Ενώ η κυβέρνηση έκλεισε τις επιχειρήσεις, τώρα είναι «αόρατη»…
Με κυνισμό και ακραία σκληρότητα για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει μέσα από τις δηλώσεις των κυβερνητικών της στελεχών ποιο είναι το πραγματικό της πρόσωπο. Τις όποιες ελπίδες των επιχειρηματιών της εστίασης για νέα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει κάτι άλλο στο τραπέζι».
Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κλείσει για μήνες τα συγκεκριμένα καταστήματα, και να βάλει οριστική «ταφόπλακα» στους καταστηματάρχες και τη ζωή τους, αντί να τούς βοηθήσει και να ενισχύσει τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν για να επιβιώσουν, τούς τραβάει όλο και πιο βαθιά στο βυθό.
«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης για την εστίαση λόγω πανδημίας» είπε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως το κράτος και η κυβέρνηση στήριξε τον κλάδο της εστίασης και διασκέδασης με 43,3 δισ. ευρώ. «Ένα μικρό ποσοστό επιστρέφεται από την επιστρεπτέα προκαταβολή, δίνοντας έτσι την άνεση σε όλους του επαγγελματίες να επιστρέψουν όπως θέλουν και με δόσεις το ποσό που έλαβαν και τους στήριξε κατά τη διάρκεια της κρίσης», ανέφερε σχετικά.
Ο Νίκος Παπαθανάσης εστίασε στον νέο αναπτυξιακό νόμο που, όπως είπε «θα δώσει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Όπως τόνισε, η οικονομική στήριξη σε επενδυτικά σχέδια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της περιφέρειας μπορεί να φτάσει και στο 70% της συνολικής δαπάνης.
«Ο αναπτυξιακός νόμος, σε συνδυασμό και με το νόμο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλουπόλεως θα δώσει μεγάλη δύναμη σε επιχειρήσεις να εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης και πρόσθεσε ότι συνολικά 7 δις ευρώ θα διατεθούν σε αυτές τις περιοχές για να δώσουν ώθηση στις επιχειρήσεις.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για οικονομική στήριξη
«Πρέπει να υπάρχει ένα επενδυτικό σχέδιο και πρέπει να προβλέπεται ο αριθμός των εργαζομένων. Θέλουμε να δώσουμε ώθηση, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για νέες και νέους», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρινίζοντας ότι τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να ξεκινούν από 100.000 ευρώ, δίχως να υπάρχει περιορισμός προς το ανώτερο όριο.
Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα και τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν οι πολίτες, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε πώς «η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό το κάνουμε. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα περάσει στην επόμενη μέρα».
«Είναι μια παραγωγική περίοδος. Θα την τρέξουμε πολύ γρήγορα. Έως το 2023 κλείνουν όλες σχεδόν οι λιγνιτικές μονάδες, παρά μόνο μία που θα λειτουργήσει έως το 2028. Κάνουμε μια προσπάθεια για να έχουμε φθηνή ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.