Το σχέδιο για την άρση των μέτρων του κορονοϊού: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά

Πότε σκοπεύει να μιλήσει στον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός, τι συστάσεις θα γίνουν από τους ειδικούς στους πολίτες

Η έξοδος από την καραντίνα που βρίσκεται η χώρα εδώ και ενάμιση μήνα περίπου λόγω του κορονοϊού αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, την Τετάρτη (22/4) η επιτροπή λοιμωξιολόγων θα καταθέσει στην κυβέρνηση της εισηγήσεις της για τη χαλάρωση των μέτρων.

Την τελική εκδοχή του σχεδίου εξόδου από την καραντίνα δεν πρόκειται να το δούμε πριν από την Παρασκευή 24 Απριλίου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου είναι ρεαλιστική η προοπτική χαλάρωσης των περιορισμών από τη Δευτέρα 4 Μαΐου όταν και θα δούμε να ανοίγουν μικρά εμπορικά καταστήματα, καταστήματα λιανικής καθώς και τα κομμωτήρια. Την ίδια ώρα στα μέσα Μαΐου πιθανότατα θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄Λυκείου καθώς και στα φροντιστήρια, ενώ πιθανόν να ανοίξουν τα εστιατόρια που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπάρχει η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τα τέλη Μαΐου και μετά. Ωστόσο σε ότι αφορά τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες θα παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ σχεδιάζονται πρωινές και απογευματινές βάρδιες από ολιγομελή τμήματα. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αυτή αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο καθώς αποδίδει η εξ’ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων.

Από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προκύπτει ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, πολυκαταστημάτων, πολιτιστικών χώρων, μουσείων, τουριστικών καταλυμάτων. Αυτές οι αλλαγές θα δημιουργήσουν ντόμινο αλλαγών και στο 13033. Προς ώρας υπάρχουν δύο σενάρια με τη λειτουργία του. Το πρώτο αφορά προσθαφαιρέσεις κωδικών, ενώ το άλλο μιλάει για κατάργησή τους μετά τα μέσα Μαΐου.

Επιστημονικά πρωτόκολλα ασφαλούς επανεκκίνησης

Όμως όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλούς επανεκκίνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να γίνουν άμεσα και με βάση αυτά θα συστήνονται:

  • μάσκες
  • γάντια
  • απόσταση ασφαλείας 1,5 έως 2 μέτρα
  • αντισηπτικά

Τέλος, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να μιλήσει στους Έλληνες πολίτες και θα περιγράψει άξονες και χρονοδιαγράμματα του κυβερνητικού σχεδίου.

Πηγή: ethnos.gr