Το σχέδιο για την ενέργεια: Τέλος τα αυτοκίνητα την Κυριακή & μείωση ταχύτητας στους δρόμους – Στοπ στα αεροπλάνα

Αναλυτικά το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Αντιμέτωπη με μια απίστευτη ενεργειακή κρίση βρίσκεται ήδη η Ευρώπη, λόγω της απόφασης της να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και τα πράγματα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα. 

Ήδη η Κομισιόν έχει προτείνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ αναμένεται να δούμε τι θα γίνει με το φυσικό αέριο, καθώς ήδη έχει κλείσει η στρόφιγγα σε Πολωνία και Βουλγαρία και μέχρι το τέλος του μήνα αρκετές χώρες (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) θα πρέπει να πληρώσει σε ρούβλια.

Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ένα σχέδιο που βεβαίως θυμίζει σε κάποιους το lockdown και τα μέτρα που έχει προτείνει εδώ και αρκετά χρόνια ο ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα» το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει: 

  1. Τηλεργασία έως τρεις μέρες εβδομαδιαίως, ώστε να περιοριστούν οι μεταφορές. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί 500 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  2. Μείωση ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα ανά ώρα. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί 430 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  3. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί 380 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  4. Περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί 260 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  5. Εναλλάξ πρόσβαση των ΙΧ στις πόλεις, επί της ουσίας κάτι σαν τα μονά-ζυγά. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί 210 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  6. Χρήση τρένου αντί αεροπλάνου. Αυτό το μέτρο υποτίθεται ότι θα εξοικονομεί 40 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Τέλος να θυμίσουμε ότι ήδη η Ιταλία έχει πάρει μέτρα, όπως το «πλαφόν» στα κλιματιστικά, ένα μέτρο που αναμένεται να υιοθετήσει και η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26-27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19-20 βαθμούς τον χειμώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο.

Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα.

Πηγή: pronews.gr