Τσιόδρας: Προτείνω το άνοιγμα όλων των σχολείων

Nα ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων πρότεινε με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Όπως είπε «η κοινωνία πρέπει να ανοίξει και θα ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες που είναι τα παιδιά. Αυτή είναι η άποψή μου αλλά είμαι μέλος μίας επιτροπής», που θα εκφράσει την άποψη της. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «είναι σαφές ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο. Και τα μικρά παιδιά ακόμη λιγότερο και δεν μεταδίδουν και πολύ τον ιό». Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα πρέπει να δούμε και τι επηρεάζουν τα παιδιά αλλά και αν μπορούν να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες.

Κατά τον καθηγητή, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που υπάρχουν για την Ελλάδα, το κλείσιμο των σχολείων επηρέασε περίπου 15 με 20% τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημία, από το 80% που έπαιξαν ρόλο στο σύνολό τους τα μέτρα.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «έχουν γίνει συνείδηση και των μικρών παιδιών τα μέτρα υγιεινής», ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι την επιτροπή απασχολεί και η είσοδος και η έξοδος από διαφορετικές πόρτες στο διάλλειμα. Μάλιστα, όπως είπε, η επιτροπή σε 24ώρες θα τοποθετηθεί οριστικά τόσο για τα σχολεία όσο για την λειτουργία των νοσοκομείων με προτεραιότητα στα χειρουργεία.

Ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της άρσης των μέτρων θα επανεξετάζονται όλα τα δεδομένα και θα λαμβάνονται νέες αποφάσεις ανά 7, 15 ή και 21 ημέρες. Ενώ μίλησε και για γεωγραφικά κριτήρια στην άρση των περιορισμών: «Σ’ αυτή τη φάση ήταν μεγαλύτερη η επέλαση της επιδημίας στην μητροπολιτική περιοχή στη Αθήνας και στην Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν οι υπόλοιπες περιοχές», κατέληξε.

Πηγή: aftodioikisi.gr