Τουρισμός: Το σχέδιο των νησιών για Covid Free διακοπές

Με σύνθημα «Μένουμε ασφαλείς», τουριστικές επιχειρήσεις σε δημοφιλείς προορισμούς σηκώνουν ρολά, την ώρα που η αγωνία για τα έσοδα της σεζόν που ξεκινά αλλά και για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας καλά κρατεί

Πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας, τήρηση αποστάσεων, μάσκες προσώπου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε πλοία και αεροπλάνα, check in on line, σερβίρισμα πρωινού και βραδινού στα ξενοδοχεία χωρίς μπουφέ, ευλαβικοί καθαρισμοί και απολυμάνσεις. Λέξεις και εικόνες που θα συναντήσουμε, για πρώτη φορά, στα χρονικά, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, που σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ήδη, έχουν χαθεί τρεις μήνες (συμπεριλαμβάνοντας και τον Ιούνιο).

Την ίδια ώρα, σκέψεις ξενοδόχων για μη λειτουργία των επιχειρήσεών τους το καλοκαίρι, προτάσεις για πεζοδρομήσεις σε παραθαλάσσιους οικισμούς για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στις απαιτούμενες αποστάσεις, αγωνία για την τήρηση των μέτρων που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση αλλά και ο τρόπος στήριξης των επιχειρήσεων είναι ζητήματα που απασχολούν φέτος το επιχειρείν που εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό.

Κλειδί τα υγειονομικά πρωτόκολλα

«Τώρα αρχίζει η πραγματική οικονομία, δεν μπορεί να λειτουργήσει πραγματική οικονομία χωρίς συνάθροιση, που επιβάλει ο κορονοϊός’ είναι μια σκληρή πραγματικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.

Οπως ο ίδιος επισημαίνει, ένα από τα βασικά στοιχεία για τη λειτουργία των ξενοδοχείων είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Είναι δεδομένο με μολύβι και χαρτί, ότι με 50% και 60% πληρότητα, δεν μπορεί να βγει οικονομικά ένα ξενοδοχείο. Και ρωτάμε, με ποια πληρότητα θα δουλέψουμε, από τη στιγμή που με 50%-60% δεν βγαίνουμε, πώς θα ελέγχουμε τη συνάθροιση στο ξενοδοχείο, θα σερβίρουμε 5-6 ώρες πρωινό, αντίστοιχα και βραδινό, σε ποια τμήματα του ξενοδοχείου και επίσης, πώς θα λειτουργήσουμε στη συμπεριφορά μας απέναντι στον πελάτη, θα του πούμε μη βγαίνεις ποτέ έξω;».

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος αναφέρει ότι ως Ομοσπονδία επιμένουν ότι τα ξενοδοχεία πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί, «διότι και τα 12μηνης λειτουργίας, τον Ιούνιο είναι ουσιαστικά τουριστικό ξενοδοχείο, όπου με κλειστά χερσαία σύνορα και χωρίς αεροπορικές αφίξεις, δεν έχει  νόημα να λειτουργήσουν».

Σίκινος – «Περισσότερους κοινόχρηστους χώρους»

Καταμεσής του Αιγαίου πελάγους, σε μια απόσταση 102 μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά, βρίσκεται η Σίκινος. «Είναι ένας μικρός, εναλλακτικός προορισμός, που ναι μεν, θέλουμε τουρισμό, αλλά με προσοχή, ώστε να τηρούνται όλες οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα δοθούν από τα αρμόδια υπουργεία» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης. Οπως ο ίδιος αναφέρει, πλεονέκτημα του νησιού είναι ότι το 60%-70% είναι εσωτερικός τουρισμός, και λιγότερο Ιταλοί, Γερμανοί, «που διατηρούν και σπίτια στο νησί, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα έρθουν».

Σ’ ότι αφορά τις υποδομές του νησιού, υπάρχει ένα καλά εξοπλισμένο ιατρείο που διαθέτει τα απαραίτητα (μάσκες, αντισηπτικά κτλ.), «έχει έναν αγροτικό ιατρό και έναν νοσηλευτή» αναφέρει ο δήμαρχος Σικίνου προσθέτοντας ότι γενικότερα στα μικρά νησιά είναι δύσκολες οι διακομιδές. «Δεν έχουμε νοσοκομειακή υποδομή, οπότε για τυχόν διακομιδή θα πρέπει να πάνε Σαντορίνη ή Αθήνα» συμπληρώνει.

Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Σικίνου αναφέρει ότι ως δήμος θα βοηθήσουν τους επιχειρηματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, δίνοντας τους περισσότερο κοινόχρηστο χώρο, ώστε να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα αποστάσεων.

Ρέθυμνο – «Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τους τουρίστες»

Ανάμεσα σε δυο μεγάλες πόλεις και σε δυο αεροδρόμια – του Ηρακλείου και των Χανίων-, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, το Ρέθυμνο, αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους προορισμούς, covid free, στην Περιφέρεια του νησιού. «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους τουρίστες, και Ελληνες, αλλά και ξένους, Ισραηλινούς, Κύπριους, Βαλκάνιους, τους Γερμανούς αρχές Αυγούστου» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το Ρέθυμνο, το οποίο δεν είχε κανένα θύμα ή κρούσμα από κορονοϊό, «βρίσκεται κεντροβαρικά στη μέση του νησιού, προσφέροντας όλα όσα χρειάζεται ένας τουρίστας». Επιπλέον, διαθέτει γενικό νοσοκομείο,  ενώ πλησιέστερα νοσοκομεία είναι αυτά των Χανίων και του Ηρακλείου.

Σ’ ότι αφορά την ξενοδοχειακή υποδομή, «τα καταλύματα είναι όλων των κατηγοριών και για όλα τα βαλάντια» αναφέρει ο κ. Τσακαλάκης, ωστόσο σχετικά με το άνοιγμα των μονάδων για φέτος, «εξαρτάται πώς και ποια θα είναι τα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν, βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί και το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, το οποίο θα είναι υψηλό» προσθέτοντας «εάν ανοίξουν τα μισά, θα είναι ευχής έργων». (σ.σ. Η δυναμικότητα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου ισοδυναμεί  με 150 ξενοδοχεία, στο σύνολο των 2.500 μονάδων που διαθέτει η Κρήτη).

Νάξος – «Υπέρυθρες σε λιμάνι και αεροδρόμιο»

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο πέλαγος, η Νάξος με έκταση που φτάνει τα 430 τετρ. χλμ., αποτελεί έναν ακόμη προορισμό covid free. «Εχουμε παραλίες, στο νότιο τμήμα του νησιού, που φτάνουν τα 36 χλμ., οργανωμένες παραλίες που εκεί θα τηρούνται όλες οι απαραίτητες αποστάσεις» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου Βαγγέλης Κατσαράς.

Οπως ο ίδιος αναφέρει, υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθούν στα σημεία εισόδου στο νησί – λιμάνι και αεροδρόμιο- υπέρυθρες για τον εντοπισμό εμπύρετων περιστατικών, ενώ σ’ ότι αφορά το νοσοκομείο του νησιού είναι εξοπλισμένο με αναπνευστήρες και έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι, εξωτερικά, για τα ύποπτα κρούσματα. Στο σύνολο των 145 ξενοδοχείων, όλων των κατηγοριών, που υπάρχουν στο νησί, οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα ανοίξουν. «Τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι κάπως διστακτικά, τα περισσότερα όμως είναι μικρού τύπου καταλύματα, 20-25 δωματίων κατά μέσο όρο» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο κ. Κατσαράς.

Σ’ ότι αφορά τις φετινές κρατήσεις, όλες έχουν ακυρωθεί, το νησί δουλεύει κυρίως με Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Καναδά περιοχές που έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ μόλις ένα 25% – 30% απορροφά ο εσωτερικός τουρισμός. «Πρέπει να δοθούν κίνητρα, να υπάρξει ένα στρατηγικό πλάνο για την ελληνική αγορά» καταλήγει.

