« Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου »

Ή αλλιώς, γιατί είναι αναγκαία η άμεση χορήγηση επιδόματος στο 80% σε όλους τους άνεργους  στον τουριστικό τομέα όσο διαρκεί η κρίση στον τουρισμό.

Θα μπορούσε να ήταν μια αναφορά στον τίτλο του ομώνυμου μυθιστορήματος, αν δεν ήταν το ζοφερό μέλλον της ελληνικής οικονομίας που το βλέπουμε να παίρνει σάρκα και οστά και στα νησιά μας αφού αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας βρίσκονται χιλιάδες συμπολίτες μας για πρώτη φορά στα χρονικά των νησιών μας.

Η τουριστική κίνηση υποχωρεί δραματικά τόσο από το εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Αυτό οδηγεί  σχεδόν το σύνολο  των επιχειρήσεων των σχετικών κλάδων είτε στο να μην ανοίξουν καθόλου ή στην περίπτωση που λειτουργήσουν, στον περιορισμό του τζίρου τους, με δραματικές επιπτώσεις τόσο στην βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όσο και  στην αύξηση της ανεργίας.

Θα υπάρξει  τεράστιο κενό ζήτησης ενώ παράλληλα, λόγω της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών στην Ελλάδα, προβλέπεται να μειωθεί  και ο εσωτερικός τουρισμός,  εφόσον δεν ληφθούν, εγκαίρως, κατάλληλα μέτρα ενίσχυσής του.

Η εμμονή πάλι της κυβέρνησης να παίρνει μόνο πυροσβεστικά  μέτρα απέναντι στην οικονομική κρίση με το βλέποντας και κάνοντας, δε φαίνεται να είναι τυχαία.

Αν συνεχίσει έτσι, η ελληνική οικονομία θα αποστεωθεί από τις δυνάμεις που τη στηρίζουν  ολοχρονικά, δηλαδή τους Έλληνες καταναλωτές με αποτέλεσμα να ξαναμπεί στο σπιράλ της ύφεσης.

Το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο είναι τοις πάσι γνωστό. Περικοπές στην υγεία, περικοπές στις συντάξεις, περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις. Και γιατί θα πρέπει να δοθούν άμεσα (και να δίνονται τακτικά σε μηνιαία  βάση όσο διαρκεί η κρίση)  τα επιδόματα μισθού κατευθείαν και χωρίς όρους στους άνεργους εποχιακούς εργαζομένους;

Όχι φυσικά για να κάθονται και να πληρώνονται, όπως άφησε να εννοηθεί η κυβέρνηση μέσα από τα χείλη του πλέον αρμόδιου, του ιδίου του πρωθυπουργού, όταν ανακοίνωσε ότι «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους πέντε ανέμους με την αναμελιά του νεόπλουτου. Αυτή η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να επιδείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού κεφαλαίου για την χώρα μας».

Και  συνέχισε « Θα διοχετεύσουμε τα χρήματα αυτά, μόνο σε υγιείς και επιχειρήσεις και σε αυτές που έχουν ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο» δηλαδή με άλλα λόγια σ΄ αυτές που στην ουσία δεν τα έχουν άμεση ανάγκη  ως πληττόμενες από την κρίση.

Εμείς θέλουμε να είμαστε σαφείς. Πέρα από τα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, προτείναμε την ενίσχυση της ζήτησης με ένα μεγάλο πρόγραμμα διακοπών για όλους, το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσει από τα 700 εκατ. ευρώ κι ενώ η χώρα έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, η κυβέρνηση αδρανεί.

Τα επιδόματα επίσης που πρέπει να δοθούν και να  καλύπτουν τις μισθολογικές απώλειες, είναι το εργαλείο που θα βοηθήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις. Δεν είναι χρήματα «σκορπισμένα στους πέντε ανέμους» αλλά το φάρμακο για την κρίση.

Τα χρήματα αυτά αν διοχετευθούν απευθείας στην αγορά,  θα ωφελήσουν τους άνεργους και υποαπασχολούμενους καθώς και  τις οικογένειές τους, θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνοντας την κατανάλωση και τελικά θα βοηθήσουν και τα έσοδα του κράτους μέσω της είσπραξης φόρων ενώ η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να μην το κάνει μετά και την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου στην Ελλάδα αντιστοιχούν περί τα 32 δισ. ευρώ.

Όπως  λένε και οι οικονομολόγοι, το 1€ όταν μπει στον κύκλο της  κατανάλωσης, γίνεται στο τέλος πάνω από 3€! Το χρήμα θα κάνει τον κύκλο και θα βοηθήσει όλους. Αν  όμως δοθούν χρήματα μόνο στις «υγιείς» όπως τις ονομάζει επιχειρήσεις και σ’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν μακροπρόθεσμα επενδυτικά προγράμματα, και όχι στους μικρομεσαίους και στους άνεργους, τότε η κυβέρνηση «κλείνει»  καθαρά το μάτι στις πολύ μεγάλες ανώνυμες εταιρίες.

Αφήνει επίτηδες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σ΄αυτές παντελώς αβοήθητες μέσα στην κρίση να θαλασσοπνίγονται  και να γίνονται έρμαιο στους μεγάλους ανταγωνιστές τους!

Το ίδιο κάνουν και οι τράπεζες, οι οποίες ως τον Μάιο είχαν πάρει συνολικά 28 δισ. αλλά οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις παραμένουν αποκλεισμένες με τους περισσότερους καταστηματάρχες να μην  μπορούν να πάρουν δάνειο ενώ όσοι πήραν αντιμετωπίζουν πολύ  υψηλά επιτόκια.

Τις καταδικάζει με άλλα λόγια σε θάνατο μέσω της έλλειψης ρευστότητας  χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό την ανεργία και την υποαπασχόληση στον τουριστικό τομέα αλλά και σε όλους τους άλλους τομείς που πλήττονται από την κρίση!

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι δίκαιο, ηθικό, αναγκαίο και αποτελεσματικό να ενισχυθούν άμεσα με χρήματα  και επιδοτήσεις οι εργαζόμενοι και οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται.

Λεφτά τώρα, πριν να είναι αργά!

 

Συντονιστική Επιτροπή ΟΜ Κρανιάς

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