Ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας καταγγέλλει ότι έχει αυξηθεί το χρέος του Δήμου
Μία «βόμβα μεγατόνων» έσκασε στην πρεμιέρα της εκπομπής του ΙΟΝΙΑΝ «Εδώ Ζάκυνθος» χθες βράδυ με καλεσμένους του Ανδρέα Παπαδημητρίου, τον Δήμαρχο Νικήτα Αρετάκη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. Διονύση Γεωργόπουλο, καθώς μέσα από τη δημόσια αντιπαράθεση, ο κ. Γεωργόπουλος αποκάλυψε ότι το χρέος του Δήμου προς την εταιρεία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και ότι μόλις ολοκληρώσει την επεξεργασία των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί στον Λίβα, θα διακόψει τις εργασίες και τη συνεργασία με τον Δήμο. Μάλιστα, είπε ότι προτίθεται να εκπαιδεύσει το προσωπικό του Δήμου που θα αναλάβει στη συνέχεια τις εργασίες. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν εκβιάζεται και πρόσθεσε ότι την επεξεργασία των απορριμμάτων θα αναλάβουν οι υπάλληλοι του Δήμου.
Ο κ. Γεωργόπουλος ξεκαθάρισε ότι: «Δεν μπορώ να συνεχίσω χωρίς να πληρώνομαι. Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει υποχρεώσεις, απαιτήσεις και 350 εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να πληρωθούν. Δυστυχώς, πρέπει να διακόψω και είμαστε στη διάθεση του Δήμου για να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό. Όταν διακόψω τις εργασίες δεν θα υπάρχει ούτε ένας τόνος σκουπίδια που να μην έχει επεξεργαστεί. Θα καλύψω πλήρως τις απαιτήσεις της σύμβασης, αλλά είμαι υποχρεωμένος να διακόψω. Η σύμβαση λέει ότι εάν για ένα μήνα δεν έχω πληρωθεί, προχωρώ σε όχληση και σε 15 μέρες διακόπτω τις εργασίες. Η όχληση έχει γίνει. Ο λόγος που δεν διακόπτω ακόμα είναι επειδή θέλω να ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου, δηλαδή να ολοκληρώσω την επεξεργασία των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί τώρα στον Λίβα. Παρέμεινα το καλοκαίρι του 2018 χωρίς σύμβαση και χωρίς να πληρώνομαι για να μην γεμίσει η Ζάκυνθος σκουπίδια. Αν ήθελα να εκβιάσω, θα το έκανα το καλοκαίρι του 2018 ή του 2019 που η Ζάκυνθος ήταν γεμάτη τουρίστες. Θα μπορούσα να είχα διακόψει από τον Ιούλιο, αλλά δεν το έκανα για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα το καλοκαίρι. Τώρα ο Δήμος μπορεί να βρει λύσεις, ώστε τη νέα τουριστική περίοδο να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Θα διακόψω τις εργασίες, εκτός και αν πληρωθώ». Ο Διευθύνων Σύμβουλος μάλιστα είπε ότι το συνολικό χρέος του Δήμου απέναντι στην εταιρεία ανέρχεται στο 1.780.000 ευρώ. Το νέο χρέος από την τρέχουσα σύμβαση είναι 852.000 ευρώ. Από τη νέα δημοτική αρχή, ο κ. Γεωργόπουλος είπε ότι έχει λάβει περίπου το ποσό των 300.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Δήμαρχος, το χρέος της νέας σύμβασης ήταν 450.000 και τώρα, έχει φτάσει τις 850.000 ευρώ.
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν εκβιάζεται και τόνισε: «Αν η εταιρεία θέλει να διακόψει, ας διακόψει. Εμείς θα βρούμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε το εργοστάσιο και θα βρούμε και τον τρόπο να πληρώσουμε. Εκβιασμούς τέτοιου τύπου δεν δεχόμαστε! Η εταιρεία έχει καταστρέψει οικονομικά τον Δήμο. Απασχολεί 13 εργάτες από τον Άγιο Λέοντα και τους δίνει 650 ευρώ το μήνα και έναν εργολάβο που δεν ξέρουμε πόσα παίρνει κάθε μήνα. Πρέπει να εξυπηρετηθεί για ένα διάστημα ο Δήμος, να βγάλει χρήματα ώστε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας».

Προβληματική επεξεργασία και αδιέξοδα…
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκε υλικό από την πρόσφατη αυτοψία του ΙΟΝΙΑΝ στο Λίβα, όπου διαπιστώθηκε ότι έχει συσσωρευτεί τεράστιος όγκος απορριμμάτων και τα κύτταρα έχουν γεμίσει ήδη από τα δεματοποιημένα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Προστασίας του Βραχιώνα και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δώσει διορία στον Δήμαρχο έναν μήνα για να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο επεξεργασίας και αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι πολίτες δείχνουν ανοχή
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να δείξουν υπομονή μέχρι να γίνει αποκατάσταση της ενδιάμεσης λύσης (Λίβας) και να προχωρήσει η οριστική λύση. Για άλλη μία φορά υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να αναζητηθεί νέος χώρος για την κατασκευή του εργοστασίου, καθώς θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες και θα χαθεί η χρηματοδότηση. «Ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσει νέες λύσεις. Ποτέ δεν υποστήριξα ότι ο Λίβας ήταν μία καλή λύση. Θα φροντίσουμε όμως, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στον Λίβα. Ήταν αναμενόμενο ότι θα φτάναμε μέχρι εδώ. Την ευθύνη έχει η προηγούμενη δημοτική αρχή», είπε ο Δήμαρχος.

Η επόμενη μέρα
Και το ερώτημα που εγείρεται τώρα, είναι πως θα δράσει η δημοτική αρχή, ώστε να μην δούμε και πάλι σε λίγες εβδομάδες τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά στους δρόμους. Ο Δήμαρχος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο καθένας από την πλευρά του, εξέθεσε το πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα, από τη στιγμή που το χρέος προς την εταιρεία είναι μεγάλο, ο κ. Γεωργόπουλος τονίζει ότι οι εργασίες θα διακοπούν και θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν οι υπάλληλοι του Δήμου τη διαχείριση στον Λίβα. Αν θεωρήσουμε ότι πράγματι θα γίνει η εκπαίδευσή τους – όπως δεσμεύεται η εταιρεία – θα επαρκεί το προσωπικό για τη συγκεκριμένη δουλειά; Θα γίνεται με κανονικούς ρυθμούς η αποκομιδή ή θα δημιουργηθούν πάλι σε όλο το νησί χωματερές και τα κύτταρα στον Λίβα θα γεμίζουν ασφυκτικά και παράλληλα, θα μολύνεται το περιβάλλον; Ένα άλλο βασικό θέμα που προέκυψε μέσα από το δημόσιο διάλογο στο ΙΟΝΙΑΝ είναι ότι τα απορρίμματα δεν μπορούν να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεματοποιημένα. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να προχωρήσει το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ο Δήμαρχος είπε ότι πρόκειται για μία δύσκολη περίοδο με πολλές «φουρτούνες» και κάλεσε τους συμπολίτες μας να κάνουν υπομονή και να δείξουν εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, η οποία προσπαθεί «να βάλει πάλι το τρένο στις ράγες». Για να δούμε…

Πηγή: imerazante.gr