Πόρος – «Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί»        

Στη νοτιοανατολική άκρη του Σαρωνικού κόλπου, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και τις ακτές της Πελοποννήσου, στον Πόρο, κάτοικοι και επιχειρηματίες οι οποίοι είναι αποκλειστικά εξαρτημένοι από τον τουρισμό, συντονίζονται, λαμβάνουν τα μέτρα τους και αναμένουν τις οδηγίες της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχουν κρούσματα, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, και προφανώς θέλουμε τουρισμό, από τη στιγμή που θα μας διαβεβαιώσει η Πολιτεία ότι θα υπάρχει ασφάλεια» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Ο ίδιος προτείνει την  προσωρινή πεζοδρόμηση του παραλιακού κεντρικού δρόμου για την αναπλήρωση της χαμένης δυναμικότητας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (περίπου 60%). «Το ζητάμε, αρχικά σε προσωρινή βάση, όμως είναι κάτι που το επιδιώκουμε από το 2016 και… κολλάει στη γραφειοκρατία» αναφέρει.

Σχετικά με την έλευση τουριστών, «το 80% είναι Ελληνες, κυρίως από Αθήνα, ενώ στα κότερα είναι αλλοδαποί» εξηγεί ο κ. Δημητριάδης, δηλώνοντας ότι κάποιοι ξενοδόχοι, κυρίως τα 4-5 μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού, σκέφτονται να μην ανοίξουν, απόφαση η οποία, εφόσον παρθεί, θα βοηθήσει τους υπόλοιπους, μικρομεσαίες μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.  Το νησί διαθέτει ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, το οποίο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσματα, με τα σοβαρά περιστατικά να εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Γαλατά.

Κάρυστος – «Διαφυλάξαμε το τουριστικό προϊόν μας»

Παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, μονοπάτια της φύσης, τοπικά προϊόντα, ηρεμία και χαλάρωση υπόσχονται οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του Δήμου Καρύστου στην Εύβοια, όπου η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται είτε οδικώς από Χαλκίδα (μιάμιση ώρα), είτε ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα προς Μαρμάρι (1 ώρα) και από Αγία Μαρίνα προς Στύρα (45 λεπτά).

«Προετοιμαζόμαστε για το φετινό ‘ιδιαίτερο’ καλοκαίρι με πολύ όρεξη και αρκετή αισιοδοξία» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, υπογραμμίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου, που τον καθιστούν ιδανικό τουριστικό  προορισμό, κυρίως για τους κατοίκους της Αττικής, σε συνδυασμό με τη μη εμφάνιση κρούσματος του νέου ιού μέχρι και σήμερα, «λόγω κυρίως της μεγάλης υπευθυνότητας που επέδειξαν οι συμπολίτες μου την περίοδο των περιοριστικών μέτρων».

Από την έναρξη της πανδημίας, «δήμος και φορείς του τουρισμού και της εστίασης θέσαμε  ως πρωταρχικό στόχο να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν και παράλληλα να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά την περίοδο της καραντίνας, ώστε να είμαστε έτοιμοι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να υποδεχθούμε τους επισκέπτες μας. Οι επιλογές στον τρόπο μετάβασης (οδικός – θαλάσσιας), η ύπαρξη -σε πλήρη λειτουργία- του Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου καθώς και η φημισμένη φιλοξενίας των κατοίκων δημιουργούν το απαιτούμενο αίσθημα ασφάλειας καταλήγει.

Σίφνος – «Ένα ασφαλές αύριο»

Στις Νοτιοδυτικές Κυκλάδες, και σε απόσταση 75,6 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά, φιγουράρει η Σίφνος, γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, με την πλούσια παράδοση στη γαστρονομία, εκεί που εξακολουθεί να αναπτύσσεται η τέχνη της αγγειοπλαστικής. «Γίνονται προετοιμασίες στο νησί, και θέλουμε να έρθει η επόμενη μέρα, πάντα με ασφάλεια» αναφέρει στο «ΕτΚ» η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη. Σχετικά με τη  διάρκεια της σεζόν υπογραμμίζει πώς μπορεί «να επιμηκυνθεί και τον Σεπτέμβριο», ενώ σ’ ότι αφορά τους ξενοδόχους, οι περισσότεροι επιθυμούν να ανοίξουν, αν και τηρούν στάση αναμονής, αναμένοντας τις προϋποθέσεις και τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση. Το νησί διαθέτει περιφερειακό κέντρο, όπου έχει δημιουργηθεί χώρος για τυχόν περιστατικά, ωστόσο η όποια διακομιδή ασθενούς θα γίνεται σε συνεργασία με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Πηγή: ethnos.gr