε στη χθεσινή αλλαγή.

Η αλλαγή αφορά μόνο το ποιος από όλους τους υποψήφιους, θα εκλεγεί Πρόεδρος.

Στις 18 Μαΐου είχαν καταθέσει στη Βουλή ως άρθρο 30:

« Στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας εκλέγεται ο υποψήφιος, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης κατά την αρχική ψηφοφορία (α΄ γύρος) στη Δημοτική Κοινότητα. Οι λοιποί υποψήφιοι, ανεξαρτήτως Συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το αρμόδιο Δικαστήριο διενεργεί κλήρωση.»

Χθες, με τις αριθμ. 11 και 12 “νομοτεχνικές βελτιώσεις”, το άρθρο 30 διαμορφώθηκε τελικά ως εξής:

« Στις Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 300 κατοίκους, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του Συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρος) στη Δημοτική Κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου Συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το αρμόδιο Δικαστήριο διενεργεί κλήρωση. »

Το Νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου.

Πηγή: airetos.gr