ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ

Από :Τοπική Δημοτική Κίνηση Πολιτών
“Φάρος”

Προς:Κοινότητα Αργοστολίου
Πρόεδρο κ. Θεόδωρο Αλυσανδρατο
Κοινοτικούς συμβούλους
Θέμα :1.Σεισμικος έλεγχος δημοσίων κτιρίων
– Ετοιμότητα υπηρεσιών
2. Πανεπιστημιακη Έδρα γεωλογίας –
σεισμολογιας στο Αργοστόλι
1.
Ειναι πλέον κοινό κτήμα οι γνώσεις αναφορικά με την πρόληψη στα θέματα των σεισμών, άρα προφανείς οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται ο προληπτικός στατικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων και κατασκευών, όπως σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες πυροσβεστικοι και αστυνομική σταθμοί, γέφυρες κλπ.

Παρακαλούμε όπως ενημερωθούμε αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων στατικοτητας που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, καταρτίζοντας παράλληλα επίσημο πρόγραμμα ελέγχων δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων, θέτοντας και τις σχετικές προτεραιότητες όπως νοσοκομεία και σχολεία.

Σε περίπτωση σεισμού ο συντονισμός των υπηρεσιών είναι κρίσιμος. Προτείνουμε την διεξαγωγή ασκήσεων προσομοίωσης σεισμών με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπως, πυροσβεστική, αστυνομία, ΕΚΑΒ, δήμοι, περιφέρεια, πολιτική προστασία κλπ, με στόχο την άμεση ετοιμότητα και συντονισμό τους για την προστασία ανθρώπων και περιουσιών.

2.
Το Αργοστόλι να συνδιεκδικησει, μαζί με όλες τις δυνάμεις της Κεφαλλονιάς, πανεπιστημιακη έδρα σεισμολογιας. Να προσκαλεσουμε και να διευκολύνουμε την εγκατάσταση σεισμικου εξοπλισμού και εργαστηρίων για την επιστημονική μελέτη των σεισμικων φαινομένων αλλά και την ταυτόχρονη σεισμική θωράκιση του νησιού μας, στοχεύοντας στην ίδρυση και εγκατάσταση πανεπιστημιακου τμήματος γεωλογίας – σεισμολογιας προπτυχιακών ή και μετάπτυχιακών σπουδών. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε τη διαρκή και ενδελεχή μελέτη των σεισμικων φαινομένων της γεωγραφική περιοχής μας, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση τους. Επίσης θα έθετε την Κεφαλλονιά και το Αργοστόλι στον παγκόσμιο χάρτη των επιστημονικων ερευνητικών κέντρων με διεθνή ανγνωρισιμοτητα. Θα καθιστουσε την πόλη μας και το νησί μας κέντρο επιστημονικου και ακαδημαϊκού γίγνεσθαι σε ολοχρονικη βάση, αναζωογονωντας παράλληλα την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης και κατά τους χειμερινούς μήνες με τη διαμονή και έλευση φοιτητών και επιστημονικων συνεργατών.

Για τον “Φάρο”

Παυλατος Νίκος
Στανιτσας Σπύρος.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗΑπό :Τοπική Δημοτική Κίνηση Πολιτών "Φάρος" Προς:Κοινότητα Αργοστολίου …

Δημοσιεύτηκε από Φάρος Τοπική κίνηση πολιτών στις Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020

Προηγούμενο άρθροΜάκης Σιμωτάς: Η προειδοποίηση προς τους συναδέλφους της εστίασης & η απάτη
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Ποιες μάσκες πρέπει να φοράνε τα παιδιά στο σχολείο