Στον χρονικό ορίζοντα των μέτρων αναφέρθηκε σήμερα κατά την σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, «τα μέτρα θα παραταθούν σίγουρα για μερικές εβδομάδες ακόμη και θα επανεξετασθούν ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων».

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν καθημερινά 30 λεπτά άσκηση είτε εντός είτε εκτός σπιτιού.

«Ο εγκλεισμός δεν σημαίνει αποκλεισμό απ’ οποιαδήποτε άσκηση. Είναι λάθος να μην κάνουμε άσκηση. Δεν πρέπει να μένουμε σπίτι ξάπλα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, προσθέτοντας με έμφαση: «Χρειάζονται τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρα την ημέρα άσκηση. Το συνωστισμό προσπαθούμε να αποφύγουμε όχι την άσκηση».

Χαρδαλιάς: Δήμαρχοι ζητούν να κλείσουμε χώρους όπως η Νέα Παραλία

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «οι πολίτες μπορούν να πάνε και στο σούπερ μάρκετ και στο φαρμακείο και να περπατήσουν. Εμείς τους ζητάμε να τα κάνουν όλα αυτά μαζί και μια φορά. Έτσι προφυλάσσουμε και τους άλλους και τον εαυτό μας», πρόσθεσε. Κατά τον κ. Χαρδαλιά οι περιορισμοί όπως το κλείσιμο της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη έχουν να κάνουν με το συνωστισμό, όχι με την άσκηση, ενώ τόνισε ότι και άλλοι δήμαρχοι του ζητούν να κλείσει τέτοιους χώρους. Τέλος αναφορικά με τα μέτρα, υποστήριξε ότι «όλα είναι πάνω στο τραπέζι, ωστόσο εφόσον παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω μέτρα».

52 νεκροί, 169 νέα κρούσματα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι στους 52 έφτασαν σήμερα οι θάνατοι από κορωνοϊό στην χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από αυτούς οι 39 είναι άνδρες και οι 13 γυναίκες. 50 από αυτούς, το 96% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 72 έτη.

Παράλληλα στα 169  (27 +23 στη δομή προσφύγων και μεταναστών της Ριτσώνας +119 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»), έφτασαν σήμερα στη χώρα μας τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, και συνολικά στα 1.594, ενώ 91 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. 16 είναι γυναίκες, ενώ, οι υπόλοιποι είναι άνδρες, με μέση ηλικία 65 ετών. Παράλληλα 9 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε 2.265 νεκρούς μέχρι σήμερα: «Γι’ αυτό λέω: Μπορείτε να φανταστείτε, τι σημαντικό πράγμα είναι αυτό που ζούμε στην Ελλάδα όπου αποδίδουν τα μέτρα»

Πηγή: aftodioikisi.gr