Τι θα συζητήσουν οι Αιρετοί στην αυριανή Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Συνεδριάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του AIRETOS,αύριο Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες Συνεδριάσεις (31/1 και 4/2), επιλύθηκε το ένα από τα δύο ζητήματα που απασχόλησαν την Αυτοδιοίκηση, καθώς η ΚΕΔΕπέτυχε να δοθεί προσωρινή αναστολή, έως την 1η Ιουλίου, στην Απόφαση της Κυβέρνησης να σαρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα.

Αντιθέτως, ως προς το μείζον θέμα, των διορθώσεων του Κλεισθένη και της οριστικοποίησης της εκλογικής νομοθεσίας, το “νομοσχέδιο-σκούπα”αγνοείται.  Μέχρι χθες βράδυ δεν είχε κατατεθεί στη Βουλή, παρά τις επίσημες δηλώσεις και προσωπικές αναρτήσεις εδώ και εβδομάδες του Αλέξη Χαρίτση ότι «κατατέθηκε». Οι εξελίξεις στις εκλογικές εκκρεμότητες ελάχιστα πριν τις εκλογές, θα απασχολήσουν, όπως είναι αυτονόητο, και αυτή τη Συνεδρίαση.

 

Προχωρώντας στα ειδικότερα θέματα,ξεχωρίζουμε τα εξής:

 

Ι] Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, στη Συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο Αναπλ.Υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, προκειμένου να συζητηθούν τα αυτοδιοικητικά ζητήματα συναρμοδιότητάς του και συγκεκριμένα:

– η εφαρμογή του Μέρους Δεύτερου του Κλεισθένη (ν.4555/2018) για τους ΦΟΔΣΑ,

– το νέο θεσμικό πλαίσιο περί τιμολογιακής πολιτικής, που έθεσαν σε δημόσια διαβούλευση,

– λοιπές παράμετροι διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Στον AIRETO έχετε διαβάσει ανάλυση για τις δέκα διορθώσεις στο ν.4555/2018 περί ΦΟΔΣΑ που κατετέθησαν στη Βουλή.  Όλες οι τροποποιήσεις ψηφίστηκαν στις 20/2/2019.

Μόνη αλλαγή που εμφιλοχώρησε κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι ότι η προθεσμία συμμόρφωσης στις υποδείξεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης της περ.β’ της παρ.8 του αρ.245, ψηφίστηκε ως “8/3/2019” (ενώ είχε κατατεθεί ως“15/2/2019”). Θυμηθείτε όλες τις αλλαγές ΕΔΩhttp://www.airetos.gr/kleisthenis-katatethikan-10-allages-%E2%80%93-deite-analysi-olwn-twn-tropopoiisewn.aspx

 

ΙΙ]Περαιτέρω, το Δ.Σ. θα διατυπώσει γνώμη για την κατανομή των ΚΑΠ Δήμων για το τρέχον έτος.  Πρόκειται για τυπική διαδικασία που πραγματοποιείται μία φορά κάθε χρόνο.

Με απλά λόγια, παρά το ότι η Αυτοδιοίκηση διαφωνεί κάθετα με τους πόρους που η Κυβέρνηση ψήφισε για τους ΟΤΑ στον προϋπολογισμό του 2019 (ν.4584/19.12.2018), θεσμικά υποχρεούται να διατυπώσει γνώμη για  το πως τα “ψίχουλα” που έχουν πια απομείνει στους ΚΑΠ θα κατανεμηθούν για την άσκηση των επιμέρους κατηγοριών αρμοδιοτήτων (για τις λεγόμενες “οριζόντιες δράσεις των ΚΑΠ”).

 

Να σημειωθεί ότι προφανώς, εάν μεσολαβήσει κατάθεση του “ν/σ-σκούπα” στη Βουλή, ο προγραμματισμός θα ανατραπεί και οι επιμέρους διατάξεις (και παραλείψεις) του θα πρωταγωνιστήσουν.