Τα μηνύματα από τα πρώτα 24ωρα της σταδιακής άρσης της καραντίνας επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο μηχανισμός παρακολούθησης, που έχει στηθεί, επαναξιολογεί σε καθημερινή βάση τα δεδομένα, αλλά και τον αρχικό σχεδιασμό.
Σε γενικές γραμμές το πρώτο δείγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους τομείς του λιανεμπορίου, που έχουν επαναλειτουργήσει από προχθές Δευτέρα είναι θετικό, ωστόσο, μία πιο ασφαλής εικόνα θα διαμορφωθεί προς τα τέλη της εβδομάδος. Μία από τις κρισιμότερες φάσεις του σχεδίου εξόδου από την κρίση (exit strategy) αφορά στην επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς του τομέα της εστίασης, η οποία αρχικώς έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου.
Στην χθεσινή ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Άδωνι Γεωργιάδη, Τάκη Θεοδωρικάκου, Νίκου Παπαθανάση, Θοδωρή Λιβάνιου, Κώστα Μπακογιάννη και Κωνσταντίνου Ζέρβα έγινε κατά πληροφορίες εκτεταμένη συζήτηση για τους όρους και τους κανόνες επαναλειτουργίας εστιατορίων και καφέ, προκειμένου να προσεγγισθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της συνολικής δυναμικότητας των συγκεκριμένων καταστημάτων.
Επ’ αυτού πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να ετοιμάζει τα επόμενα 24ωρα νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα παραχωρούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι εξωτερικοί χώροι, ενώ θα απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη, προκειμένου να μετριαστεί η συνολική ζημία από το lockdown. Βάσει του ίδιου σχεδίου, που έχει ήδη ολοκληρωθεί από τους Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκο Παπαθανάση, θα υπάρχει πρόβλεψη να λειτουργήσουν με τις απαραίτητες προσαρμογές και χωρίς εκπτώσεις στους κανόνες υγιεινής και μικρά καφέ η εστιατόρια, που διαθέτουν μόνον εσωτερικούς χώρους.
Μολονότι, το οικονομικό πακέτο θωράκισης εργαζομένων και επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο κλάδο δεν αποτέλεσε το βασικό μενού της χθεσινής σύσκεψης, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στήριξη με κεφάλαιο κίνησης. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου, όπως κατέστη ευδιάκριτο και από την χθεσινή διαδικασία είναι η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των περιορισμών και δη του τομέα της εστίασης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μελετάται η επαναλειτουργία του κλάδου ει δυνατόν στις 25 Μαίου, εφόσον η επιδημιολογική καμπύλη του κορονοϊού παραμείνει σε καθοδική τροχιά έως τις 20 Μαΐου, κάτι, πάντως, που δεν αναμένεται να αποσαφηνιστεί νωρίτερα από τις 15 Μαΐου. Και αυτό γιατί στις 11 Μαίου επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς τόσο τα σχολεία αρχής γενομένης από την Γ’ Λυκείου, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου, που αντιστοιχεί στο 25% της πραγματικής οικονομίας.
Βάσει των συγκεκριμένων δεδομένων, εώς τις αρχές του τρίτου 10ημέρου του μήνα αναμένεται να έχει αποκρυσταλλωθεί μία μάλλον ασφαλής εικόνα τόσο για τον ρυθμό των κρουσμάτων όσο και για τον αριθμό των νοσηλευομένων, γεγονός, που αναμένεται να επιτρέψει στην κυβέρνηση την ενεργοποίηση του σεναρίου της εμπροσθοβαρούς επαναφοράς της εστίασης, αλλά και πιθανώς άλλων κλάδων, όπως τα πολυκαταστήματα.
Πηγή: ethnos.gr