Δραματικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης που αυτοανακηρύχθηκε πριν από μερικούς μήνες μεταβατικός πρόεδρος στη Βενεζουέλα, έδωσε στη δημοσιότητα video που τον δείχνει σε αεροπορική βάση του Καράκας, περιτριγυρισμένο από στρατιωτικούς να καλεί σε εξέγερση. Άμεση η απάντηση του Νικολάς Μαδούρο που κατήγγειλε πραξικόπημα σε εξέλιξη!

Juan Guaidó

@jguaido

En el marco de nuestra constitución. Y por el cese definitivo de la usurpación. https://www.pscp.tv/w/b5gQ9TUwMjc4NDN8MXJteFBlakJydlhLTlWvemxFNY_71g4QomAN12W3ykWFevDO_7lCRAawcIAW 

Juan Guaido @jguaido

En el marco de nuestra constitución. Y por el cese definitivo de la usurpación.

pscp.tv

21,7 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Δείτε live εικόνα από τη Βενεζουέλα

«Εξεγερθείτε!»

Το μήνυμα του Γκουαϊδό έχει βιντεοσκοπηθεί στη στρατιωτική βάση κοντά La Carlota στο Καράκας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, με βαριά οπλισμένους στρατιωτικούς αλλά και τον ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες (σ.σ. είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό) στο πλευρό του, απευθύνεται στους πολίτες της Βενεζουέλας. «Η στιγμή είναι τώρα» λέει ο Γκουαϊδό.

Φωτογραφία EPA

Ο Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε πως άρχισε την «τελική φάση» του σχεδίου του να εκδιώξει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, καλώντας τους Βενεζουελάνους και τον στρατό να τον υποστηρίξουν για να θέσει τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας».

«Αυτή τη στιγμή, με τις στρατιωτικές δυνάμεις μπαίνουν στην τελική φάση της «Επιχείρησης Ελευθερία»», λέει ο Γκουαϊδό. Το σχεδόν τριών λεπτών video δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από τη νέα συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, στην οποία ο αυτοαποκαλούμενος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στους δρόμους του Καράκας για να «προστατεύσουν το Σύνταγμα της χώρας».

Φωτογραφία Reuters

«Λαέ της Βενεουζέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους μαζί, να στηρίξουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις και να ανακτήσουμε την ελευθερία μας», πρόσθεσε. «Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», είπε ο Γκουαϊδό.

Η αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο ήταν άμεση. Ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες έκανε λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο «μικρή ομάδα στρατιωτικών συντάχθηκε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα». Ο Ροντρίγκες τόνισε πως η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.

Eva Golinger

@evagolinger

Maduro spokesman confirms coup underway in Venezuela. Says ‘small number of military’ have joined forces with the opposition. Numbers not yet clear.

Jorge Rodríguez

@jorgerpsuv

Informamos al pueblo de Venezuela que en estos momentos estamos enfrentando y desactivando a un reducido grupo de efectivos militares traidores que se posicionaron en el Distribuidor Altamira para promover un Golpe de Estado contra la Constitución y la paz de la República… 1/2

40 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ήδη στους δρόμους του Καράκας έκαναν την εμφάνισή τους στρατιωτικά οχήματα.

Ενσωματωμένο βίντεο

RT

@RT_com

National Guard armoured vehicles move through the streets of Chacao in https://on.rt.com/9tbd 

57 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Δακρυγόνα και συγκρούσεις

Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το video του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό. Έγινε και χρήση δακρυγόνων κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota.

Ενσωματωμένο βίντεο

Global News Network@GlobalNews77

BREAKING: Guaido’s forces and Maduro’s forces clashing in Venezuela currently after Guaido appeared in a video surrounded by millitery.

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Global News Network
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Ενσωματωμένο βίντεο

NTN24 Venezuela

@NTN24ve

[] Detonaciones de bombas lacrimógenas en los alrededores de la Base Aérea La Carlota http://bit.ly/2vtQD1O 

802 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ενσωματωμένο βίντεο

CaraotaDigital

@CaraotaDigital

Funcionarios de la GN detonaron bombas lacrimógenas en el distribuidor Altamira la mañana de este

Reportó @LuisOlavarrieta

183 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, στη Βενεζουέλα, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουϊδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο –ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο– συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Αναδημοσίευση από www.newsit.gr