Eνα διαφορετικό καλοκαίρι θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κλάδος των αερομεταφορών και της ακτοπλοΐας λόγω κορονοϊού. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην ακτοπλοΐα αλλά και μέτρα στήριξης των αεροπορικών εταιρειών που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας είναι στα πλάνα της κυβέρνησης. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας, το σχέδιο για την επανεκκίνηση της ακτοπλοΐας. Αυξημένα θα είναι και σ’ αυτήν την περίπτωση, τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας επιβατών, πληρώματος, αλλά και του πληθυσμού στα νησιά της χώρας.
Σχέδιο στήριξης των αεροπορικών μεταφορών κατά την τουριστική περίοδο έχει εκπονήσει όμως και το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει από μειώσεις ΦΠΑ έως και επιδότηση εισιτηρίων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Δημητρέλη στο Open ΤV, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφορά και τους τρεις σημαντικούς παράγοντες των αερομεταφορών και συγκεκριμένα τις εταιρείες, τους εργαζόμενους και τους επιβάτες.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες ήδη λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ επειδή έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις τους. Έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η στήριξη αυτή σε όσους εργαστούν με μερική απασχόληση. Ένα μέρος θα δίνει η εταιρεία και ένα μέρος θα καταβάλλεται από το Δημόσιο. κυρίως μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.
Όσον αφορά στις αεροπορικές εταιρείες, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα τέλη ελλιμενισμού που καταβάλλουν οι εταιρείες, καθώς αυτή τη στιγμή σχεδόν το σύνολο των αεροσκαφών είναι καθηλωμένο στα αεροδρόμια. Υπάρχει ένα σχέδιο να επιδοτηθούν αυτά τα τέλη ελλιμενισμού είτε από την πλευρά των εταιρειών των αεροδρομίων είτε από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών.
Υπάρχει επίσης στο σχέδιο η μείωση του ΦΠΑ των αεροπορικών εισιτηρίων από το 24% στο 13%. Εφόσον γίνει στην ακτοπλοΐα αντίστοιχη μείωση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει και στα αεροπορικά εισιτήρια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα υπάρξει επιδότηση των αεροπορικών εισιτηρίων και στο πλαίσιο των voucher του κοινωνικού τουρισμού.
Ένα μεγάλο θέμα είναι και η ρευστότητα και από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι θα παρακολουθούν πολύ στενά το ζήτημα της ρευστότητας των αεροπορικών εταιρειών και θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν και αν χρειαστεί, ίσως και μέσα στον Ιούλιο, θα υπάρξει παρέμβαση.
Tα αυστηρά μέτρα για ακτοπλοϊκό ταξίδι με μάσκα
Τα μέτρα ασφαλείας που προτείνει το υπουργείο θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά για όσους αποφασίσουν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά. Οι επιβάτες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Λαγού για το OPEN, θα θερμομετρούνται προτού επιβιβαστούν στο πλοίο. Υστερα, θα πρέπει να τηρούν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου και να φορούν μάσκες. Οι επιβάτες με αναπνευστικά προβλήματα που δεν αντέχουν την πολύωρη χρήση μάσκας αναγκαστικά θα πρέπει να έχουν απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους.
Ο αριθμός των επιβατών θα είναι μειωμένος. Στα συμβατικά πλοία ο μέγιστος αριθμός των επιβατών θα φτάνει μέχρι και το 55% ενώ στα ταχύπλοα το 50%. Από τη μπουκαπόρτα μέχρι και τη ρεσεψιόν σε όλη τη διαδρομή θα τοποθετηθούν στο δάπεδο ειδικές σημάνσεις που θα δείχνουν τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται. Ιδιαίτερη θα είναι και η διαμονή στις καμπίνες. Θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά καμπίνα, εκτός αν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Μέτρα προστασίας θα λαμβάνονται και στους υπόλοιπους χώρους του πλοίου.
Στη ρεσεψιόν, στο μπαρ και στο εστιατόριο θα τοποθετηθεί ειδικό προστατευτικό έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα μέλη του πληρώματος με τους επιβάτες. Τα καθίσματα, επίσης, θα είναι περιορισμένα προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις.
Πηγή: ethnos.gr