Τριπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, εάν ο Αλέξης Τσίπρας τραβήξει το «χαρτί» για πρόωρες εκλογές

Οριστικά τριπλές θα είναι οι κάλπες στις 26 Μαΐου, εφόσον πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να τραβήξει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών.

Όπως έγραψε νωρίτερα το newsit.grτο σενάριο να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί στις 26 Μαΐου είναι υπό εξέταση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα μεταφερθεί στις 2 Ιουνίου.

Κι όμως, τούτο έχει ήδη… ψηφιστεί: με τροπολογία που έφεραν την τελευταία στιγμή, κατά την ψήφιση του «Κλεισθένη», το περασμένο καλοκαίρι, 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτήν, «κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, οι αμέσως επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019».

Συνεπώς, δεδομένο θεωρείται πως ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου κι ο β’ γύρος θα διεξαχθεί στις 2 Ιουνίου. Αυτό δήλωσε πρόσφατα και ο αρμόδιος υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα θεσμικά και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό των ετεροδημοτών ή της μηχανογραφικής κάλυψης των εκλογών, μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν ακόμη κι αν υπάρξει ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το Μάιο. Κάτι που συνιστά καθαρά πολιτική απόφαση, αλλά φαίνεται πως είναι το μόνο σενάριο που μπορεί να ευνοήσει στρατηγικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς; Από τη στιγμή που ενδιαφέρονται για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ψηφοφόρων – αφού η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις κινείται σε χαμηλά επίπεδα και οι περισσότεροι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θ’ απέχουν από τις κάλπες – η ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις εθνικές μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό το στόχο. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα κινητοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να ψηφίσουν… συγγενείς και φίλους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οπότε θα ψηφίσουν έτσι «υποχρεωτικά» και στις εθνικές!

Την ίδια στιγμή, μια πιθανή κακή επίδοση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα μπορούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο και να καλυφθεί επικοινωνιακά από τις εθνικές εκλογές, αλλά και να μη λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά, εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν μαζί με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών.

Επιπλέον, η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές μπορεί να λειτουργήσει επ’ ωφελεία του ΣΥΡΙΖΑ βάσει των αναγνώσεων που έχουν κάνει σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, υπό την έννοια ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών κατά της κυβέρνησης και η «χαλαρή» ψήφος μπορεί να εκφραστεί στην ευρωκάλπη κι έτσι στις εθνικές εκλογές τα κριτήρια επιλογής να είναι πιο «σφιχτά», προς όφελος της κυβέρνησης.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι η ημερομηνία των ευρωεκλογών είναι ανελαστική, καθώς αφορά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το σενάριο να στηθούν… πολλαπλές κάλπες (βουλευτικές, ευρωπαϊκές, τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές) στις 26 Μαΐου συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr