Ως «πρόβα συγκυβέρνησης» εκλαμβάνεται από την πλειοψηφία των πολιτικών παρατηρητών το άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας, Α.Σακελλαροπούλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», την μοναδική εφημερίδα που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ -πλην της κομματικής ΑΥΓΗΣ.
Το περιεχόμενο του άρθρου, αν και απηχεί ακριβώς τις θέσεις των ηγεσιών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατά του «εθνοκεντρισμού», υπέρ της «παγκοσμιοποίησης» κλπ. και αναδεικνύει την κοινή ατζέντα των δύο πολιτικών σχηματισμών, έρχεται σε δεύτερη μοίρα από ένα άλλο σημειολογικό γεγονός: Το ότι επιλέχθηκε ακριβώς η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτοχρονιάτικο άρθρο της ΠτΔ, δείχνει και αυτό που έρχεται με ή χωρίς εκλογές. Συγκυβέρνηση.
Δεν υπάρχει περίπτωση η ΠτΔ Α.Σακελλαροπούλου να είχε γράψει άρθρο στην ΕτΣ, χωρίς να ενημερωθεί και να δώσει προσωπικά έγκριση ο Κ.Μητσοτάκης.
Και με αυτό τον τρόπο να αρχίσει να κτίζεται η γέφυρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα δούμε το 2021.
Όπως αποκάλυψε ήδη το pronews.gr, το Βερολίνο που ελέγχει τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις σε βαθμό που συγκρίνεται μόνο με τον έλεγχο και το «ειδικό βάρος» των ΗΠΑ στην ελληνική πολιτική σκηνή της περιόδου 1947-1955 (η ανάδειξη του Κ.Καραμανλή το 1955 στην πρωθυπουργία, ατόνισε κάπως τον ασφυκτικό έλεγχο), έχουν καταλήξει στο ότι η επίλυση των «ζητημάτων» με την Τουρκία, περνά μέσα από μία ευρεία αποδοχή των μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών της Ελλάδας.
Και το Βερολίνο θέλει πιο «επιτακτικά» από ότι ήθελαν οι ΗΠΑ αυτή την «επίλυση» (διάβαζε: την εκχώρηση των εθνικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών της Ελλάδας στη Τουρκία σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο).
Το μήνυμα που έχει στείλει στην Αθήνα είναι σαφές: Η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις και έχετε να επιλέξετε μεταξύ εθνικής ταπείνωσης, εθνικού συμβιβασμού ή πολέμου.
Η τραγική κατάσταση στην οικονομία και η προϊούσα αποσύνθεση λόγω της λαϊκής πίεσης που έχει αρχίσει και γίνεται αφόρητη, δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη, τίποτα άλλο παρά αναζήτηση της δεύτερης των επιλογών. Αλλά δεν τολμούν μόνοι.
Η βολιδοσκόπηση από το Βερολίνο στον ΣΥΡΙΖΑ για «πιθανή συμμετοχή» σε ένα «οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα» με την συμμετοχή και του ΚΙΝΑΛ ή ότι έχει μείνει από το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ ή οτιδήποτε άλλο, έχει ήδη γίνει.
Και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα αρνητική στο να συμβεί αυτό «Χωρίς εκλογές».
Διότι πρέπει να έχει και μία δικαιολογία προς το δικό του εκλογικό σώμα «γιατί συνεργάζεται» με τη ΝΔ (το πολιτικά παράδοξο αναζητούν «δικαιολογίες» ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ουσιαστικά καμία απόκλιση σε οικονομία, εθνικά και κοινωνικά ζητήματα. Βασικά έχουν απόλυτη σύμπλευση!).
Εν πάση περιπτώσει μόνο δραματικές εξελίξεις με τη Τουρκία (γεώτρηση και στρατιωτική αντιπαράθεση, όλα αυτά την ερχόμενη άνοιξη) θα μπορούσαν να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς άμεσες εκλογές, σε σχήμα συγκυβέρνησης.
Κατά τα λοιπά οι εκλογές μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου και η απλή αναλογική θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε μία τρικομματική κυβέρνηση για να διαχειριστούν αυτό που οι Γερμανοί θεωρούν ότι δεν μπορεί κανένα κόμμα να το «προχωρήσει» μόνο του: «Συνεννόηση» με τη Τουρκία και διαχείριση της οικονομικής καταστροφής.
Μια συγκυβέρνηση που θα διαχειριστεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις τύχες της χώρας, μέχρι να κλείσουν οι «εκκρεμότητες».
Όπως είχε γίνει το 2011-2012 με την κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, η οποία τελείωσε το PSI που κανένα κόμμα δεν μπορούσε να «κλείσει» μόνο του και έστειλε την ελληνική οικονομία στην εποχή του βρετανικού δανείου του 19ου αιώνα. Λεπτομέρεια: Ήδη αναζητείται ο νέος «Λουκάς Παπαδήμος».
Πηγή: pronews.gr