Στις αβεβαιότητες που προκύπτουν από τα τεστ των αντισωμάτων αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μάλιστα, έφερε το εξής παράδειγμα:
- Αν σε έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων έχει νοσήσει το 5%, δηλαδή 50 άνθρωποι και ένα τεστ αντισωμάτων έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα και ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει πως αν κάνουμε αυτό το τεστ και στους 1.000, θα βρίσκαμε περίπου 68 θετικούς.
Σ’ αυτούς τους 68, όπως συνέχισε να εξηγεί ο κ. Τσιόδρας, οι 19, δηλαδή το 28% θα νόμισαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει.
Οσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν τόσο αυξάνει και η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ να ανακαλύψει αυτούς που πέρασαν τη νόσο. Αν είχαν νοσήσει 10% των ανθρώπων στον ίδιο πληθυσμό των 1.000, με το ίδιο τεστ θα βρίσκαμε θετικούς 116, εκ των οποίων οι 18, το 16%, θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Ο καθηγητής, όμως, αναφέρθηκε και σε μελέτη που προέρχεται από πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η πιθανότητα να υπάρχουν περισσότερα ψεύτικα θετικά κρούσματα είναι μικρότερη του 1%. Η τεχνική, όπως είπε, ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1.000 άτομα που είχαν περάσει (οι περισσότεροι) την ήπια μορφή της νόσου. Και πρόσθεσε: «Μελέτη στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά ή όχι την Covid-19. Η εργασία θα δημοσιευθεί στο Nature Medicine. Ανθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν μια μορφή ανοσίας, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατά. Παρακολουθούμε αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο και θα βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματά τους. Αυτή η μελέτη θα γίνεται πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ λέει ότι η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι ικανή από μόνη της να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού».
Πηγή: ethnos.gr