Την επόμενη Τρίτη η κατάθεση της τροπολογίας για την διάσπαση του δήμου. Αντιδράσεις «γαλάζιων» αποχρώσεων

Την επόμενη Τρίτη τελικά θα κατατεθεί η τροπολογία για τη διάσπαση τεσσάρων δήμων σε μικρότερους, αφού πρώτα ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης ενημερώσει και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

 

Χθες, ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε το σχέδιο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία συμφώνησε πολιτικά με την απόφαση για τη διάσπαση τεσσάρων δήμων (Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου και Βελβεντού) ζητώντας να εξεταστεί και το ενδεχόμενο διάσπασης ενός ακόμα νησιωτικού δήμου, αυτού της Σάμου.
Η χθεσινή συζήτηση έγινε παρουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δώσει εδώ και εβδομάδες το «πράσινο φως» στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχωρισμού των συγκεκριμένων καλλικρατικών δήμων.
Το σχέδιο κατάτμησης θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή με την πρόβλεψη ότι θα ισχύσει αμέσως και οι επόμενες εκλογές, το Μάιο, θα γίνουν με τους νέους δήμους που θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και επίσημα.

Αντιδράσεις «γαλάζιων» αποχρώσεων

Εν τω μεταξύ, σε «μπαράζ» ανακοινώσεων κατά της άμεσης διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας προχωρούν φορείς, οι διοικήσεις των οποίων πρόσκεινται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Επιμελητήριο Κέρκυρας, Ένωση Ξενοδόχων και ΟΕΒΕΚ με ανακοινώσεις τους τάσσονται κατά της διάσπασης, επικαλούμενοι το κοντινό χρονικό σημείο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να είναι καταστροφή για τον τουρισμό μία τέτοια εξέλιξη, λόγω των δυσλειτουργιών που θα προκύψουν στις δημοτικές υπηρεσίες.

Δεν είναι τυχαίο πολιτικά ότι η Ν.Δ. ανεβάζει τους τόνους και κεντρικά με δήλωση της Μαρίας Σπυράκη κατά της κυβέρνησης για την απόφαση διάσπασης των δήμων, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων στελεχών και φορέων στις περιοχές που αφορά η διάσπαση, οι διοικήσεις των οποίων πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, εντασσόμενα στην αντιπολιτευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο προς τις εκλογές…

 

Μετατρέπεται σε θέμα προεκλογικής αντιπαράθεσης

 

Είναι χαρακτηριστική της επιχείρησης να “σηκωθεί” πολιτικά το θέμα από τη Ν.Δ., η δήλωση του βουλευτής του κόμματος και αναπληρωτή τομεάρχη Ενέργειας Κώστα Κατσαφάδου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει: “Ως δια μαγείας οι Δήμοι που επιλέγονται να σπάσουν είναι η Κέρκυρα, που την έχει βουλιάξει μέσα στα σκουπίδια ο εκλεκτός της Κυβέρνησης Δήμαρχος, είναι η Λέσβος, που και πάλι ένας εκλεκτός της Κυβέρνησης Δήμαρχος την έχει μετατρέψει σε αποθήκη παράνομων μεταναστών και προσφύγων, η Κεφαλονιά, όπου ο Σύριζα θεωρεί ότι μπορεί να κρατήσει τη μονοεδρική, καθώς και δήμοι στην Κοζάνη. Ποιοι το αποφάσισαν αυτό; Ούτε οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών ούτε η αυτοδιοίκηση. Το αποφάσισαν οι κομματικοί παράγοντες του Σύριζα. Το ΄΄σπάσιμο’’ των Δήμων αποφασίζεται εν μία νυκτί, εφαρμόζεται στο πόδι και με πλήρη αδιαφορία για τη διάλυση που θα επέλθει, αφού όταν αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές ο Σύριζα δεν θα είναι Κυβέρνηση. Αποφασίζεται, ενώ είμαστε δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, γεγονός πρωτοφανές που εγείρει ζήτημα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών”.

Αναδημοσίευση από corfupress.com